Avaa päävalikko

Hikipedia β

George Lazenby

”Sille toiselle kaverille [Sean Connery] ei koskaan käynyt näin.”

~George Lazenby, 1969
George "Ironface" Lazenby nykyään.

George Robert "Ironface" Lazenby (suom. Yrjö Laiskala) (s. 5. syyskuuta 1939) on australialainen näyttelijä ja miesmalli. Hän on mies ja suuri legenda, joka ei esittelyjä kaipaa: Hänet tunnetaan kaikkien aikojen parhaana James Bond -näyttelijänä.

Sisällysluettelo

Lapsuus ja nuoruusMuokkaa

Lazenby oli jo lapsesta asti hyvin ahkera ja tunnollinen poika. Hän tiesi jo hyvin pienenä, että tahtoi isona tulla taiteilijaksi. Hän aloitti määrätietoisen työskentelyn unelmansa saavuttamiseksi jo hyvin nuorella iällä. Hän aloitti baletin tanssimisen viisivuotiaana ja kaksi vuotta myöhemmin hänet vietiin teatterikouluun.

Lazenby oli hyvin ahkera koulussa eikä jättänyt koskaan kotitehtäviä tekemättä. Hän oli aina ensimmäisenä oppilaana pyytämässä lisätehtäviä. Silloin, kun hän ei näytellyt tai tanssinut, niin hän kulutti aikaansa pääsääntöisesti lukemalla kirjoja.

Lazenbylla ei ollut lapsena tai nuorena koskaan tyttöystävää, jonka kanssa olisi seurustellut. Hän on siinä mielessä poikkeuksellinen tapaus, että hän alkoi seurustella ensimmäisen kerran vasta yli 30-vuotiaana. Hänellä oli kuitenkin yksi tyttökaveri, jonka kanssa he jakoivat kirjasuosituksia: pääasiassa antiikin filosofiasta ja keskiaikaisista näytelmistä.

Lazenbyn kyvyt huomattiin jo ennen kuin hän ehti täyttää kymmentä vuotta. Hänestä tuli nopeasti teatterikoulunsa suosituin lapsinäyttelijä ja hän sai aina pääroolit koulunsa kevätjuhlien esityksissä. Toisin kuin eräs Timothy Dalton, Lazenby kykeni tulkitsemaan jo 12-vuotiaana Shakespearen näytelmien merkittävimpiä hahmoja, kuten Hamletia. Hän muisti aina vuorosanansa täysin ulkoa.

Lazenby suoritti armeijan erinomaisin ottein ja otti tuolloin osaa myös itämaisten taistelulajien harjoitteluun. Hänellä oli muun muassa suomalainen, Chuck Norrista kovasti muistuttava opettaja, joka opetti Lazenbylle erään tärkeän asian. Se tuli viemään hänet lopullisesti koko maailman tietoisuuteen:

”Aina, kun lyöt, niin muista lyödä niin lujaa kuin pystyt.”

~Lazenbyn suomalainen taistelulajien opettaja

Lazenby oli aina hyvin utelias kaveri ja hän halusi aina välttämättä tietää, miten kaikki eri asiat toimivat. Kerran hän oli kävellyt erään autokaupan ohitse ja päättänyt vilkaista muutaman konepellin alle. Siinä moottoreita tuijotellessaan, paikan omistaja oli tullut hänen puheilleen eikä mennyt kauankaan, kun Lazenby oli jo palkattu paikan mekaanikoksi ja myyntitykiksi. Erinomaisena puhujana hän sai kaupattua enemmän autoja kuin muut myyjät koko kaupungissa yhteensä.

UraMuokkaa

Miesmallina (1963–1968)Muokkaa

Eräänä päivänä Lazenby oli tulossa kirjastosta mukanaan muutama kiinnostava näytelmäteos, joita hän halusi välttämättä päästä esittelemään tyttökaverilleen. Kun hän soitti ovikelloa, niin tytön äiti sanoi Lazenbylle, että tyttö oli lähtenyt Englantiin. Lazenby kävi pakkaamassa tavaransa ja lähti välittömästi kirjat mukanaan perässä. Vasta tuhansia kilometrejä ja päiväkausien salapoliisityöskentelyä myöhemmin, kirjasuositukset jaettiin, kuten aina ennenkin.

