Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikiaineisto:Yksitoista pientä hikipedistiä/3

Yksitoista pientä hikipedistiä

Tämä sivu kuuluu Hikiaineistoon, akateemiseen käyttöön tarkoitettujen hyödyttömien ja tendenssimäisten lähdetekstien kokoelmaan.


LUKU III
Ääni ja vamma

Kun kaikki vielä tungeksivat Carlb:n huoneeseen todistaakseen toisilleen sen olevan tyhjä, syöksyi Idan määrätietoisesti kirjoituspöydällä lepäävän kirjekuoren luo. Hän sivalsi kuoren auki ja onnistui saamaan sormeensa paperiviillon. Idan kirosi tätä kovaäänisesti, mutta karisti kuoresta silti kaksi esinettä, jotka kolahtivat tympeästi pölyiselle pöytälevylle. Toinen oli musta C-kasetti ja toinen oli pieni avain, jonka Idan välittömästi sieppasi. Ilmeistä oli, että avaimella pääsisi käsiksi viinakaapin rikkauksiin, joiden oli pitänyt Idanin lyhytjännitteisessä mielessä kasvaa jo eldoradomaisiin mittoihin. Kiusallinen konkistadori rynnisti avaimen kera kohti valloituksia törmäten matkalla lähes kaikkiin muihin. Hän katosi portaikkoon, missä kovasta kolinasta ja tuskaisista huudoista päätellen kaatui. Pullamössö pujotteli tiensä kirjoituspöydän ääreen ja kohotti kasetin silmiensä tasalle. Revenneiden pilvien välistä sirpaleisena suodattuva auringonlasku kehysti näkymän sopivan dramaattiseksi Pullamössön lausuessa repliikkinsä. ”Uskoisiko joku teistä, että tällä kasetilla selitetään koko juttu? Uskoisiko?” Kaikki uskoivat ja valuivat Pullamössön perässä ihmismössönä alakertaan kasettisoitinta etsimään. Pullamössön käsi tönötti suolapatsasmaisesti pystyssä pidellen kasettia kuin pyhäinjäännöstä menneiltä ajoilta.

Joukon saapuessa saliin potuttava Pizarro – Idan – oli jo kerinnyt kompuroida alkoholivirvokkeita inventoimaan. Ikkan riisti tältä avaimen ja lukitsi kaapin työnnettyään pullot takaisin sisään. Tämä edellytti varotoimenpiteenä Idanin kasvojen päällä seisomista, mikä herätti yleistä riemua ja riehakkuutta, jota tilanteen omituisuus tosin laimensi. Kun alkoholi oli jälleen turvassa, alkoi kasettisoittimen etsintä. Kaappeja availtiin ja komeroita koluttiin. Napoleon materialisoitui keskelle salia pölypilvessä ja esitteli lipaston alahyllyltä löytämäänsä mahonkipäällysteistä vempainta. Sivukotelosta vieri esiin vahalieriö. ”Tämäkin taitaa olla eräänlainen äänitallenne”, Napoleon mumisi ja kotvan räplättyään sai lieriön sopimaan puoliympyrän malliseen loveen laitteen päällä. Hän veivasi rakkineen sivusta törröttävää, kirskuvaa kampea, ja vekotin alkoi tuottaa rätinää, joka vähitellen kirkastui matalaksi ihmisääneksi. ”Greetings, ladies and gentlemen”, tokaisi rahiseva äänite lieriön vispatessa verkkaisesti. ”I am Thomas Alva Edison, and this most inadequate speech of mine is to demonstrate – as well as to commemorate – the fact that a considerable breakthrough in the field –” ”Saatana mikä paska”, esitti Idan arvionsa laitteesta. ”Ei tolla voi soittaa kasettia”, hän täsmensi potkaisten koneen takkaan, missä tuli olikin ollut hieman hiipumassa.

Hjassan paikansi ensimmäisenä toimivan ja vanhan matkaradion, joka kytkettiin vapaaseen seinäpistokkeeseen. ”On muuten aika ilmeistä, että Carlb ei olisi viideksi ehtinyt”, totesi Hjassan kaappikellon kumahtaessa kuudesti. ”Nauttikaa siis kaikin mokomin pöydän antimista samalla, kun kuuntelemme tätä nauhoitusta, joka lienee mitä kiintoisin.” Kehotus sai runsaan kannatuksen. Kun kaikki istuivat nojatuoleilla, sohvilla, divaanilla, jakkaroilla tai (Tyräel) nurkassa lattialla lautanen polvellaan, korkeajalkainen lasi edullista kuohuviiniä tai Sverker-sedän ällöä kotikaljaa™ edessään ja päivän ensimmäistä kunnollista ateriaa mutustaen, asetettiin kasetti hartaan hiljaisuuden vallitessa kasettipesään. Hjassan painoi huolettomuuden vaikutelmaa tavoittelevalla ja sitä etäisesti hipaisevalla eleellä play-nappulaa. Mitään ei tapahtunut. Hjassan pamautti radiota nyrkillä, ja nauha alkoi pyöriä.

