Blue Screen of Death

Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Älä yritä olla luova, tee vain tasan kuten tässä.

Blue Screen Of Death eli BSoD eli Siniruutu[1] on Microsoftin vuonna 1992 kehittämä ajanvietepeli. Se pitää hallussaan maailman pelatuimman taidepelin titteliä yhdessä Microsoftin Http 404 – File not found -Internet-roolipelin kanssa. Pelimaailma kuvaa käyttöjärjestelmän elämänkaaren kriittistä hetkeä, kahden Notepadin suorittamista samaan aikaan. Pelaajan tarkoituksena on purkaa tekoälyn tuottamat kinkkiset heksadesimaaliarvoitukset. BSoD muodosti kulmakiven koko Microsoftin pelituotannolle aina vuosituhannen vaihteeseen asti, jolloin lyhyehkön Y2K-lisäosan epäonnistuttua kaupallisesti Microsoft julkaisi jatko-osan "Green Screen Of Death".

Blue Screen Of Deathin versio 1.0, joka toimitetaan Windows 95:n mukana. Ei valitettavasti tue 3D-näytönohjaimia, mikä tekee pelikokemuksesta melko laimean nykykoneilla.

BSoD:lle on olemassa avoimen lähdekoodin vaihtoehto Kernel Panic.

KonseptiMuokkaa

 
Blue Screen Of Deathin pelaaminen saattaa turhauttaa kokemattomia Windows-käyttäjiä. Tässä pelaajaa hämää viesti: "Press any key to continue", vaikka pitäisi keskittyä purkamaan heksadesimaalikoodi.

Blue Screen Of Deathin ideointi alkoi tiettävästi Bill Gatesin mielessä jo heti Microsoftin perustamisesta lähtien. Tarkoituksena oli saattaa sininen ruutu kaikkien tietokoneenkäyttäjien käsiin. Ajatus jalostui käyttöjärjestelmä käyttöjärjestelmältä. Jo MS-DOS:n sisältämä luolastoseikkailu General Failure Reading Device C: osoitti, että pelaajat nauttivat enemmän, kun he saavat tehdä pelissä vastuullisia päätöksiä (esim. Abort, Retry tai Fail). Blue Screen Of Death vie pelaamisen uudelle tasolle, tosielämään. Pelissä on toisinaan tehtävä vaikeita päätöksiä tietokoneen virta- ja reset-painikkeiden välillä. Tämä lisää immersiota ja interaktiivisuutta.[2]

Peliä oli alun perin tarkoitus markkinoida erillisenä tuotteena, mutta Microsoftin talousasiantuntijoiden mukaan myynnin valtaisat tuotot olisivat kaataneet senaikaiset pankkijärjestelmät (Työryhmä-Windows 3.11). Hankkeesta luovuttiin.

Muutama kuukausi ennen Windows 95:n julkaisua toimisto-ohjelmista vastaava Charles Simonyi päätti, että Blue Screen Of Death sijoitetaan osaksi tulevaa käyttöjärjestelmää. Windowsin aiemmat pelit, Miinaharava, Pasianssi ja Verkkoyhteyttä ei löydy, vaativat aina käyttäjää käynnistämään pelin, joten BSoD oli tässä mielessä vallankumouksellinen – ohjelmisto päätti itse, milloin sitä halutaan pelata.

Simonyi on myöhemmin haastatteluissa todennut, että pelin liittämisellä osaksi käyttöjärjestelmää oli oikeastaan vain yksi tavoite: osoittaa, että Bill Gates ei ole yrityksessä ainoa, joka tekee maailman kannalta katastrofaaliset päätökset.

VastaanottoMuokkaa

 
Windows Vistan mukana tulee BSoD 6.0.9, jonka uusi ominaisuus on 3D-kiihdytetty tausta, jonka tarkoitus on hidastaa käyttäjän konetta ja lisätä näin pelaamisen haastavuutta.

