Finlandia-talo

Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.
Finlandia-talon visiönäärinen tyyli muistuttaa tyypillistä suomalaista lähiöarkkitehtuuria.

Finlandia-talo on Alvar Aallon suunnittelema rakennus Helsingissä. Se edustaa funktionalismia ja sitä suunnitellessaan Alvar Aallolla oli Finlandia-taloa piirtäessään mielessään suomalaiskansallinen pärekori, sillä hän laski Carraran marmorin käyristyvän Helsingin ilmasto-olosuhteissa muistuttamaan jättimäisiä tuohilastuja.

Finlandia-talo tunnetaan Suomen tunnuskuvana maailmalla, ja se on kuuluisa käyristä ja itsestään putoavista marmorilaatoistaan sekä omalaatuisesta akustiikastaan. Rakennus kuvastaa suomalaisuutta aivan uudella tavalla ja tomii esimerkkinä siitä, että Alvar Aallon kaltainen nerokin on vain ihminen. Aalto osoitti Finlandia-taloa suunnitellessaan aivan harvinaislaatuista neroutta valitessaan materiaaleiksi mahdollisimman huonosti Suomen ilmastoa kestävät materiaalit ja hänellä oli huikaiseva visio siitä, miten kalliit materiaalit saadaan näyttämään halvoilta oikein käytettyinä.

Finlandia-talo edustaa Alvar Aallolle tyypillistä rakennustapaa, jossa pyritään välttämään sellaisia turhia krumeluureja kuin räystäät, tiivisteet, kynnykset, ilmanvaihto, ilmastointi ja säänvaihtelut. Finlandia-talossa vallitsee ympäri vuoden miellyttävän kosteanlämmin ilmasto sekä tunnusomainen tuoksu.

Pienistä vioista huolimatta Finlandia-taloa pidetään suurena menestyksenä, ja tiloja on jouduttu laajentamaan rakentamalla viereen Musiikkitalo, jossa marmorit eivät putoile yllättävissä tilanteissa vierailijoiden päälle ja näin takaa vieraan nopeaa siirtymistä aivan uudenlaisen arkkitehtuurin pariin. Verrattaessa Musiikkitaloa ja Finlandia-taloa on kritisoitu erityisesti Musiikkitalon parempaa akustiikkaa, joka ei takaa yhtä omalaatuista ääntä kuin Finlandia-talo. Finlandia-talon ainutlaatuista arkkitehtuuria ovat kiitelleet monet Finlandia-talossa konsertoineet, sillä konserttisalin kosteus ja omalaatuinen tuoksu takaavat hyvät olosuhteet instrumenttien säilymiselle hyväkuntoisina ja hyvässä vireessä.