"Hyvää iltaa. Minä olen Matti Ranin, ja minut on palkattu lukemaan tämä tiedote – tai tuomio, kuten tässä lukee. Teen tämän hyvin mielelläni. Ääneni on tunnetusti hyvin yksilöllinen, vivahteikas ja ilmeikäs, ja sopii erinomaisesti tällaisiin tarkoituksiin. Palkkioni ovat kohtuulliset.
Kiitän kaikkia läsnäolijoita siitä, että he ovat vaivautuneet paikalle kuulemaan tuomionsa. Heti alkuun eräs selvennys: Carlb:llä ei ole mitään tekemistä saamienne kutsujen kanssa. Tälläkin hetkellä se vaahterasiirappia ryystävä kanukki todennäköisesti yrittää epätoivoisesti korjata Hikipedian palvelinta maalarinteipillä ja sinitarralla. Kutsut ovat huijausta. Olette täällä tuomiolla, ette juhlimassa.
B14, sinä olet raivomielinen satunnaisräyhääjä. Jos vain voit, omaksut diktaattorin elkeet. Jos et voi, ryhdyt murjottavaksi erakoksi. Olet ensimmäinen, joka lähtee – ovet saranoiltaan paukkuen – jos kaikki ei sujukaan täsmälleen mielesi mukaan.
Hjassan, sinä olet törttöilevä päällepäsmäri. Valta-asemassa annat rauhoittavan vaikutelman iloisen piittaamattomasta osaamattomuudesta.
Idan, sinä olet tylsämielinen, lihaksi tullut kyynisyys, tunnekylmä tyhjännauraja, jolle loukkaaminen on itseisarvo. Oletat, että kaikki muut ovat velkaa sinulle ja kohtelet heitä kuin saastaa. Olet epäluova meemiloinen. Idan, sinä olet pitkälti se, mikä Internetissä on vialla.
Ikkan, sinä olet kaavamainen vandaali. Olet kehittänyt epäterveen suhteen omaan henkisesti köyhään vandaalipuumerkkiisi.
Luoma, sinä olet rasittava moralisti. Kuvittelet olevasi ainoa, jolle on suotu mystinen kyky nähdä asioiden ”taakse”. Olet kuitenkin vain osa sitä massaa, joka kuvittelee sellaisen olevan muuta kuin ulkokultaisten, puritaanisten pylväspyhimysten hölpötystä.
Meteori, sinä olet laiska wannabe-häröilijä. Päivittelet nolouttasi, josta sinulla on vain kalpea aavistus. Töhertelet paljon ja saat aikaan vähän.
Napoleon, sinä olet omaan erinomaisuuteesi pakahtuva oman itsesi epäjumala. Jäsentymätön ajattelusi on pahiten dogmatiikan rampauttamaa silloin, kun kuvittelet hyökkääväsi dogmeja vastaan. Näkemyksesi tihkuvat niin runsasta omahyväisyyttä, että ennen pitkää liukastut siihen.
Pullamössö, sinä olet naljaileva viisastelija. Huvisi on etsiä kaikesta juuri se kohta, joka ei toimi. Jos sellaista ei ole, rikot jotakin järjestääksesi sellaisen.
Sankaritar, sinä olet tyhjä häröäjä. Purat elämää kohtaan tuntemasi kyllästymisen merkityksettömään ajatusten siansaksaan.
Tyräel Haara-Pallila, sinä olet moniongelmainen instant-marttyyri. Kaikki erimieliset ovat äidin pikku tissiposkia, ja sinun elämäntehtäväsi on kertoa se heille. Jos he eivät pidä siitä, tekeydyt ristiinnaulituksi Gandhiksi.
Viimeinen johtaja, sinä olet sellainen tapaus, joka tekee akateemisen lopputyön aiheenaan elämänkokemus käymättä koskaan kotikorttelin ulkopuolella. Kukaan tuskin hämmästyisi, jos paljastuisi, että sisäelimesi ovat sisälläsi aakkosjärjestyksessä.
Teidät kaikki tuomitaan edellä luetelluista rikoksista ihmisluontoa vastaan ikibännittäviksi elämästä. Te ette poistu tältä saarelta elossa. Minä olen Matti Ranin. Hyvää illanjatkoa."

Seurasi hetki äänettömyyttä, jota seurasi kohiseva hetki radion toivekonsertista 70-luvulla äänitettyä kuonaa.

"On paikan nimi San Juan, se kuuulee Bimbon nauuravan –"

Seurasi naksahdus ja sitten täydellinen hiljaisuus. Napoleon rikkoi sen pitkältä tuntuneen hetken jälkeen. ”No, heppu kuvaili aika osuvasti kaikki muut kuin minut. Pelataanko Monopolia? Onko täällä jotain lautapelejä?” ”Mielenkiintoista”, puuttui B14 puheeseen, ”että rikoksemme ihmisluontoa vastaan ovat juuri niitä piirteitä, jotka meissä ovat inhimillisiä.” Pian hämmennys purkautui yleisenä pölinänä. ”Tämä on äärimmäisen epäeettistä”, ilmaisi kantansa Viimeinen johtaja ilmeettömän tuomitsevaan sävyyn. Hän olisi yhtä hyvin voinut ilmoittaa, että Asunción on Paraguayn pääkaupunki. ”Ja muistakaa huutaa kovaa, että lokitkin kuulee!” kiljui Sankaritar.

Hölinä taukosi ilkeän kuuloiseen tömähdykseen. Sellainen syntyy, kun eloton ruho rojahtaa pidäkkeettä lattialle. Päät kääntyivät äänen suuntaan toljottamaan Ikkania, joka retkotti lattialla. Meteori kumartui hänen puoleensa. Lyhyen, mutta piinallisen hetken kuluttua Meteori kohotti katseensa häntä ääneti tuijottavaan vierasjoukkoon. ”Näyttää... näyttää siltä, että Ikkan on tukehtunut nakkiin”, kuului hänen epäuskoinen diagnoosinsa.

<<< edellinen luku seuraava luku >>>