Englannissa Lazenby etsi töitä tanssijana tai näyttelijänä, mutta päätyikin lopulta erään mallitoimiston palkkalistoille. Lazenbysta nousi hyvin lyhyessä ajassa yksi Englannin suosituimmista miesmalleista. Tämän lisäksi hän oli hyvin haluttu näyttelijä myös television mainoksiin. Lazenbyn oli ollut siksikin helppo löytää töitä, koska hän oli jo lapsena opetellut puhumaan täydellistä brittienglantia täysin virheettömällä aksentilla.

NäyttelijänäMuokkaa

James Bondina (1969)Muokkaa

On Her Majesty's Not So Secret Service (1969)Muokkaa
 
George Lazenby on ollut tähän mennessä ainoa mies, joka on kyennyt näyttelemään James Bondia uskottavasti.

Kun tuolloin uusimman James Bond -elokuva You Might Die Once kuvaukset oli saatu päätökseen vuonna 1967, niin tuottaja Harry Saltzmanin mitta oli tullut täyteen. Hän oli ärjynyt ja lyönyt nyrkkiä pöytään:

”Siitä puupölkky-Connerystä on päästävä eroon! Se mies on tehnyt jo viisi Bondia, mutta ei opi koskaan näyttelemään kunnolla!”

~Harry Saltzman

Seuraavan Bond-elokuvan koekuvauksiin oli kovasti jonotusta. Myös Lazenby sai kuulla, että oltiin etsimässä maailmanhistorian noloimman pelkuriagentin rooliin uutta supertähteä. Lazenby oli muita ovelampi: Hän hankki itselleen Rolexin rannekellon ja Sean Connerylle teetätetyn puvun. Hän harhautti EON Productionsin portinvartijat ja saapui rasvattuna salamana Saltzmanin toimiston oven taakse. Kun ovi avattiin, niin Lazenby esittäytyi:

”My name is Bond, James Bond.”

~George Lazenby

Saltzman näki edessään miehen, jonka ajatteli hypänneen siihen suoraan Ian Flemingin tuhatsivuisten ja pitkäveteisten tiiliskivien sivuilta. Lazenby vietiin välittömästi ottamaan muutamat koekuvaukset. Kun tuli taistelukohtauksen vuoro, niin Lazenby muisti vanhan opettajansa neuvon ja iski stunt-miehen kanveesiin.

Lazenbysta tuli seuraava James Bond. Toisin kuin Connery, hän näytteli hyvin ammattimaisella ja nöyrällä asenteella. Kun Lazenbyn piti antaa suukko Diana Riggin näyttelemälle Tracylle, niin Lazenby punastui ja ujosteli juuri niin kuin James Bondin pitikin. Ohjaaja Peter Hunt sekä tuottajat Harry Saltzman ja Albert R, Broccoli luulivat Lazenbyn näytelleen hyvin, mutta itse asiassa noissa kohtauksissa hänen ei edes ollut tarvinnut näytellä lainkaan. Nimittäin punastelu ja ujostelu tulivat häneltä luonnostaan. Ennen Bond-rooliaan hän ei ollut nimittäin koskaan halannut tai antanut suukkoa tytölle tai naiselle.

 
Elokuvassa Tracy ajaa tätä autoa Bondin istuessa kyydissä pelkääjän paikalla itkien ja peläten.

Uusi elokuva, On Her Majesty's Not So Secret Service (1969), perustui äärimmäisen löyhästi Flemingin romaaniin, toisin kuin esimerkiksi vuonna 1975 valmistunut The Man with the Wooden Gun, joka oli suorastaan pikkutarkka Fleming-filmatisointi. Itse elokuva sai siis rajua kritiikkiä, mutta Lazenby keräsi ylistystä ympäri maailman. Hänestä oli tullut kaikkien aikojen paras James Bondin näyttelijä, jota kukaan ei ole vieläkään pystynyt ohittamaan. Hänen jälkeensä ovat tulleet surkeat Roger Moore, Pierce Brosnan ja Daniel Craig sekä näyttelijänä täysin kädetön amatööri Timothy Dalton. Kun ihmiset tänä päivänä puhuvat elokuvien James Bondista, niin he puhuvat nimenomaan George Lazenbyn James Bondista, jonka loi pitkän linjan teatterikokemuksella ja mallin uralla suurta mainetta niittänyt mies. Jo aikalaisarviot hänestä olivat ylistäviä:

”Hänen kykynsä tulkita roolihahmonsa tuntoja on riipaisevan ilmiömäistä!”

