Hikikirjasto:Takakansiantologia

Tämä kirja on lainattu Hikikirjastosta.
myöhästymismaksut ovat tähän mennessä jo 207,50 euroa ja kasvavat koko ajan.
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

Hikikirjaston valikoimassa kaunokirjallisuus on pahasti aliedustettuna, joten seuraavassa kirjasto tarjoaa kaikille romaanien ystäville valikoiman kauden kiintoisimpia takakansitekstejä teoksista, joiden lukeminen kokonaisuudessaan ei kannata.


Annika Lervälling
Suolainen pimeys

Skoonen idyllistä maaseutua tahraa alueella liikkuva rituaalisarjamurhaaja, joka näyttää valitsevan uhrinsa monimutkaisen, sukupuuttoon kuolleiden sammallajien taksonomiseen luokitukseen perustuvan järjestelmän mukaan. Lehdistö arvelee, että asialla on atsteekkijumalille veriuhreja tarjoava guatemalalaisten vuokramansikanpoimijoiden yhdyskunta, mutta komisario Runar Byllinder on tullut toisiin ajatuksiin. Tutkimusten tiellä on kuitenkin lukuisia esteitä: Skoonen murre tekee kuulustelut mahdottomiksi. Lisäksi Byllinder on raastavassa ristipaineessa avioeron Maj-Lisen kanssa edetessä tuskastuttavan hitaasti, ja hyljeksityksi itsensä tunteva Ulla-tytär haluaa muuttaa yhteen norjalaisnarkkarin kanssa. Kuinka tutkimusten käy, kun Byllinderin iäkkään isän on yllättäen uusittava hammasproteesinsa? Samaan aikaan naapurien valitukset paistinrasvan kärystä yltyvät, ja Byllinderin vanha mahahaava uusii viimeistään, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa yrittää jarruttaa tutkimuksia peitelläkseen ajonopeusrikkeitään...

Annika Lervällingin huippusuosittu, jo 19. osaansa edennyt Byllinder-sarja on ollut kaikkien steriileistä skandinaavidekkareista ja IKEAn huonekaluista pitävien palvonnan kohteena jo vuosien ajan. Ruotsin metsät ovat hupenemassa pokkaripainoksiin.


Uolevi Ryikkyläisen naakkaruletti.png
Arttu Saavilinna
Uolevi Ryikkyläisen naakkaruletti

Pyrynsalmelainen liikemies, paikallisaktiivi, osa-aikainen suntio ja pienoisrautatieharrastaja Uolevi Ryikkyläinen haluaa nostaa kotipaikkakuntansa jaloilleen uhkapelin avulla. Oklahomasta lennätetään apuun intiaanikonsultti Mariseva Majava, jonka suunnitelmien pohjalta kuihtuvaan kylään pystytetään talkoovoimin hirsikasino. Paikkakunnalla alkaa uusi aika. Ryikkyläinen kouluttaa kellotapulin naakat krupieereiksi. Menestyksellä on kuitenkin varjopuolensa, sillä uhkapeli on uhkapeliä...

Arttu Saavilinna nolostuttaa kirjallisuuskriitikoita joka syksy. Hänellä on vaimo, kaksi aikuista lasta ja parta.


W. Lee Overboard
Ultramariinivyöhyke

Nuori ja menestyvä amerikkalainen ohjelmistosuunnittelija Rick Protagonist joutuu nappulaksi suuren luokan peliin, kun Hongkongissa hänen luokseen hoippuu nuori, vaalea nainen, jonka kynsi on uhattu katkaista, mikäli tämä kertoo salaisuudestaan kenellekään. Hän uskoutuu Rickille, joka tempautuu vasten tahtoaan kohti vääjäämätöntä elokuvakäsikirjoitusta syöksyvään tapahtumasarjaan, jossa katkolla ovat Yhdysvaltain presidentin virka, henki ja vapaa-ajan asunto. Nuori nainen on työntänyt vahingossa nenäänsä kapselin, johon säilötty vallankumouksellinen teknologia voisi vääriin käsiin joutuessaan tuoda kaamean kohtalon kaikille viimeisten 48 tunnin aikana jogurttia nauttineille. Rickin on saatava nainen asiantuntevan kurkku-, nenä- ja korvalääkärin vastaanotolle viipymättä, sillä tämän on mentävä naimisiin brittiläisen vakoilusatelliitin kanssa vain kolmen päivän kuluttua. Samaan aikaan kolumbialainen TV-visailuisäntä ja tabloidiastrologi kaappaa Saksan liittopresidentin vaatien kliseisten loppuratkaisujen vapauttamista. Pyörteen myrskynsilmässä on Rick, joka saa karvaasti huomata kiinalaisen pikaruoan olevan pahaksi ruoansulatusjärjestelmälle. Pystyykö Rick pidättelemään naisen aivastusta, jotta kapseli ei joutuisi vääriin sieraimiin? Pystyykö Rick pidättelemään myös jotakin aivan muuta?

