Avaa päävalikko

Hikipedia β

Abdelaziz Bouteflika

Abdelaziz Bouteflika
عبد العزيز بوتفليقة
Bouteflika01.jpeg
Kuinkako pidän hiukseni näin latteina ja rasvaisina? Salaisuuteni on dromedaarin yrjö. Bouteflika – koska olet sen arvoinen.
Algerian presidentti
vallassa 1999
edeltäjä Joe Camel
seuraaja
syntyi 2. maaliskuuta 1937
Wujda, Marokko
kuoli
puolue Kansallinen Patoutusrintama

Abdelaziz Bouteflika (s. 1937) on oleskellut Algerian presidentinpalatsissa vuodesta 1999 ja on puolustanut johdonmukaisesti sekä päättäväisesti maan vakaimpia poliittisia instituutioita: poikkeustilaa ja itseään. Bouteflikan asema Algerian johdossa on horjunut vuoden 2010 lopulla alkaneen äkillisen ja odottamattoman panarabialaisen mulkerotyranneihin kohdistuvan tyytymättömyysliikehdinnän vuoksi. Bouteflika kokee olevansa asiassa uhri, sillä hän on saanut hääriä maansa pikkukuninkaana vasta runsaat kymmenen vuotta, kun Tunisian Ben Ali ja Egyptin Mubarak saivat olla samassa asemassa kaksi tai kolme kertaa niin pitkään.

Elämä ja uraMuokkaa

Bouteflika syntyi Marokossa arviolta naurettavan kauan sitten isoon uusperheeseen. Hänen kaikki sisaruksensa ja sisarpuolensa ovat osoittaneet huomattavia poliittisia ja taloudellisia kykyjä syntymällä tulevan presidentin perheeseen, ja siksi heillä kaikilla onkin Algeriassa hyvin korkea asema ja vakaa henkilökohtainen taloustilanne – puhumattakaan vapaudut vankilasta -kortista.

Bouteflika liittyi Algerian kansalliseen vapautus- ja vapautuksen jälkeisen sisällissodan aloitusrintamaan (Front de Libération Nationale & Guerre Civile) vuonna 1956 ja ehti juuri ja juuri mukaan itsenäisyyssankariksi. Hän raportoi itsenäisyysliikkeelle oloista Algerian ja Marokon läntisellä rajaseudulla, missä riittikin tohinaa. Muutamankin kerran aavikkokettu väänsi tortut tarkkailuaseman edustalle yön aikana. Kun Algeria pitkälti Bouteflikan korvaamattomien raporttien ansiosta saavutti itsenäisyyden vuonna 1962, Bouteflikasta tehtiin maan ulkoministeri. Algerialaisessa kontekstissa ulkomaita on osapuilleen yksi ja se on Ranska ja siihen suhtaudutaan neuroottisesti. Kun Algerian presidentti Houari Boumédiènne kuoli aivosappikiviin vuonna 1978, seurasi puolueeksi muunnetun Kansallisen vapautus- jne-rintaman piirissä valtataistelu kahden leirin välillä siitä linjakysymyksestä, kuinka paljon lännen moraalittomia kapitalisti-imperialisteja pitäisi vihata. Bouteflika edusti maltillisempaa paljon-linjaa vastaan hieman jyrkempää helvetin paljon -linjaa. Postkoloniaalisen demokratian sääntöjen mukaan pari everstiä ratkaisi jutun istuttamalla hallintoon keskitien vihaajia ja lähetti Bouteflikan ulkomaille edustamaan valtansa menettänyttä itsenäisyyskamppailun vanhaa kaartia.

PresidenttinäMuokkaa

Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Abdelaziz Bouteflikasta.


 
Bouteflikan talouspoliittista innovaatiota pääkaupunki Alger'ssa. Käännös tekstistä: "Tämä halvalla ja ilman asianmukaisia lupia kyhätty kerrosröttelö on yhtä lujassa kunnossa kuin rakastettu presidenttimme."

Bouteflika kutsuttiin takaisin 1980-luvun lopulla, kun armeija kaipasi poliittisia neuvoja sekä ihmiskilpeä tilanteessa, jossa kansa oli äänestämässä ihan kokonaan väärin islamisteja. Perseelleen menneet vaalit peruttiin ensimmäisen kierroksen jälkeen, armeija kaappasi vallan ja presidentti Boudiaf murhattiin – ei tosin välttämättä tässä järjestyksessä. Koko 1990-luku meni Algeriassa ihan vituiksi eikä kukaan ottanut mistään selvää ennen vuotta 1999, jolloin Bouteflika asettui presidenttiehdokkaaksi. Armeijan innokkaan äänestysaktiivisuuskampanjan ansiosta Bouteflika voitti vaalit, joista kaikki vastaehdokkaat vetäytyivät, ylivoimaisella ääntenenemmistöllä.

