Avaa päävalikko

Hikipedia β

Chauvinismi

Chauvinismi on ahdasmielisen elämänkatsomuksen muoto, jonka harjoittajat ovat fanaattisia arvojensa puolustajia ilman sen suurempaa aatetta toimintansa taustalla. Termi sovinismi tarkoittaa yksinomaan miesten kiihkomielisen sopuisaa käytöstä, miessovinismia.[1] Chauvinismi lienee laajempi, hankalampi ja kehää kiertävämpi sekä chauvinistisempi käsite.

Sanan historiaMuokkaa

Napoleon Bonaparte antoi alamaisensa Nicolas Chauvinin ihanteelliselle asenteelle oman nimen, chauvinismi, kun tajusi tämän olevan niin hyväuskoinen, että uskoi parhaan ratkaisun olevan Napoleonin uhkarohkea ja jopa kuolemanhaluinen suojeleminen. Ei ole siis ollenkaan kummallista, että Napoleonin sankarillinen henkilökultti elää yhä – olihan hän selvästi miellyttävä mies kehoittaessaan kansalaisia harjoittamaan juuri chauvinismin tapaista typeryyttä.

Muut merkityksetMuokkaa

Chauvinismi on myös suosittu seuraleikki. Osallistujat jaetaan kahteen ryhmään, eli miehiin (chauvinistit) ja naisiin (viattomat). Sen jälkeen chauvinisteja pahoinpidellään, heidän rahansa viedään, ja jos chauvinisti ei tätä hyväksy niin kaikki naiset huutavat iloisesti yhteen ääneen "SOVINISTI!", joka on siitä lähtien miehen kutsumanimi. Leikki jatkuu, kunnes jäljellä on enää lammasmaisin mies koko porukasta, mies joka ei tee elettäkään suojatakseen itseään naisten väkivallalta ja jonka päästä on hakattu aivopesua vaikeuttava rationaalinen ajattelu pois, minkä jälkeen hänestä tehdään pääministeri.

LähteetMuokkaa

  1. Sanakirja: sovinismi: ”chauvinististen (eli oikeastaan sovinististen!) feministien chauvinistisessa käytössä chauvinistinen termi ’sovinismi’ on vakiintunut chauvinistisesti merkitsemään pelkästään chauvinistisesti sovinistista miessovinismia