W. Lee Overboard on laatinut kopiokoneensa avulla jo 72 933 jännitysromaania. Kaikki ovat nousseet kansainvälisiksi bestsellereiksi, sillä ilmailulaki kieltää muiden kirjailijoiden teosten myymisen lentokenttien lehtikioskeilla.


Jyri Raukka-aho
Poikittaista mailaa

Raikas nuortenromaani jatkaa 15-vuotiaan Ossin koettelemuksia seurajääkiekon armottomassa maailmassa. Vanha tuttu valmentaja joutuu arvaamattomaan zambonionnettomuuteen, eikä uusi valmentaja saa otetta alamaissa olevaan joukkueeseen. Ossin suhde Emiliaan joutuu koetukselle, kun Emilian pikkuveli saa hokkarista pysyvän päävamman. Näyttää uhkaavasti siltä, että Tampiolähteen Tapiirit jää sarjataulukon hännille, ellei keskushyökkääjäksi malariaan kuolleen Tomin tilalle siirtynyt Ossi saa puhallettua joukkueeseen tiimihenkeä...

Poikittaista mailaa on romaani vaikeuksien voittamisesta, toveruudesta, kasvamisesta ja yhteisistä suihkukokemuksista.


Lucien-Claude Bêtenoire
Jotta emme olisi olleetkaan siellä

Maurice ja Yvonne rakastavat toisiaan. He ovat nuoria. He ovat irrallisia. He eivät piittaa muista. He harjoittavat yhdyntää epäuskottavan usein. He ovat irrallisia. Nantesin irralliset sivukadut on kuvattu hyvin irrallisesti, minkä vuoksi suuren päivälehden kirjallisuuskriitikko ylisti teosta vuolaasti.

Romaani on ollut myyntimenestys, ja siitä on valmistumassa elokuva, jonka pääosissa ovat Audrey Tautou ja joku toinen ranskalaisnäyttelijä. Gérard Depardieu esittää ovenpönkkää. Lucien-Claude Bêtenoire (s. 1970) on ranskalainen esseisti ja kirjailija, jolla on piikki auki Latinalaiskorttelin jokaiseen kuppilaan. Hän julkaisee uuden Cocteau-pastissin noin joka kolmas vuosi.


Jerome Fitzgerald Shamepit
Kiintymyksen villat

Irlantilainen lampaankaitsija Paddy on kiintynyt katraaseensa rakastaen suosikkiuuhtaan Mollya syvästi ja intohimoisesti. Paddyn ja Mollyn suhde joutuu koetukselle, kun sitä tutkimaan saapuu kreivikunnan eläinsuojeluvaltuutettu Kathleen. Paddyn väkevät tunteet kanavoituvat Kathleeniin, mutta kuinka käy, kun Kathleenin veli, pahamaineinen IRA-terroristi, aloittaa syömälakon belfastilaisessa vankilassa? Paddy asetetaan lopulta mahdottomaan tilanteeseen: hänen on valittava joko Molly tai Kathleen, ja kumpikin valinta tietää yhden tien lopullista sulkeutumista... Villainen idylli Corkissa vai raadollinen konflikti Ulsterissa? Paddyn totuuden hetki on käsillä.

Jerome Fitzgerald Shamepit (s. 1942) on dublinilainen saniteettikalustekauppias, joka on kirjoittanut useiden irlantilaisten päivälehtien yleisönosastoille. Hän on naimisissa ja hänellä on kolme aikuista lasta, jotka kieltävät tuntevansa isäänsä. Shamepit suoritti Dublinin aikuisopiston espanjan alkeiskurssin vuonna 1992. Seuraavana vuonna paavi julisti hänet kirkonkiroukseen. Shamepit harrastaa sanaristikoita ja tupakointia. Kiintymyksen villat on hänen ensimmäinen ja toivon mukaan viimeinen romaaninsa.

