Anneli Auer

Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.

Anneli Auer on Suomen oikeuslaitoksen kehittelemä ajatuskoe, joka yrittää kuvata kvanttimekaniikan, tai tässä tapauksessa Suomen oikeusjärjestelmän epätäydellisyyttä siirryttäessä eri syyttäjävirastojen ja käräjäoikeuksien välillä. Ajatuskoke on ollut esillä useaan otteeseen Suomen keltaisessa lehdistössä kuten Lehtilehdessä ja sen parodiaversiossa Iltalehdessä.

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...oikeuden jumalatar on kuvattu sokeana hahmona, jolla on sidotut silmät, vaaka ja miekka? "Oikeus on sokea" sen vuoksi, että hän ei tee mittauksia, jotka romauttaisivat aaltofunktion syyllisyyteen tai syyttömyyteen.

Ajatuskokeen sisältö on seuraava: ”Oikeussalissa on Anneli. Oikeussaliin on sijoitettu myös joukko laskuttavia juristeja ja tutkintaan osallistuneita virkamiehiä. Koe on järjestetty niin, että 50 prosentin todennäköisyydellä löytyy uusi virkarikos 1 vuoden sisällä. Jos virkarikos löytyy, systeemi lähettää signaalin, joka käynnistää laitteiston avaten loka-astian, jonka johdosta samaa tuttua kuraa valuu joka tuutista taas seuraavan vuoden Suomen mediassa. Jos virkarikosta ei löydy, niin sitä ei löydy. Annelin syyllisyys-tilanteeseen ei sen sijaan saada mitään selvyyttä. (Oikeusoppineiden mukaan ei-havainnoitua oikeusprosessia kuvaillaan syyllisen ja syyttömän Annelin superpositioksi.) Kuitenkin kun oikeussalin ovi sitten avataan, nähdään vain joko ”syytön Anneli” tai ”syyllinen Anneli”.

Kysymys kuuluu: milloin systeemi lakkaa olemasta näiden kahden tilan sekoitus ja muuttuu vain toiseksi niistä?

Kokeen tarkoituksena on osoittaa, että oikeusprosessi on epätäydellinen ilman sääntöjä, jotka kuvaavat, milloin hermot romahtaa ja Anneli todetaan syylliseksi tai syyttömäksi sen sijaan, että olisi kumpaakin.

Vastoin yleistä luuloa Suomen oikeuslaitos ei tarkoittanut tällä kokeella, että sen mielestä Anneli voisi olla sekä syyllinen että syytön samanaikaisesti. Oikeusoppineet ovat ennemminkin sitä mieltä, että oikeusprosessi on epätäydellinen, eikä pysty kuvaamaan todellisuutta tässä tapauksessa. Koska Annelin täytyy olla joko syyllinen tai syytön, saman pitää päteä myös korruptioon: joko sitä on tai sitten sitä ei perkele ole. Osa on kuitenkin uskomassa, että Anneli Auer edustaa jonkinlaista superpositiotilaa, joka avaa hallintaamme moniulotteisen maailman missä kaikki mahdolliset menneisyydet tapahtuvat samanaikaisesti.

Scale of justice.png
Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli ei saanut reilua oikeudenkäyntiä.
Tuomitsemalla artikkelin reilusti voit saada sen noudattamaan artikkelipituuden alarajaa.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.