Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikinews:Hikipedian asiantuntijaryhmän vaaliraportti julkistettu

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

26. helmikuuta 2007

Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää.

Kaikkien kuuden täysi-ikäisen ja politiikkaa seuraavan käyttäjämme iloksi on Hikipedian pitkään odotettu vaaliraportti vihdoin valmistunut, kun vapaalle vaihtaneet toimittajat ovat jälleen selvinneet jaloilleen ja editoineet koko roskan kuntoon. Arvion tulevista eduskuntavaaleista, vaaliteemoista ja puolueiden menestysmahdollisuuksista laati yhden hengen asiantuntijatyöryhmä. Kyseinen henkilö oli ainoa, joka suostui työskentelemään ruokapalkalla. Hikipedian päivystävä dosentti Urmas Ali-Peelola suostui tutustumaan puolueiden vaalikampanjoihin ja arvioimaan myös tulevaa hallituspohjaa ja vaalitulosta. Oikeastaan hänen piti valmistella tutkimusta elokuvan merkityksestä kotirintaman propagandassa Espanjan perimyssodassa, mutta tietojenkeruuvaiheessa paljastui, että sota käytiinkin 1700-luvulla. Ali-Peelolalla ei siis ollut parempaakaan tekemistä. Ei ole vielä tiedossa, mitä tapahtuu viisivuotiselle apurahalle, jonka Suomen Akatemia myönsi hänelle edellä mainittua tutkimusta varten, mutta Ali-Peelolan mukaan apuraha on ”joka tapauksessa jo juotu”.

VaaliteematMuokkaa

Kaikki puolueet ovat valinneet vaaliteemoikseen ”ihmisestä välittämisen”. Dosentti Ali-Peelolan mukaan tämä kielii lässystä asenteesta, joka passivoi äänestäjiä. ”Kun olisi edes yksi puolue, joka sanoisi reilusti, että me ei sitten välitetä ihmisistä mitään”, päivittelee Ali-Peelola. Kaikkein pienimmistä puolueista tosin löytyy tällaisiakin ajatuksia, mutta ne rajautuvat koskemaan lähinnä maahanmuuttajia ja muita väärän värisiä ihmisiä.

Turvallisuuspolitiikka ei ole vaaliteema. Varmin tapa saada ehdokkaat vaikenemaan on sanoa ääneen sanat NATO tai Putin. Pääministeri Matti Vanhanen ei halua keskustella asiasta ja onkin siksi todennut, että turvallisuuspolitiikka ei kiinnosta kansalaisia. Hän on dosentti Ali-Peelolan mukaan oikeassa; enemmän kansalaisia tuntuu kiinnostavan Vanhasen naisasiat.

Valtion tulopolitiikka on ollut myös voimakkaasti esillä. Ehdokkaat mainitsevat ”jakovaran” tämän tästä. Dosentti Ali-Peelolasta termi ”jakovara” kuulostaa ilmeisesti rivolta ja hänen mielipiteensä asiasta ei selviä kaikelta kikatukselta.

StrategiatMuokkaa

Kaikki puolueet ovat valinneet strategiakseen vanhan ja koetellun pelottelun. Sosialidemokraatit pelottelevat porvarihallituksella, keskustalaiset sateenkaarihallituksella ja kokoomuslaiset punamullalla. Muista puolueista vihreät pelottelevat ydinvoimalla, perussuomalaiset EU:lla ja kristillisdemokraatit Jumalan vihalla. Suvi-Anne Siimes pelottelee Vasemmistoliitolla. Ruotsalainen kansanpuolue ei pelottele millään, sillä se on joka tapauksessa mukana seuraavassa hallituksessa, kuten 28 aikaisempanakin vuonna. Muita yleisstrategioita ovat sopivasti ajoitettu poliittinen muistinmenetys ja erilaiset vaalikirjat, joita lukevat vaalipiirien vaalikarjat.

PuolueetMuokkaa

KeskustaMuokkaa

 
”Turvallisuuspolitiikka ei kiinnosta ihmisiä.”

Keskusta lähtee vaaleihin nyt paremmista asemista kuin vuonna 2003 ainakin siinä mielessä, että puolueen nykyistä johtajaa pidetään jokseenkin rehellisenä ihmisenä. Matti Vanhanen ei alun perin halunnut lainkaan pääministeriksi, muutti mielensä, alkoi haluta presidentiksikin, epäonnistui, ryhtyi Euroopan presidentiksi ja hakee nyt jatkokautta. Karismaattinen kansanvillitsijä Vanhanen on saanut niskaansa avioeronsa, isänsä rotuteoriat ja viimeksi luonnevikaisen paljastuskirjan kannet. Vanhanen aikoo tiettävästi äänestää itseään, sillä puolueen mainoslauseena on ”vähän niin kuin itseäsi äänestäisit”.