”Erinomainen lukukokemus”

~Doris Lessing (Michael Ondaatjen Englantilaisesta potilaasta)


Pemppu Kuutio
Patinainen parahdus

Pemppu Kuution uusi dekkarisarja esittelee herttaisesti höpsähtäneen mutta tarvittaessa tarkkasilmäisen lasitaiteilijan ja antiikkikeräilijän Anna-Liisa Rämeen. Kesäaurinko valaisee kansalaisopiston lasipajan pulpetteja, mutta tie polttelee jo Anna-Liisan jalkojen alla. Anna-Liisa on löytänyt nettihuutokaupasta viehättävän 1800-luvun kulmakaapin, jota hänen on lähdettävä noutamaan Akaalta. Paikan päällä Anna-Liisa tutustuu antiikkihuonekaluja kauppaavaan pariskuntaan Eevi ja Eevertti Rytölään. Eevertti lähtee kirkonkylälle ostamaan piipputupakkaa, ja Eevi ja Anna-Liisa keksivät tällä välin paljon juteltavaa tulppaaneista ja marmorikynttilöistä. Eeverttiä ei ala kuitenkaan enää kuulua takaisin, ja pahat aavistukset heräävät. Mitä piilee vanhassa paviljongissa lehtometsän siimeksessä? Mitä Eevertin ja seurakunnan nuoren kappalaisen välillä on tapahtunut?

Esikuviaan peittelemättömän sarjan toinen osa ilmestyy kuukauden päästä.

Pemppu Kuutio (s. 1964) onnistuu joka vuosi täyttämään vaadittavat 250 kirjansivua tekstillä, mistä kustantamo palkitsee hänet L'Oréalin tuotepaketilla.


Michael Rollington
Mustien unten metsä

Kreivikunnan ainoa toivo, kruunun virallinen perijä prinssi Lorgas Tulipeitsi joutuu hylkäämään kotinsa häijyn suurprinssi Gristurmin vyöryessä julmine joukkoineen polttaen talot peltoineen maan tasalle. Prinssin tulee noutaa kolmen portin taakse piilotettu Välkekruunu, sillä se on ainoa ase suurprinssin mustalla magialla kyllästettyä panssaria vastaan. Luvassa on tuttua kaavaa noudattava taistelu hyvästä ja pahasta, joka ei varmasti pääse juonenkäänteillään ylittämään keskivertolukijansa hilsettä.

Michael Rollington (s. 1990) on Lontoon ylemmän keskiluokkaisnuorison keskuudesta 13-vuotiaana esikoisteoksensa Aarnikotkain merkin voimin tuolille noussut brittiläisen fantasian nuori lupaus, jonka uusin tuotos Mustien unten metsä ei varmasti petä ketään, joka sitä edeltävistä sadastakahdeksastakymmenennestäkuismonennesta teoksesta on sattunut pitämään. Luvassa on täsmälleen samanlaista mustavalkoista vastakkainasettelua, laiminlyötyä logiikkaa, kaksiulotteista hahmonkuvausta, arvattavaa juonenkulkua ja päälleliimattua romantiikkaa, jota sarjalta on aiemminkin osattu odottaa. Rollingtonin Lohikäärmeen silmä-sarja ei siis osoita hiipumisen merkkiä ja aarnimetsät tullaan vastakin hakkaamaan tusinaviihteen raaka-aineeksi...


Heila Lärvijuuri
Tyveneen tummuvat illat

Rakastetun Soile-sarjan 5. osa on viimein täällä! Sukupolvirajat ylittäviä ihmissuhdekiemuroita jauhetaan yhä aina jostain rajan taakse jääneestä herraskartanosta Euroopan metropoleihin ja muihin tavanomaisiin paikkoihin, Virolahtea tietenkään unohtamatta. Taustamusiikkia lavasteisiin saadaan historian tapahtumista, jotka jälleen pörisevät ympärillä historiallistakin historiallisempina, kun Venäjän keisarikunta jatkaa jo lähes päättymättömältä vaikuttavaa ratkeiluaan. Lukijakin saa vaivoin pidettyä itsensä kasassa, sillä mullistuksissa kohti onnea pyristelevät vanhat tuttumme Soile, Tyyne, Signe, Untamo, Viktor, Maša, Saša, Daša, Gaša, Lhaša, Griša, Miša, Piša ja Alvariina – kaikki täynnä toivoa, pelkoa, tulevaisuudenuskoa, toivoa, luottamusta, toivoa... Kaikki pöytäetiketin detaljit on takuulla kuvattu viimeisen päälle historiallisesti oikein, ja on syytä vielä korostaa, miten monta kuukautta kirjailija on viettänyt kirjastoissa pänttäämässä ajankuvan pienimpiäkin yksityiskohtia.

Heila Lärvijuuri (ent. Santaveikko, s. Viipuri silloin ennen) julkaisee melkein joka vuosi historiallista tiinapolvaa aikuisen vanhuksen makuun. Historiallinen pieteetti on suorastaan obsessiivisella tasolla, ja mitäpä muuta kaunokirjallisuus tarvitsisikaan.


Tom Patriot
Näkymätön vastaisku

Nuori aivokirurgi, lentäjä, räjähde-ekspertti ja Navy SEAL -joukkojen erikoismies Jack Bryan päättää kostaa, kun pahamaineinen terroristijärjestö Punainen Rotta murhaa hänen labradorinnoutajansa ja häpäisee hänen Chevy Vaninsa. Kesken kostoretken CIA pestaa Bryanin Guantanomo Bayn uudelleenkoulutuskeskukseen gastronomian professoriksi. Operaation todellinen tarkoitus on kuitenkin valmentaa hänet tappavaksi koneeksi, jonka tehtävänä on pelastaa Air Force One, Yhdysvaltain presidentin lentokone kommunistien kynsistä. Onnistuuko Jack ja mitä uhrauksia hän joutuu tekemään? Kuoleeko Jackin perhe taas?

Tom Patriot (s.1942) on aivokirurgi, lentäjä, räjähde-ekspertti ja Navy SEAL -joukkojen erikoismies, jonka oppi-isinä ovat toimineet lukuisat salaisen palvelun erikoismiehet, terroristit sekä poliitikot. Ensimmäisen romaaninsa, Uhka takaa, Patriot julkaisi 1972. Näkymätön vastaisku on hänen 48. teoksensa.


Linda Lemmingway
Sydänten taival

Mary Suen seikkailut jatkuvat jälleen! Mary on kevytmielinen, linnassaan iloista elämää viettävä Mukastanian nuori prinsessa. Hän on kuitenkin vaikeuksissa, sillä hurmaavia ja ihania prinssejä riittää kosijoiksi yli tarpeen. Lisäksi lähikylään juuri muuttanut söötti ja arvoituksellinen runoilija-filosofikin näyttää iskeneen silmänsä Maryyn. Kaiken kukkuraksi Maryn vanha lapsuudenystävä palaa vierailulle linnaan, eikä hän tosiaankaan ole unohtanut Maryn kanssa viettämäänsä ihanaa aikaa...

Linda Lemmingwayn (s. 1985) kolmas Mary Sue -kirja jatkaa edeltäjiensä tyyliin vapaana perinteisistä kerrontatekniikoista kuten vastoinkäymisistä tai konflikteista. Linda itse kertoo saaneensa idean kirjasarjaan omasta traagisesta, hyväksikäytön ja köyhyyden täyttämästä nuoruudestaan.


Irmfried Angsteneim
Vanhus ja veri

Kirja edustaa modernistista aaltoa ja sitä pidetään sen määrittelijänä. Kirja mainitaan ehdottomien maailmankirjallisuuden klassikoiden joukossa, vaikka se syvämietteisyydessään onkin jäänyt useimmilta lukematta. Romaani kertoo vanhasta ja äreästä miehestä sekä hänen oppipojastaan. Vanha mies on ammatiltaan sillanrakentaja, mutta hän ei ole rakentanut siltaa 84 vuoteen. Hänen intohimonaan ovat härkätaistelut sekä metsästys sekä väkevien alkoholijuomien nauttiminen. Oppipoika taas on filosofinen ja häntä kiinnostavat katutaistelut. Oppipojan ja mestarin välille syntyy syvällinen suhde, kun he keskustelevat innokkaasti jääkiekosta sekä Derridan vaikutuksesta dekonstruktiivisen ajattelun perinteeseen. Lopussa oppipoika tekee itsemurhan. Sateessa. Vanha mies rakentaa taas sillan, ja näkee tässä kohtaamisessa suhteensa koko elämään.

Irmfried Angstenheim (1943–2001) eli vaiherikkaan ja alkoholin sävyttämän elämän, johon kuului lukuisia avioliittoja ja avioeroja yhtälailla huijauksina kuin hänen karismansa oli sitä. Hänen suuresta ja arvostetusta tuotannostaan on väitelty useissa yliopistoissa. Kaikkia hänen teoksiaan kehutaan aina ja useista teoksista on myös tehty elokuvia. Hänen mukaansa on nimetty baariketjuja. Hän päätyi tekemään itsemurhan haulikolla olohuoneessaan. Ulkona ukkosti. Oli torstai.


Franzckh Kackha
Herkullinen tapaus

Kodinkoneyrittäjä Jürgen Ö:n elämä muuttuu radikaalisti, kun hän eräänä päivänä huomaakin olevansa suunnattoman herkullinen suklaapäällysteinen donitsi. Ö. ei enää voi hoitaa työtehtäviään entiseen malliin, ja hänen on jatkuvasti pakoiltava nälkäisiä ihmisiä, jotka kiihkeästi haluavat syödä hänet. Kaikki Ö:n entiset ystävät, tuttavat ja perhe vieroksuvat puhuvaa donitsia. Mistä Ö:tä oikein rangaistaan? Teoksen maailmaa ei voi tulkita yksiselitteisesti, se on unenomainen, irreaalinen. Tämä on tyypillistä ihmisen osaa, tämä on tyypillistä kustantajan kackhaa: syyllisyydentunne, rangaistus, kärsimys, myötätunto, uni, todellisuus.

Franzckh Kackhan (1953–1994) romaaneille on tyypillistä kitkerä satiiri, muista ihmisistä eristäytyminen, voimattomuus ja painajaismainen tunnelma. Kirjailija kuoli, kun hänen kotiinsa murtautui yksitoista puukoin varustautunutta klovnia. Pian tämän jälkeen joku löysi Kackhan huoneessa olleesta paperikorista, joka oli yritetty polttaa, ison läjän Herkullisen tapauksen kaltaisia houreisia sepityksiä. Kackhasta tuli kertaheitolla yksi aikansa merkittävimpiä kirjailijoita.


Leena Leivonen
Otteita lennokkaasta elämästä

Todella kauniita ja perusasenteeltaan virkeän positiivisia runoja suomalaisissa kesämaisemissa tarjoileva teos on Leena Leivoselta jo sadasviidestoista laatuaan. Ihanat runonpätkät ovat fantastisia piristyspaukkuja loskaisen ja kurjan syksyn keskellä. Kirjasta on onnistuneesti karsittu pois kaikki vähänkään karkealta kalskahtavat sanat. Tätä lukiessaan kelpaa hemmotella liikavarpaitaan hieroma-altaassa.

Leena Leivonen (s. 1958) on keski-ikäisten suomalaisnaisten kestosuosikki. Hänen tekopirteät ja tavattoman ikävät teoksensa ovat tehneet hallaa runoudelle taiteenlajina jo yli kolmekymmentä vuotta, ja niitä tulee koko ajan lisää.


Kuuno Räyhkä
Sillin lipaisu

Suomirockin legendoihin kuuluva Kuuno Räyhkä on jälleen kirjoittanut kunnon pläjäyksen parrankarheaa proosaa Kuuno Räyhkästä. Tämänkertaisessa viisikymppisen miehen odysseiassa Kuuno Räyhkä törmää Helsingissä baaritiskillä parikymppiseen interreilaajaneitoon, Lindaan, jota hän nussii. Yhdessä he päätyvät nussimaan ympäri Eurooppaa. Madridissa motellissa nussien vietetyn yön jälkeen Kuuno ja Linda vuokraavat moottoripyörän lähteäkseen luonnon helmaan nussimaan. Maantiellä he kuitenkin törmäävät kulkukoiraan, ja hetken Kuuno tuntee elämän virtaavan kuvanauhana edessään. Se sisältää paljon nussimista. Kuuno miettii, paljonko tuokin koira on ehtinyt nussia ennen kuin kohtasi kuolemansa iskeytymällä heidän sivuvaununsa kromireunukseen. Kuunon nussiessa tapauksesta järkyttyneenä Lindaa tienvieressä hänen kyynistyneeseen mieleensä pääsee luikahtamaan aavistus elämän merkityksellisyydestä.

Rocksanoittajana joitain vuosikymmeniä sitten mainetta niittänyt Kuuno Räyhkä kirjoittaa säännöllisesti vaivaannuttavaa alelaarintäytettä kirjakauppoihin.


Edit Byton
Kuusikko eksyy metsään

Klassikkosarjan klassisin teos. Suoraan paatuneelta lapsenvihaajalta lapsille. Kesälomalla maaseudulla lapset, koira ja nuori transvestiitti eivät saa aikaansa kulumaan ja tappavatkin aikaansa vakoilemalla naapureita ja lähiseutujen ihmisiä. Maaseutukyttäyksen seurauksena saadaan tietää arkaluonteisia asioita. Lopulta vyyhdin takaa löytyy rikollisia, yleensä salakuljettajia. Joka välissä syödään eväitä. Juoni on tuttu kaikille ja korvattu kiehtovammalla luettavalla. Mutta koska äidillesi ja isoäidillesi luettiin näitä kirjoja lapsena, kuuluu sinunkin altistua niille.