~Englantilainen elokuvakriitikko

”Hänen charminsa ja karismansa ei jätä ketään kylmäksi. Hän on jo nyt suurempi kuin Humphrey Bogart, Marlon Brando ja Orson Welles yhteensä!”

~Australialainen elokuvakriitikko

Lazenbyn haluttiin jatkavan Bondina vielä pitkään, vaikka 17 elokuvaa, mikäli James Bond olisi viimeisessä hänestä kirjoitetussa romaanissaan yli 60-vuotias. Kävi kuitenkin niin, että Lazenby oli kasvattanut parran saapuessaan elokuvan ensi-iltaan. Elokuvaa Live Today, joka kuvattiin vuonna 2002 ei oltu vielä edes suunniteltu, joten partaa pidettiin yleisesti ottaen hieman outona. Lazenby sai sen kuitenkin anteeksi, koska oli joka tapauksessa James Bondin näyttelijöistä ehdottomasti se kaikkien aikojen paras. Lisäksi hän sai vuoden lupaavimman tulokkaan Golden Globe -ehdokkuuden[1] ja kahmi siinä sivussa muutaman Oscar-ehdokkuudenkin. Päätös lopettaa James Bondin näytteleminen olikin lopulta hänen omansa. Hän tajusi, millaiseen pyöritykseen oli joutunut. Sean Connery oli yrittänyt roikkua roolissa väkisin, mutta Lazenby päätti tehdä toisin. Hän tiesi kykynsä ja halusi näytellä oikeitakin sankareita. Siksi hän ei allekirjoittanut Saltzmanin hänen eteensä tuomaa seitsemän elokuvan mittaista miljoonasopimusta kymmenen elokuvan lisäoptiolla.

Yksi elokuva riitti tekemään George Lazenbysta kaikkien aikojen James Bondin ja elokuvalegendan. Siihen ei kahta tai useampaa elokuvaa tarvittu. Monet kriitikot ovat sanoneet, että James Bondia näyttelevän miehen tulee olla britti. Lazenby kuitenkin laittoi myös näille kriitikoille jauhot suuhun ja todisti, että James Bondia näyttelevän miehen ei tarvitse olla britti – ja omalla roolisuorituksellaan hän osoitti, että näin oli jopa parempi. Paljon parempi.

”Kaikki kyllä tiesivät hänen menestyksekkäästä teatteritaustastaan. Kuitenkin legenda automekaanikosta, josta tuli James Bond, on parempi tarina.”

~Michael G. Wilson

James Bondin jälkeenMuokkaa

 
"Tarjouksia satelee sisään ovista ja ikkunoista, joten minulla on nyt valitettavasti hieman kiire valikoimaan niistä parhaat."

Bond-pestinsä jälkeen, Lazenbyn kyvyille oli kysyntää kaikkialla maailmassa. Hän ei tarvinnut lainkaan lisäkoulutusta, joten hän oli vapaa tekemään mitä halusi. Ensimmäisen näyttelijänroolinsa anglo-amerikkalaisen kulttuuripiirin ulkopuolella hän teki Italiassa, jossa kuvattiin elokuva nimeltään Chi l'ha vista morire? (1972). 1970-luvun alussa Hong Kongissa vaikutti eräs hyvin tunnettu suuri legenda. Hänen nimensä oli tietenkin Bruce Lee, joka oli tunnetusti hyvin tarkka siitä, kenen kanssa työskenteli. Hänet liitetään sellaisiin suuriin nimiin, kuten Ip Man ja Chuck Norris. Seuraavaksi hän halusi ehdottomasti päästä tekemään yhteistyötä juuri George Lazenbyn kanssa. Lee houkutteli Lazenbyn Hong Kongiin ja he suunnittelivat yhteistä projektia, mikä kuitenkin kariutui Leen yllättävään kuolemaan. Silti Lazenby teki Hong Kongissa elokuvia ja vetosi näyttelijänä myös hongkongilaiseen ja kiinalaiseen yleisöön. Yhteen aikaan hän kasvatti itselleen jopa viikset.