Keskustan päästrategia on dosentti Ali-Peelolan mukaan vedota olemassa olevaan auktoriteettiasemaan pääministeripuolueena ja tukahduttaa kaikki keskustelu itselle epämieluisista aiheista.

Keskusta on valinnut uuden kampanjan, mikä olikin aiheellista. Presidentinvaalien laitetaan landet pystyttämään jotain tuuliriukuja pelloille ja kutsutaan sitä Vihreäksi Tuuleksi -kampanja ei ”ihan” ottanut tulta. Keskusta on haalinut listoilleen ennätysmäärän julkkisehdokkaita. Tämä kertoo joko julkisuuden henkilöiden poliittisesta aktivoitumisesta tai siitä, että Keskusta aliarvioi äänestäjiä. No olkoon, kyllä se siitä aliarvioinnista johtuu.

Ilmoitus: N. kaksimetrinen keskustalainen valtioneuvoston johtaja etsii seuraa tältä sivustolta. Jos olet OK-näköinen, huumorintajuinen ja mykkä sekä luku- ja kirjoitustaidoton nainen, ota yhteyttä!

Sinun kannattaa äänestää Keskustaa, jos…Muokkaa

 • Seppo Kääriäinen on mielestäsi hauska Itse valtiaissa
 • mielestäsi kielii hyvästä arvostelukyvystä ajaa Pikku G:tä eduskuntaan
 • jos mielestäsi Suomen pitäisi olla iso Nurmijärvi

SDPMuokkaa

 
”Jumalauta että potuttaa!”

SDP:n karismaattinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma johtaa demarit vaalitaistoon yllään punainen tuulitakki ja päässään idioottimainen pappatyylinen lippalakki. Vaalien alla on toistunut dosentti Ali-Peelolan mukaan sama luonnonilmiö kuin aiemmissakin vaaleissa. Demarit vaihtavat salaperäisesti väriä preussinsinisestä punaiseksi muutamaa kuukautta ennen vaaleja. Punaisimmillaan SDP on vaalien aikana. Tämän jälkeen tilanne on yleensä normalisoitunut ja puolue on saanut takaisin luontaisen sinisen värinsä, ainakin, mikäli se on päässyt hallitukseen.

Demarien tärkeimpänä vaaliteemana on tavalliseen tapaan pelottelu. Kielellisesti lahjakas ja pystyvä sisäministeri Kari Rajamäki ehtikin jo toteamaan, että porvarihallitus vaarantaisi Suomen turvallisuuden. Dosentti Ali-Peelola pitää tätä mahdollisena, mutta ei usko, että porvarihallitus olisi kovin paljon pelottavampi ajatus kuin Rajamäki sisäministerinä. Vaalimainonnassa demarit hyödyntävät sinisiä ja punaisia puhekuplia. On osoitus Suomen kansainvälistymisestä, että demarien vaalimainoksessa on sama teksti suomeksi ja englanniksi. Sinisessä puhekuplassa lukee ”minä” ja punaisessa ”me”, eli sama englanniksi.

Paavo Lipponen jättää eduskunnan, mutta räjähti vielä viime töikseen vihreiden eduskuntaryhmälle. Vaikka vihreiden vaaliteemat ovatkin dosentti Ala-Peelolan mukaan syvältä, voi tämä tuoda heille lisää äänestäjiä. Ala-Peelolan mukaan äänestäjät saattavat reagoida näin ”ihan vain saadakseen Lipposen kyrsiintymään totaalisesti”.

Sinun kannattaa äänestää SDP:tä, jos…Muokkaa

 • ihan oikeasti pelkäät kokoomusta, keskustaa ja muumimörköä
 • Eero Heinäluoma on mielestäsi karismaattisempi kuin höyläämätön kakkosnelonen
 • olet kaappikokoomuslainen, sillä useimmat SDP:n johtohahmotkin ovat

RKPMuokkaa

 
”Kvack detsamma!”

RKP on saanut uutta nostetta Stefan Wallinista, joka on pitkästä aikaa sellainen RKP:n puheenjohtaja, joka pystyy keskustelemaan asioista myös suomeksi ja joka ei pidä lähtökohtaisesti toimittajia vihollisinaan (kuten Jan-Erik Enestam). RKP:llä on laajat vaaliteemat, jotka peittävät puolueen tärkeimmän tavoitteen. Dosentti Ali-Peelola määrittelee RKP:n linjan seuraavasti: ”ihan sama, kunhan saaristokuntien asioihin ei puututa millään tavalla”.