Mielle Lällynimelä
Kivistys

MAAILMANLAAJUINEN JÄTTIRÄJÄHDYSMENESTYSSARJA VAMPYYRIN JA IHMISEN SEKAVASTA PARISUHTEESTA jatkuu. Hiljattain avioituneet Elizabeth ja Vladimir joutuvat uuden haasteen eteen, kun Vladimir ei malta hillitä itseään vaan imee vaimonsa lemmikkimarsun kuiviin kuin pesusienen. Tästä hyvästä Elizabeth, joka on raskaana ja ärtynyt, häätää hänet ulos ja tyrkkää vielä ruumisarkun yläkerran ikkunasta perään. Vladimir lähtee hortoilemaan pitkin katuja ja valittaa paskaa kohtaloaan. Ruumisakun kanssa synkän näköisenä kuljeskeleva miekkonen pannaan nopeasti merkille, ja eipä aikaakaan kun hän löytää itsensä makaamasta putkassa väkevältä kuselta lemahtavana kurjana myttyränä. Tällä välin Elizabethin lapsivedet roiskahtavat pihalle, ja naapurin ihmissusi Einon on lähdettävä kiikuttamaan häntä synnytysosastolle. Korttelin kulmassa asuva matami sattuu juuri parahiksi olemaan pälyilemässä naapureiden tekemisiä, kun hänen killosilmiensä näkökenttään ilmestyy tämä kummallinen seurue. "Susihavainto, susihavainto!" harhainen nainen kiljuu puhelimeen, ja hetken päästä koko piirikunnan poliisivoimat saapuvat paikalle järeästi aseistautuneina. Eino ammutaan empimättä – mutta silloinpa Elizabethin sieltä työntyy kivuliaasti ulos virtahevonvartaloinen ja kissankasvoinen lapsi, joka päättää mitä julmimmalla tavalla kostaa mukavan naapurinsedän ja isänsä kommellukset virkavallan kanssa... Kestääkö Elizabethin ja Vladimirin rakkaus tätä höykytystä?

Mielle Lällynimelän (1973–) Hyydytys-sarjan viidennellätoistakaan osalla ei ole tarjottavana kenellekään mitään. Siitä huolimatta sitä tunkee joka tuutista. Romaanista ehdittiin jälleen kyhätä elokuva jo ennen kirjan ilmestymistä, sillä teoksen juoni oli niin ennalta arvattava, etteivät rahanhimoiset leffamogulit malttaneet odottaa.


Urmas Körö
Öyhön kyynel

Luotettavimpien leipäkirjailijoidemme kärkinimiin kuuluvan Urmas Körön itseohjautuva parta on laatinut hänen nukkuessaan lempeän satiirin, jossa Twitteriä käyttävä, nyhtökauraa ja erikoisoluita himoitseva millenniaali Meemi Pyrymuru ja pelkkää lihaa syövä, pelkästään huutamalla kommunikoiva Suomen Kansa Ensin -aktiivi Makias Räyhynen päätyvät erikoisten kommellusten seurauksena Makiaksen Volgan kyydissä hengästyttävälle road tripille halki Suomen. Huoltoasemien, karaokebaarien ja lähiömarkettien vaihtuessa Lapin aavoiksi maisemiksi päähenkilömme oppivat jotain toisistaan, itsestään, muista ihmisistä, sopuleista, jäniksistä, kuukkeleista...

Körön uusin (seuraavaan puolivuotiskatsaukseen asti) on sopivan alleviivaava, jottei mikään jää epäselväksi. Kai tällekin voi jotain Finlandiaa ehdottaa.


Usko Gulfärg
Galban kalpa

Rooma, ikuinen Rooma, on vajoamassa kaaokseen, jota jumalatkin tuntuvat seuraavan välinpitämättöminä sivusta. Vanha maaherra Servius Sulpicius Galba uskoo mainetekojen olevan jo takana, kun kohtalo vielä kerran kutsuu hänet tavattoman impressionistisesti ja väsyttävän autenttisesti kuvaillusta huvilastaan valtion areenalle. Keisari Neron ylettömän hirmuvallan viimeiset hetket ovat käsillä, ja valkea marmori tahriintuu jälleen verellä. Galba kieltäytyy olemasta vain keulakuva historian myrskyävän purppuraisilla vesillä: hän haluaa palauttaa kunniaan vanhat roomalaiset arvot, mutta onko aika, tuo vääjäämätön, jo ajanut niiden ohi joutuisilla vaunuillaan? Aika vaanii Galbaa kylmän marmoripalatsin varjoissa, kun vanha käskynhaltija kertaa paatoksellisesti elämänsä vaiheita lähes parodisen, eksistentialismissa uitetun stoalaisuusmukaelman tirkistysaukosta. Nujertaako hänet lopulta aika – vai kalpa?

Usko Gulfärg (s. 1966) vetää välivuosina lonkkaa Waltari-jäljitelmillä, joiden manieristinen mahtipontisuus menee kätevästi antiikkisen minäkertojan piikkiin.