Sen jälkeen Lazenby on näytellyt komean uran niin Hollywoodissa kuin Australiassakin. Vielä tänä päivänä hänen erityiselle lahjakkuudelleen on kysyntää hyvin erilaisissa elokuvaprojekteissa. Lazenby on näytellyt niin dokumenttielokuvissa (esim. Becoming Bond (2017)), draamaelokuvissa (esim. A Winter Rose (2016)), kauhuelokuvissa (esim. Z Dead End (tulossa)), komediaelokuvissa (esim. Snow Job (2003)), romanttisissa elokuvissa (esim. Emmanuelle TV-elokuvasarja), sotaelokuvissa (esim. Universal Soldier (1971) ja Gettysburg (1993)), toimintaelokuvissa (esim. On Her Majesty's Not So Secret Service (1969) ja Stoner (1974)) sekä trillereissä (esim. Death Game (2017)). Lisäksi hänellä on erittäin mittava kokemus eri genrejä edustavissa TV-sarjoissa näyttelemisestä. Lienee sanomattakin selvää, että Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan ja Daniel Craig eivät ole kyenneet samaan. Lazenby kun yksinkertaisesti osaa näytellä ihan mitä tahansa.

Rinnakkaiset urapolutMuokkaa

LiikemiehenäMuokkaa

Koska Lazenby oli tehnyt aikoinan loistavan uran autonmyyjänä kotimaassaan, niin hän päätti kokeilla elokuvien tekemisen ohessa menestystään myös kiinteistöalalla. Hän teki luonnollisestikin hienoa työtä, koska hänen loistavat puhujanlahjansa olivat yhä tallella, ja elokuvauran ansiosta jopa parantuneet. Viime vuosikymmenten aikana hän on myynyt onnistuneesti muun muassa igluja Kongoon, savimajoja Grönlantiin, turvekammeja Saudi-Arabiaan ja tiipii-telttoja Islantiin.

YksityiselämäMuokkaa

Lazenby on kärsinyt lapsesta asti vaikeasta munuaissairaudesta. Se ei kuitenkaan ole haitannut hänen menoaan tippaakaan.

Lazenby on mennyt vanhemmalla iällä kahdesti naimisiin vuosina 1973 ja 2002. Hänellä on myös lapsia[2].

Lazenby pitää lukemisen lisäksi myös erilaisilla moottoroiduilla vempaimilla ajelemisesta. Lisäksi hän pitää paljon myös hevosista.

Mikäli näyttelijän työt antavat myöten, niin Lazenby pyrkii käymään kirkossa joka sunnuntai. Hän pitää virsien laulamisesta hyvin paljon.

Lazenby ei ole koskaan käyttänyt huumeita. Toisin kuin hyvin paheellinen Roger Moore, Lazenby on käyttänyt tupakkaa ja viinaa vain sen verran kuin mitä näyttelijäntyöt ovat vaatineet. Näytellessään James Bondia, hänen lasiinsa kaadettiin väkevien sijaan vettä[3]. Erityisesti nuorempana hän arkaili alkoholia hyvin paljon. Lazenby onkin tunnettu malliesimerkkinä vastuuntuntoisuudesta. Päiväkodeissa ja kouluissa ympäri maailman lapsia ja nuoria opetetaan elämään niin kuin George Lazenby. Häntä pidetään yleisesti ottaen erinomaisena roolimallina.

Filmografia ja muut työtMuokkaa

Valikoitu filmografiaMuokkaa

 
George Lazenby vuonna 2001: "Sain kerran tennispallon suoraan silmääni, kun nykyinen tyttöystäväni iski ison syötön suoraan katsomoon!"

Valikoidut kuunnelmatMuokkaa

TriviaaMuokkaa

LähteetMuokkaa

  • Becoming Bond, Delirio Films, ohj. Josh Greenbaum, 2017.

ViitteetMuokkaa

  1. Connery, Moore, Dalton, Brosnan ja Craig eivät koskaan saaneet kyseistä kunnianosoitusta.
  2. Lazenbylla on myös vuonna 1962 syntynyt tytär, Jennifer, joka syntyi Australian armeijan erittäin salaisen keinohedelmöityshankkeen seurauksena. Lazenby mukaan luettuna yksikään hankkeeseen valikoiduista yhteensä 20:stä miehestä ei ollut tiennyt lainkaan kyseisen hankkeen olemassaolosta. Kun Lazenby oli kuullut Jenniferistä ensimmäisen kerran, niin uutinen oli ollut hänelle suuri järkytys ja hän oli pyörtynyt siihen paikkaan.
  3. Roger Moore tunnettiin päinvastaisista menettelytavoista: Hän oli Bond-elokuvien kuvausten aikana lähes poikkeuksetta vahvassa humalassa.

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa