Avaa päävalikko

Hikipedia β

Dermatologia

Pukeudu oikein mennessäsi ihotautilääkärille

Dermatologia on lääketieteen ala, jossa tutkitaan ja hoidetaan ihoon liittyviä sairauksia.

Iho koostuu nahkasta sekä sen alla sijaitsevasta pöhölihasta. Ihon tehtävänä on aikaansaada ihmiselle ulkonäkö, joka poikkeaa jonkin verran maata uhkaavista alieneistä. Muita ihon tehtäviä ovat (huonon) lämmönsuojan antaminen ja roiskesuojana toimiminen.

Ihon terveyttä suojelevat sen pinnalla olevat rasvat, kiltit bakteerit ja hapot.

Vaateteollisuus on antanut oman panoksensa dermatologiseen tutkimukseen kehittelemällä läpinäkyviä asusteita ja alusvaatteita.


IHOSAIRAUKSIA JA NIIDEN HOITOJAMuokkaa

  • Ihottuma

Jos ihon suojamekanismit pettävät, iho vaurioituu ja alkaa kutista ja punoittaa. Ihottumaa hoidetaan kortisoonilla, joka antaa ihosoluille voimia taistella vaurion aiheuttajia vastaan. Jos ihottumaan pesiytyy pöpö, sitä hoidetaan pöpömyrkyllä. Pöpöt ottavat onneksi niille tarjotut mömmöt kiltisti toisin kuin ihmiset, joista vain nistit ottavat lääkkeensä änkyröimättä. Huumatut pöpöt ryömivät jonnekin sivummalle ördäämään.

  • Akne

Akne on nuorehkoilla ihmisillä tavattava ihotauti, joka johtuu liiallisesta rasvan kertymisestä iholle. Perushoito: laimennetut teollisuusliuottimet.

  • Palovamma

Ensin puhalletaan. Jos ei auta, laitetaan rasvaside. Jos ei auta, hommataan jostakin ihosiirrännäinen.

  • Vanheneva iho

Ihmisen iho vanhenee samalla tavalla kuin nahkasaapas: kuivaa ja rypistyy. Vanhenevaa ihoa hoidetaan samalla tavalla kuin saappaita jättäen kuitenkin lankin kiillottamisen harjalla pois. Jostakin syystä varsinkin kasvojen hoidossa suositaan mieluummin mattapinnan jättäviä tuotteita. Ihon kiiltämistä eivät kuitenkaan pidä kaikki ongelmana varsinkin, jos viettää päivänsä uima-altaalla. Vanhenevan ihon tutkimus on mennyt viime vuosina aimo harppauksin eteenpäin päätellen ryppyvoidemainoksissa esiintyvistä sileäkasvoisista alle kolmikymppisistä mallitytöistä.