Nilli Kuikkosen kuva kirjan kansiliepeessä.
Nilli Kuikkonen
Entropian ja eksistenssin maksalaatikko

Kustannusyhtiön markkinointiosaston riippumattoman arvion mukaan kirjasyksyn puhuttavin teos tulee tässä. Nilli Kuikkosen huumaava 1700-sivuinen tajunnanvirta- ja kollaasitekniikkaa oivaltavasti (koska tässä yhteydessä ei voi käyttää ikinä muuta sanaa kuin oivaltavasti) yhdistelevä teos on saapunut ravistelemaan jähmettynyttä kirjallista elämäämme – jonka jähmettyneisyyden me täällä kustantamossa panimme merkille tietysti vasta sen jälkeen, kun Kuikkonen mainitsi siitä 124 eri haastattelussa – tavalla, joka tuo raikkaudessaan mieleen viime vuosisadan alkukymmenet. James Joyce ja Thomas Pynchon on aika mainita nyt. Tämä kirjamöhkäle on mätkäytys päin tarinavetoisen ja tiiviin proosailmaisun kasvoja, koska pitäähän niitä aina mätkiä, auttamattoman vanhentuneet kun ovat eivätkä pysty tässä ajassa mitään ilmaisemaan. Toisin on Kuikkosen laita, sillä hän ilmaisee koko ajan ihan kaikkea sellaisella syötöllä, että lukija huomaa ilahduttavan usein olevansa täysin pihalla. Päähahmoja ja ironisen väkinäisellä David Lynch -absurdismilla ryyditettyjä tarinanjuonteita on satoja, ja lopussa Kuikkonen nivoo näitä juonteita yhteen räjäyttääkseen ne taas erilleen. Yli tuhatsivuinen kirja on aina argumentti itsessään, ja siksi pitää osata antaa anteeksi kaikki heikkoudet romaanin rakentamisessa sekä kirjallisissa ansioissa. Samasta syystä kirjaa ei ole toimitettu kustantamossa lainkaan.

Kirjallisuutemme ihmelapsi Nilli Kuikkonen (s. 1998) on maamme kirjailijabrändien raskassarjalaisia. Et ole mitään etkä ymmärrä tästä ajasta mitään, jos et lue Kuikkosta, sillä sata hunajaa kusevaa kulttuuritoimittajaa ei voi olla väärässä.


Kerttu Lehtokerttu
Vauvamahan puhtaanapito ja huolto – voimaopas mammamafialle

Odottavan äidin elämään kuuluvat eritteet, kipu, mielialanvaihtelut, eritteet, räjähtämäisillään oleminen, hallitsematon kärttyperseily, eritteet, virtsa, hiki, visva, ripuli, oksennus, mutta myös monet mukavat hetket. Kerttu Lehtokerttu haluaa tällä voimaoppaallaan muistuttaa, että odottavan äidin tulee saada olla tasan tarkkaan niin sietämätön, sekopäinen ja tympeä kuin hän vain ikinä haluaa. Opas kertoo sinulle yksinkertaisesti ja avartavasti, miten vatsan hierominen kaikkien vastaantulijoiden kasvoihin on sosiaalisesti täysin hyväksyttävää, miten voi valmistautua parhaiten mammakaksintaisteluihin ja miten voit muistuttaa sujuvasti mammuudestasi ystävillesi jokaisessa käänteessä. Mammuus nimittäin on koettelemus sekä mammalle että tämän lähipiirille, ja tämä opas varmistaa, että se kanssa taatusti on sitä myös lähipiirille.

Kerttu Lehtokerttu on Vauva-lehden keskustelufoorumin arvostettu vakiovaikuttaja ja TASAN NIIN VITUN HULLU KUIN VAAN ITSE HALUAA, eikä KUKAAN voi siihen puuttua, SAATANA!!! Hänen Mussunna-Alexandransa on 1,3-vuotias ja ihastuttava pikku Hauliina-Andropovansa kuuden kuukauden ikäinen. Hänen miehensä on kahlittu lämpöpatteriin ja elää kaurapuurolla. Lehtokerttu on ottanut pakkokeinoin haltuunsa asuntonsa lähettyvillä sijaitsevan sotilastukikohdan ja räjäyttää armotta kaikki lähistölle harhautuvat oliot ihmisistä sisiliskoihin tuusannuuskaksi.


Pamela
Lemmen liekkikehä

Monacossa rikasta ja täydellistä elämää viettävä Caroline on kyllästynyt elämäänsä. Hänen miljoonahuvilansa ja kiinnostava uransa viiniarvostelijana eivät tyydytä häntä. On kuin hän kaipaisi jotain enemmän. Caroline päättääkin päättää päivänsä itävaltalaisella eutanasiaklinikalla. Hän tilaa itselleen lennon. Lentokoneessa hän kohtaa miehekkään ja jykeväleukaisen lentokapteeni Rickin. Seuraa kymppikerhoon pääseminen tavalla, jonka vain miljonäärinainen voi saada. Perillä Itävallassa eutanasiaklinikan lääkäri, rikas ja älykäs ja sivistynyt tohtori Deacon keskustelee Carolinen kanssa. Seuraa hekumallista seksiä, jonka päätteeksi Caroline oppii, että hänen ei tarvitsekaan luopua pinnallisesta elämäntavastaan ja hakea henkisyyttä kuolevaisuutensa ja mitättömyytensä miettimisellä. Hän voi nimittäin halutessaan saada kaiken. Kun on rohkea ja kaunis perijätärmiljonääri, jolle maailma on hedelmä.