RKP on mainostanut itseään ”suomalaisena kansanpuolueena”, mikä on selvää muistumaa Sauli Niinistön orwellilaisesta työväen presidentti -kampanjasta ja uskottavuudessaan samaa luokkaa.

Sinun kannattaa äänestää RKP:tä, jos…Muokkaa

 • asut ns. saaristokunnissa
 • haluat sen jälkeen mennä Wikipediaan Käyttäjä:Asterix*:n keskustelusivulle ja mainita asiasta ajaaksesi hänet raivon partaalle (ja kokeilla, kuinka monta kertaa hän saa sanan ”fasisti” mahtumaan yhteen virkkeeseen)
 • et tiedä, ketä äänestäisit ja haluat valita yhdentekevän vaihtoehdon, joka ei muuta mitään

On joka tapauksessa yhdentekevää, äänestätkö RKP:tä tai et, sillä se on joka tapauksessa seuraavassa hallituksessa mukana.

KokoomusMuokkaa

 
Työväen harmaa eminenssi.

Jyrki Kataisella ei ole uskottavuutta pääministeriksi edes omiensa keskuudessa, ja presidentinvaaleista nostetta saanut Sauli Niinistö vakuutti, ettei asetu ehdolle, asettui ehdolle ja on jättänyt puolueen puheenjohtajan varjoonsa. Kokoomus älysi nopeasti tilanteen kiusallisuuden ja ryhtyi kutsumaan puheenjohtajansa fataalia karisma-anemiaa ”kahden kärjen strategiaksi”. Jos kokoomus voittaa vaalit, Katainen työnnettäneen syrjään puolueen sisäisessä vallankaappauksessa ja Niinistö ottaa ohjat. Tämä on tietenkin täysin hypoteettinen tilanne, sillä kokoomus ei voita vaaleja.

Kokoomuksen tärkeimpänä vaalistrategiana on koko vaalikauden toiminut se, että Ben Zyskowicz on kurmuuttanut peruspalveluministeri Hyysälää Hyssälää tämän toteutumattomista kansaneläkelupauksista. Olet ehkä nähnyt pätkän siitä uutisissa, sillä Zyskowicz on tehnyt näin arviolta 118 894 kertaa.

Dosentti Ali-Peelola piti kokoomuksen mainoslausetta ”puolue, jolla on karvat” hieman erikoisena.

Sinun kannattaa äänestää kokoomusta, jos…Muokkaa

 • olet vanhempi naishenkilö ja Katainen on mielestäsi ”niin komea nuori mies”
 • massairtisanomiset eivät ole okei silloin, kun Keskusta ja SDP ovat hallitusvastuussa
 • duunarit vaan velttoilee ja syljeksii kattoon, kun ei mitään tartte itse tehdä ja valtiovalta vaan hyysää laiskoja sossun kanta-asiakkaita ja rehellinen yrittäjä vaan veroilla kuristetaan ym. standardikokoomuslaisen pienyrittäjän ininää

VasemmistoliittoMuokkaa

 
Vasemmistoliiton imago-ongelma pähkinänkuoressa.

Suvi-Anne Siimes on yrittänyt lähtiessään tarmokkaasti tuhota vasemmistoliiton viimeisetkin rippeet. Vasemmistoliitto sanoo olevansa ”oikeasti vasemmalla”. Monet pitävät ongelmallisena sitä, että jotkut, kuten Eskojuhani Tennilä ja Jaakko Laakso, vaikuttavat olevan vähän liiankin vasemmalla. Vasemmistoliitto voi mennä hallitukseen vain, jos demarit ovat mukana. Nyt puolue on suututtanut Heinäluoman, joten hallitukseen ei ole asiaa. Vaaliveturiksi valittu punaisten lapasien käyttö tulee todennäköisesti mullistamaan Suomen poliittisen kulttuurin samoin kuin Martti Korhosen karisma. Tai sitten ei.

Sinun kannattaa äänestää vasemmistoliittoa, jos…Muokkaa

 •  
 • hmmm…
 •  
 •  
 • tota…
 •  

Vihreä liittoMuokkaa

 
Vihreillä on aivan mahtava meininki päällä.

