Avaa päävalikko

Hikipedia β

Aikaparadoksi tarkoittaa sitä, että joku menee ajassa taaksepäin hetkeen ennen hetkeä, jona hän meni ajassa taaksepäin ja estää itseään lähtemästä ajassa taaksepäin. Kysymys kuuluukin: Pääseekö hän ajassa taaksepäin? Jos pääsee, hän ei pääse, koska silloin hän voi estää itseään pääsemästä ja jos ei pääse, hän pääsee, koska silloin ei ole ketään estämässä häntä pääsemästä. Jos tämä ajatusketju ei aiheuta sinulle päänsärkyä, olet joko Albert Einsteiniäkin suurempi nero tai sitten täydellinen idiootti, joka ei tajunnut tuosta edellisestä mitään. Ja todennäköisyys on sitä vastaan, että olisit tuo ensin mainittu.

Sisällysluettelo

Miten aikaparadoksi voi tapahtua?Muokkaa

 • Menet ajassa taaksepäin ja tapat isoisäsi ennen kuin isäsi siitettiin. Jos isääsi ei koskaan syntynytkään, ei synny sinuakaan, jolloin et voi palata taaksepäin tapamaan isoisääsi.
 • Menet ajassa taaksepäin ja tuhoat aikakoneesi ennen kuin ehdit lähteä ajassa taaksepäin. Kun et omista aikakonetta, et voi enää mennä menneisyyteen, joten miten sitten pääsit sinne alun perinkään?
 • Menet ajassa taaksepäin ja tulet omaksi isäksesi, jolloin vain puolet omista geeneistäsi voi olla sinun. Mieti sitä. Tai älä mieti, ellet halua seota.
 • Menet ajassa taaksepäin tappamaan aikakoneen keksijän ennen kuin hän keksii aikakoneen. Kun aikakonetta ei ole, et pääse menneisyyteen.
 • Menet ajassa taaksepäin ja aivastat, jolloin tartutat flunssan kaukaiseen esi-isääsi, jolla ei ole sille vastustuskykyä. Hän kuolee, eikä pysty aloittamaan sinun sukuasi, jolloin sinuakaan ei ole.
 • Menet tulevaisuuteen jossa opit hulluksi tulleelta mylläriltä ärsyttävän iskusävelmän. Iskusävelmän jota kukaan muu ei tunne. Sen jälkeen palaat menneisyyteen ja käytät tätä mylläriltä oppimaasi kappaletta siihen että soitat tätä em. myllärille niin että tämä sekoaa siitä. Kappaleella jonka olet oppinut häneltä. Ja joka on taas oppinut sen sinulta.

Miten estetään aikaparadoksi?Muokkaa

Tämä riippuu siitä teoriasta, johon uskot. Eri teoriat antavat erilaisia mahdollisuuksia estää aikaparadoksi.

 1. Aikamatkustus on mahdotonta, jolloin aikaparadokseja ei tapahdu.
 2. Aikaparadokseja ei tapahdu, koska sillä hetkellä kun menet menneisyyteen, olet jo muuttanut menneisyyttä, jolloin joudut rinnakkaistodellisuuteen etkä koskaan pääse takaisin omaan todellisuuteesi.
 3. Aikamatkustus on mahdollista vain tietyllä alueella aika-avaruusjatkumoa. Esim. vain yhdessä pisteessä koko universumissa, ja heti jos yrittää lähteä siitä pisteestä palautuu omaan aikaansa.

Kuten huomaat, kaikki nämä teoriat olettavat, että aikaparadokseja ei voi syntyä. Ne eivät kerro mitään siitä, miten pitää toimia, jos semmoinen syntyy. Siksi Hikipedia julkaiseekin tässä kätevän selviytymisoppaan aikaparadoksien varalle.

 1. Tarkista, että olet vielä olemassa.
 2. Tarkista, että ympäröivä maailma on vielä olemassa.
 3. Tarkista, että aikakoneesi on vielä olemassa ja toimiva.
 4. Matkusta ajassa taaksepäin estämään itseäsi aiheuttamasta aikaparadoksia.

Mitä hyötyä aikaparadokseista voi olla?Muokkaa

Yksi nerokkaimpia aikaparadoksien sovelluksia ikinä on ns. paradoksienergia. Paradoksienergia syntyy, kun kappale lähetetään ajassa taaksepäin ja törmäytetään itseensä, jolloin se aiheuttaa aikaparadoksin. Tästä oman itsensä kohtaamisen paradoksista vapautuu valtavasti energiaa, joka sitten johdetaan madonreikien kautta minne ikinä sitten huvittaakin. Sitä ei ole vielä keksitty.

Katso myösMuokkaa