Avaa päävalikko

Hikipedia β

CP-vamma

Ei tule sekoittaa Camille Pagliaan.
Stephen Hawking, kuuluisa tiedemies ja pyörätuolifetissisti. En tähän hätään muista, että mitä hänellä oikein on, mutta ei hän ainakaan CP-vammasta kärsinyt. Onpahan vain ainoa tähän artikkeliin sopiva kuva.

CP-vamma (cerebral palsy) on ala-asteella suosittu ja paljon käytetty haukkumanimi, jonka käyttäjistä noin 90% ei tiedä mitä CP-vamma oikeasti tarkoittaa. Tämän takia onkin mahdollista kuulla kärsivänsä aivovaurion aiheuttamasta lihasryhmien vajaatoiminnasta mikäli kieltäytyy tupakan salapoltosta.

CP-vammainen henkilö kärsii pääasiassa hermostoperäisistä liikkumis- ja motoriikkahäiriöistä. Kuitenkin CP-vammaiseen yhdistetään usein siltä seisomalta vakavat henkiset kehityshäiriöt, puheviat, epilepsia sekä monenlaiset hahmotushäiriöt. Tässä on vinha perä, sillä vain 50% CP-vammaisista on normaalisti henkisesti kehittyneitä ja vielä useammat kärsivät jostain muusta ikävästä. Mielikuvasi kuolaavasta ja hytkyvästä vähämielisestä CP-vammaisesta ei siis ole kovin kaukana totuudesta, vaikka Suomen CP-liitto ja tasa-arvovaltuutettu toisin väittävätkin.

CP-vammaisuuden tyypitMuokkaa

Koska CP-vamman termin keksineet puoskaritohtorit kokosivat suuren joukon toisiinsa täysin liittymättömiä kehityshäiriöitä saman nimikkeen alle (vrt. Aspergerin oireyhtymä) on aivan luonnollista, että CP-vammaisuus on jaettava useisiin alalajeihin jonkinsorttisen järjestyksen säilyttämiseksi. Jotta yksikään normaali ihminen ei tajuaisi tästäkään lääketieteellisestä asiasta hölkäsen pöläystä, on tyypit nimetty lääketieteelle ominaisessti kuolleiden latinalaisten runoilijoiden mukaan.

  • Spastisella CP-vammaisella lihasten lihasjänteys on todella suuri, mikä johtaa suuriin vaikeuksiin lihasten liikuttamisessa tai jopa estää niiden tahdonalaisen toiminnan kokonaan. Spastiset CP-vammaiset ovatkin juuri niitä heppuja, jotka retkottavat pyörätuoleissa liikkumatta. Spastinen CP-vamma on myös CP-vammatyypeistä yleisin.
  • Atetoottisella CP-vammaisella esiintyy nopeita ja nytkähteleviä pakkoliikkeitä, usein päässä tai käsissä. Alentuneen lihasjänteyden takia hekään eivät kykene kävelemään kunnolla, joten atetoottiset CP-vammaiset ovat niitä tyyppejä, jotka hytkyvät pyörätuoleissa holtittomasti.
  • Ataktiset CP-vammaiset ovat CP-vammaisista onnekkaimpia; Suurin osa heistä ei tarvitse pyörätuolia lainkaan! Ataktiset CP-vammaiset kärsivät lähinnä lievästi alentuneesta lihasjänteydestä, joka aiheuttaa heille ominaisen hassunnäköisen vaappuvan kävelytyylin.

Lakimiestemme kehotuksesta haluamme muistuttaa, että CP-vammaiset ovat aivan saman arvoisia kun kaikki muutkin ihmiset, vaikka he eivät kykenekään liikkumaan kunnolla, ovat usein henkisesti jälkeenjääneitä ja olisivat joutuneet hyödyttöminä ja työkyvyttöminä yhteisön hylkäämiksi vielä muutama sata vuotta sitten.