Bouteflika aloitti kunnianhimoisen uudistusohjelman. Tärkeimmäksi tavoitteekseen hän asetti sisällissodan lopettamisen, jotta maa voisi yhdistyä hänen taakseen. Armeijan voimallisesti tukemassa ja turvaamassa kansanäänestyksessä Bouteflika sai kansalta valtuutuksen aloittaa taloudellinen uudistusohjelma, jonka keskeinen piirre on presidentin sisarusten nimiin laitetut kultaharkot zürichiläisissä rahalaitoksissa. Bouteflika on myös pyrkinyt parantamaan sisällissodan jättämiä haavoja ripustamalla seinänkorkuisia kuvia itsestään kerrostalojen julkisivuja somistamaan.[1]

Kerrostalopotrettipolitiikka oli suunnaton menestys, ja vuonna 2004 Bouteflika valittiin toiselle presidenttikaudelle 85 prosentin ääntenenemmistöllä. Vaaleja pidettiin muuten reiluina, paitsi että tiedotusvälineet olivat unohtaneet mainita muiden ehdokkaiden olemassaolosta. Bouteflikan toisen kauden suurisuuntaisimpia projekteja oli Algerian läpäisevän moottoritien rakentaminen. Sen valmistuttua maassa on yksi väylä, jolla voidaan järjestää kelvollisia armeijan kalustoparaateja. Työttömyysongelman pahenemiseen Bouteflika on vastannut palkkaamalla lisää väkeä ripustamaan itseään esittäviä kuvia rakennuksien julkisivuja kaunistamaan. Myös rakennusala on elpynyt, kun uusia presidentillisiä muotokuvia varten rakennetaan uusia kerrostaloja.

Vuonna 2005 Bouteflika meni sairaalahoitoon Ranskaan ”vatsahaavan” takia. Virallinen, julkisuuteen annettu diagnoosi on puoliksi totta. Vaiva on kyllä vatsassa, mutta se on syöpä, aavistuksen verran vakavampi vaiva. Bouteflika itse pitää kasvainta opposition osana ja on päättäväisesti kieltäytynyt antamasta periksi. Hän on komentanut toistuvasti kemoterapiakommandot kaduille rientäneitä mielenosoittajia vastaan. Presidentti, joka on terve kuin seitsenkymppinen vatsasyöpäinen pukki, käski toisen kautensa aikana hallitusta poistamaan perustuslaista kiusantekopykälä, joka rajoittaa saman henkilön presidenttikaudet kahteen. Hallituksen mielestä tämä oli suurenmoinen idea, ja kansalliskokouskin antoi sille intomielisen siunauksensa konsultoituaan lainopillisia neuvonantajia sekä omaa itsesuojeluvaistoaan.

Kun kausirajoitukset oli poistettu, Bouteflika valittiin vuonna 2009 sujuvasti kolmannelle presidenttikaudelle. Äänistäkin 90,24 % meni oikeaan osoitteeseen. Ikävä kyllä presidentin ilon pilasi vuoden 2011 alussa Tunisian ja Egyptin ikäloppujen diktaattorien pehmoilu alamaistensa edessä. Mielenosoitusten levitessä Algeriaan Bouteflika yritti rauhoitella tilannetta lupaamalla pyrkivänsä vielä neljännelle presidenttikaudelle ja korvaavansa Algerian lipun kuunsirppisymbolin omalla kasvokuvallaan. Mielenosoitukset ovat kuitenkin jatkuneet, eikä Bouteflikalla näytä olevan enää muuta mahdollisuutta kuin mennä iltapäivälehteen itkemään syöpäsympatiajuttuun. Edes iltapäivälehdet eivät ole asiasta kovin innostuneita, sillä Bouteflika on vielä rumempi kuin Vesa-Matti Loiri.[2]

ViitteetMuokkaa

  1. Bouteflikan kuvia voidaan ripustaa vain mataliin kerrostaloihin, sillä presidentti on luonnossa vain 115 cm pitkä.
  2. Joskin parempi laulaja.