Vihreät ovat lähteneet vaalitaistoon provosoimalla Lipposen ytimen halkeamaan kiukkuenergiasta. Muuten vihreillä on kaikista puolueista populistisin kampanja. Puolue lupaa kaikille kansalaisille ilmaista ja verotonta kansalaispalkkaa, perustuloa eli toisin sanoen elatusmaksuja. Tämä tietenkin maksaa tolkuttomasti, ja rahat otettaisiin… no, sieltä jostain budjetista kai. Vissiin varmaankin. Kyllä siellä kai varaa on. Kai. Dosentti Ali-Peelolalla on oma ehdotus. Hän ehdottaa verotonta perustuloa vain itselleen. Tällöin seurauksena ei olisi yleisen hintatason nousu siten, että perustulo kävisi hyödyttömäksi joidenkin vuosien sisällä, kuten vihreiden ehdottamassa mallissa kävisi.

Sinun kannattaa äänestää vihreitä, jos…Muokkaa

 • mielestäsi ihmisille on mielekästä maksaa palkkaa olemassaolosta ja pitää heidät kotona löhöämässä
 • poltat pilveä
 • Pystyt tuottamaan saasteetonta energiaa 2 ydinvoimalan verran (tai elämään ilman sähköä).

KristillisdemokraatitMuokkaa

 
Kuka toi on? Joku tylsä poliitikko kai, en tunne.

Kristillisdemokraatit yrittävät ottaa Päivi Räsäsen johdolla mallia Saksan kristillisdemokraateista ja Angela Merkelistä. Eroja on kuitenkin paljon, mm. se, että Saksassa kristillisdemokraatit ovat yleispuolue, ei marginaalisen hihhuliringin keskinäinen juttu. Kristillisdemokraattien vaalistrategia on sama kuin aina ennenkin: luetella yleisinhimillisiä arvoja ja omia ne sitten yksiselitteisen kristillisiksi. Päivi Räsänen on julkaissut vaalikirjan, jossa kertoo juopottelukokemuksistaan. Parhaiten kristillisdemokraattien ajatusmaailmaa ymmärtääkin, jos on nauttinut jotain muutakin kuin pelkät ehtoollisviinit.

Puolue on käynnistänyt yllättävän itseironisen tiukkapipo-kampanjan. Ainakin dosentti Ali-Peelola sanoo todella toivovansa, että kyse on itseironiasta.

Sinun kannattaa äänestää kristillisdemokraatteja, jos…Muokkaa

 • Jumala käskee sinua tekemään niin
 • Toimi Kankaanniemi oli mielestäsi huippuhyvä kehitysyhteistyöministerinä Ahon hallituksessa
 • kaikkien muiden ihmisten pitäisi elää sinun eettisen vakaumuksesi mukaisesti
 • Israel on aina oikeassa. Aina.
 • olet käynyt kirkossa kuluneen vuoden aikana tai olet muuten marginaalinen hihhuli

PerussuomalaisetMuokkaa

 
Euro on paha! Paha!

”Suomalaiset veteraanit ei pääse vieläkään kuntoutukseen, mutta kaiken maailman ex-nyrkkeilijänarkkareille on kyllä tarjota valtion puolesta kaikki perkeleen kriisiavut ja työkyvyttömyyseläkkeet heti, jos vähän ottaa aineita ja ammuskelee.”

~Tony Halme

Timo Soinilla on ollut kovat paikat, kun kolmannes puolueen eduskuntaryhmästä miltei törttöili itsensä hengiltä ja loikkasi sitten eläkeläisten puolueeseen. Soini on sittemmin syyttänyt mediaa ajojahdista ja kehottanut jättämään sairaan miehen rauhaan peitelläkseen oman arvostelukykynsä puutetta. ”Tämä Halmehan on siis se sama mies, joka itse vaati tukia pois niiltä, joilla on suurimmat sopeutumisongelmat maassamme ja sitten itse riehui itsensä työkyvyttömäksi omaa hillittömyyttään?” haluaa dosentti Ali-Peelola varmistaa. Muuten perussuomalaisten strategia on edelleen syyttää EU:ta kaikesta pahasta, mitä maan päällä on ja melkein kaikesta, mitä voisi lisäksi vielä olla. Kampanjassaan persut käyttävät jo tavaramerkikseen muodostunutta Soinin rippikuvaa.

Sinun kannattaa äänestää perussuomalaisia, jos…Muokkaa

 • pelkäät vieraita ihmisiä
 • jätit kaikki rahasi vaihtamatta euroiksi vuonna 2002
 • Suomi pärjäisi mielestäsi ilman EU:ta ainakin melkein yhtä hyvin kuin Albania
 • Tony Halmeen rekrytointi oli mielestäsi fiksusti tehty

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

Tämä uutisartikkeli sisältää Hikinewsin tarjoamaa ensikäden tietoa. Etsi keskustelusivulta mahdollisia lisätietoja.