Blue Screen Of Death oli välitön yleisömenestys. Yli 300 000 käyttäjää oli pelannut sitä vähintään kuudesti viikon sisällä Windows 95:n julkistamisesta. Noin 120 000 oli kokeillut sitä jo käyttöjärjestelmän asennusvaiheessa. Suosio yllätti myös tekijät, ja melkein heti julkistamisen jälkeen peliin alettiin julkaista päivityksiä, jotteivät heksadesimaaliarvoitukset loppuisi kesken vannoutuneimmaltakaan pelaajalta.[3]

Jatkoa seuraaMuokkaa

Yleisön halu saada lisää ja Microsoftin halu saada lisää johtivat kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen, ja jatko-osaa alettiin suunnitella.

 
Windows 98:n 10-vuotisjuhlien kunniaksi julkaistu BSoD-erikoispainos sisältää muun muassa tuen HD-laajakuvanäytöille ja monikanavaäänelle. Uusitut grafiikat mahdollistavat entistä miellyttävämmän pelikokemuksen.

Microsoftin viestintäjohtaja Pølski Valenimivichin kartoitusten mukaan: ”Asiakkaamme haluavat käyttöjärjestelmän, joka näyttää vanhalta tutulta Windows 95:ltä... mutta joka toimii kuin Windows 95!” Microsoftin graafikkojen pitkällisen työn tuloksena syntyi vihdoin aloitusruutu, jossa vitosen paikalle oli saatu kahdeksikko. Uudella latausruudulla varustettu käyttöjärjestelmä Windows 98 tuli BSOD:n version 1.2 kanssa kauppoihin kesäkuussa 1998. Jatko-osa oli välitön hitti. USB- ja AGP-tuet mahdollistivat pelin käynnistymisen kaikista epätodennäköisimmissäkin tilanteissa.

Vuosituhannen vaihde ja Internet-yhteyksien yleistyminen veivät BSoD:lta pelaajakunnan. Huijaaminen oli liian helppoa, sillä netistä löysi nopeasti vastauksen siihen, mitä heksadesimaaliarvoitukset tarkoittivat. Microsoftin pelituotantokin siirtyi verkkopainotteisemmaksi; yhtiö keskittyi Windows 2000:n ja XP:n myötä Tietoturva-aukko-moninpelityyppiin. Yksinpelaajien riemuksi näihin käyttöjärjestelmiin liitettiin mukaan pikkupeli nimeltä Klikkaile tehtäväpalkista pomppivien puhekuplien ärsyttävän pientä X-merkkiä.

 
Vuonna 2015 julkaistiin uusi versio alkuperäisestä BSOD:ista Windows 10:lle. Valitettavasti pelissä ollut bugi esti pelin pelaamisen.

PeliohjeetMuokkaa

Kuten jo aiemmin on todettu, Blue Screen Of Deathin mullistava itsekäynnistyvyys pitää huolen, että peliä saa pelata juuri silloin, kun se järjestelmälle sopii. Pelaamisen aloittamiseksi tietokonetta täytyy käyttää aivan normaalisti. Pelin käynnistymistä voi nopeuttaa käsittelemällä erittäin tärkeitä dokumentteja Wordissa ilman automaattitallennusominaisuutta.

Kun sininen ruutu ilmestyy, peli on alkanut. Tarkoituksena on ratkaista annettu heksadesimaalipätkä ennen kuin pelaajan hermot käskevät luovuttaa. Pelaamisessa on hyvä käyttää apukeinoja. Esimerkiksi tarttuminen molemmilla käsillä hiuksista ja viimeisen tallennusajankohdan miettiminen ovat tavallisin aloitusrituaali. Pidemmälle ehtineet voivat keskittyä suoritukseensa hakkaamalla näppäimistöä tai paiskomalla hiirtä ympäri huonetta. Peli päättyy, jos pelaaja painaa mitä tahansa näppäintä.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Loukkaus Sinejä kohtaan ei tiettävästi ole tarkoituksellinen.
  2. Kaikki eivät pitäneet liiallisesta realismista. Helposti särkyvien ohjainlaitteiden valmistajille ja ikkunankorjaajille BSOD:n lieveilmiöt merkitsivät kultakaivosta.
  3. Lisähaasteena peliä oli joskus pelattava päivitysprosessin aikana.
  edeltäjä:
Error
Windowsin virheilmoitukset
fatal errorit
seuraaja:
Green Screen Of Death


(c) Blue Screen Of Death(r) is a registered trademark of Microsoft Corporation.
(c) BSOD Microsoft Corporation 1981

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.