Omasta halustaan vain etunimellä - joka on todennäköisesti taiteilijanimi - tunnettu Herukka-kirjasarjan yksi tusinoista kirjoittajista. Hän on onnistunut jälleen tuottamaan kiintiönsä, kaksisataa sivua sabluunalla tuotettua tekstiä, jota ei voi esitellä muuta kuin juonitiivistelmänä. Ja tämän esittelyn kirjoittaminen ei pilaa lukukokemusta, koska teosta luetaan kuitenkin niiden monisanaisten seksikohtausten vuoksi. Kirjallisuus ei kuitenkaan ole pornoa, koska siinä on naisnäkökulma ja vahva päähenkilö, joka on nainen, ja lisäksi hän on vapautunut nainen. Ja kirjan kohderyhmäksi on valittu naiset. Näin teos on erotiikkaa. Konsepti tuottaa hyvin kirjasarjan omistajalle. Ja hyvin välttävästi kaikille sen kirjoittajille, joiden kirjailijanurasta haaveilu on päättynyt sellaiseen onnistumiseen, jonka voi saavuttaa, jos ei satu olemaan kasinonomistajan jälkikasvua.


Karuki Purukumi
Kissaa ja Kafkaa

Tokiossa asuva sosiaalisesti harjaantumaton varhaiskeski-ikäinen sinkkumies herää yöllä outoihin ääniin ja löytää vuokrahuoneistonsa vaatekomerosta kissapatsaan, jolla on hänelle viesti. Hän pakkaa patsaan laukkuunsa ja lähtee viestin johdattamana Pohjois-Norjaan etsimään Rottakuninkaan kätkettyä muotokuvaa. Romaanissa on myös rinnakkaiskertomus, joka kertoo ikääntyneestä jazz-klubin omistajasta, joka herää eräänä aamuna Gregor Samsana ja kuulee tulevaisuuteen. Mitä päilyy kuutamoöisin lammen pohjassa? Miksi klubin ullakko on täynnä käärmeitä? Onko tosiaan olennaista kuvailla joka ikisen naishenkilöhahmon rintoja? Montako vaatimatonta ateriaa yhdelle ehditään syödä 900 sivun mittaan?

Japanilaisen kirjallisuuden superstaran Karuki Purukumin kirjat pitävät yksinään Tammen Keltaisen kirjaston pystyssä myyntiluvuillaan. Hänelle on totuttu vuosittain povaamaan Nobelin kirjallisuuspalkintoa vaivaannuttavien ja päälleliimattujen seksikohtausten sekä mieskatseen suvereenista hallinnasta.

”Purukumi teki sen taas!”

~Kiehnääjän kirjablogi


Steve Jack
IT

Mainen idyllistä pikkukaupunkia tahraa alueella liikkuva tietotekninen tuki. Teos seuraa seitsemän lapsen fobioita, kun heitä terrorisoi Mikrotuki Helvetistä. Kirjan hyytävä antagonisti IT esiintyy asiakaspalveluhenkisenä hahmona, jotta apua pyytävät asiakkaat joutuisivat kohtaamaan pahimman painajaisensa. Viemäreissäkin piileskelevä, pahalta haiseva ja hammashygienialtaan kyseenalainen tietokonenörtti piinaa ihmisiä kauhistuttavilla teoilla. Klassikkokohtauksessa IT vattuuntuu, koska asiakas ei pelkästään halua lisää levytilaa. Asiakas haluaa myös tarkistaa sen, sitten korjata häntä, jos eivät ole saaneet tarpeeksi sen sijaan, että olisivat täysin tyytyväisiä siihen, mitä IT heille antaa. Kostoksi IT komentaa asiakasta pitämään USB-tikkua päänsä päällä, koska maan magneettinen säteily on sinä päivänä melko voimakasta. Lapsi ei ymmärrä, mutta tekee mitä IT käskee.

Steve Jack on huippusuosittu piinaavan kliseisen kauhun mestari, jonka kaikki kirjat tapahtuvat Mainessa ja jonka sankari on usein melankolinen alkoholisti ja kirjailija. Mainessa, jossa kirjailija itsekin asuu. Kirjailijana, jonka suurin osa palkasta menee erilaisiin alkoholijuomiin.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.