Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikinews:Hikipedian paalikone on avattu

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

27. maaliskuuta 2015

Tältä paalikoneemme sisällä näyttää

Ennen vaaleja on perinteisesti tutustuttu paalikoneisiin. Yhteys on selvä. Sillä paalikoneen ideana on haravoida ääniä. Ei olisikaan kovin tervehenkistä lähestyä politiikkaa siltä kannalta että ehdokkaat ja äänestäjät vastaisivat samoihin kysymyksiin, jonka etsisivät parhaiten yhteensopivat parit. Tämä ei toimi deittaamisessa ja vielä vähemmän politiikassa. Sillä politiikassa pärjää houkuttelevilla vaalilauseilla. Se on kätevämpääkin, kun ei tarvitse kuunnella äänestäjiä. Se onkin yleensä vaivaannuttavaa.

Hikipedian asiantuntija, päivittelevä dosenttimme Urmas Ala-Peelola osaa tiedottaa siitä, miten politiikkaa ja yhteiskuntaa kuvaa sääntö "Ylhäisön snobistinen ylenkatse ja massojen tyhmyys ovat ikuisia. Ja demokratiassa vaalityö on projekti jossa nämä kaksi kohtaavat. On kaikkien etu jos tätä tapahtuu mahdollisimman vähän."

Vaalilauseita 2015Muokkaa

Emme hyväksyneet paalikoneeseemme James Hirvisaaren vaalilauseen tapaisia "Maahanmuutto kuriin" -mallisia iskulauseita koska niissä on eksakti sisältö. Sellainen jonka kanssa voi olla samaa mieltä tai eri mieltä. Sen sijaan valitsimme paalikoneeseemme kauneimpia vaalilauseita joissa on ymmärretty syvästi vaalityön perimmäinen luonne. Paalikone myös täydentyy (jos täydentyy ja milloin täydentyy) vaalikauden edetessä. Näin vaalikarja saa sopivasti apetta, ei liikaa kerralla. Tämä luonnollisesti lisää hikipedian paalikoneen arvoa. Lisätäksemme vaalilauseiden neutraaliutta, emme paljasta puoluekantaa.

 • "Meillä kaikilla on oikeus asialliseen työelämään. Tehdään siitä yhdessä mahdollista." (Päivi Arhenius, sd) Vaalilause on erinomainen, koska siinä korostetaan erinomaisesti sanaa oikeus. Koska asiallinen työelämä on jotain, jota on vaikeaa määritellä. Kaikki haluavat sitä, ja se kuulostaa mukavalta. Sitä ollaan samaa mieltä ollaan sitten minimoimassa työttömyyttä tai takaamassa riittävää minimipalkkaa joka taas karsii työpaikkoja. Työpaikkakiusaaminen ja oman työpaikan tylsyyskin voidaan saada samaan agendaan. Mutta mitään näistä ei tietenkään oikeasti luvata. Samalla poliitikko onnistuu käyttämään yhdessä tekemistä erinomaisen taitavasti. Se kuulostaa sosiaaliselta, mutta samalla poliitikko onnistuu vapautumaan siitä että olisi tehnyt vaalilupauksen. Hänhän ei lupaa tehdä mitään itse. Vikakin on siis varmasti tiimissä.
 • Yhdessä arjesta parempaa (Anna Hintikka) Lause on äärimmäisen positiivinen, kaikki pitävät paremmasta. Jos tämä ei vedä ja paalaa äänestäjiä niin emme tiedä mikä!
 • Linjanvetäjä (Ilkka Kanerva, kok). Lijanveto on teko sinänsä, ja poliitikoilta halutaan aina tekoja. Linjan voi vetää suoraan tai väärään, metsään tai menestykseen, tähtiin ja ojasta allikkoon, kunhan vetää. Linjanveto on jämäkkyyttä; linjanveto on kuin kenraalin kädenheilautus. Vrt. Vedä jätkä linjaa!, vanha lokalahtelainen haistatus.
 • Parlamentaarikko on arvonimi, jolle Ike tuo käytännön merkitystä (Ilkka Kanerva, kok, kirj. professori Jarmo Virmavirta). Kiistatta totuudessa pysyvä muotoilu, sillä parlamentaarikko tarkoittaa kansanedustajaa, ja Kanerva tuo nimikkeelle käytännön merkityksen olemalla kansanedustaja.
 • Kohti inhimillisempää ja välittävämpää yhteiskuntaa. (Kari Tiusanen, kd). Tämä on hieno lause, koska kaikki haluavat välittävän yhteiskunnan. Osa ihmisistä haluaa korvata kallista sosiaaliturvaa välittämisellä. Toiset taas näkevät että raha ratkaisee tässäkin asiassa. Jokainen on varmasti yhtä mieltä siitä että inhimillisyys ja välittäminen ovat hyviä. Tässä unohtuu helposti että tosiasiassa inhimillisyys on myös sotia ja välittäminen johtaa myös kyyläämiseen, kyttäämiseen, päsmäröintiin ja stalkerointiin.
 • Haluan olla mukana kehittämässä sellaista Suomea, jossa rohkaistaan menestymään. (Mia Välimäki, kok). Tämä rohkea paalilause saattaa vieraannuttaa ne suuret joukot, jotka haluavat, että maassa painostettaisiin epäonnistumaan.
 • Muutetaan maailmaa paremmaksi! (Reetta Hulmi, vihr) Tässä lähestytään jo politiikka on yhteisten asioiden hoitamista -klassikkotasoa.
 • Vahvasti vaikuttava (Tuulia Ikkelä-Koski, kesk). Ehdottomasti parempi kuin vaihtoehto, heiveröisen mitäänsanomaton. Muita vahvasti vaikuttavia ovat mm. pontikka ja LSD.
 • Kokemusta ja kontaktipintaa. (Kari Peltovirta, sd) Tämä vaalilause muistaa että hyvän vaalimainoksen ei tarvitse naamioitua etiikan kirjoista napattuihin mutta sisällöltään liudennettuihin käsitteisiin. Tehoja voi saada myös egosentrisemmin. Edustaja joka panostaa omaa erinomaisuuttaan voi viitata attribuutteihin jotka nähdään hyödyllisiksi poliittisessa työssä. Kyseinen edustaja on osannut valita erinomaiset sanat. On hyvin vaikeaa tietää onko kokemus saatu elämänkoulusta vai tekemällä poliittista työtä vai tuntemalla yhteiskunta. Ja se tarkoittaako kontaktipinta laajaa kaverikuntaa kulmakuppilassa vai vain sitä että ehdokas on ylipainoinen.
 • Talouden arkienkeli (Sanna Lauslahti, kok). Enkeliaiheinen voimaannutuskirjallisuus myy hyvin, ja enkelit ovat nyt muutenkin suurin piirtein niin hyviä kuin olla voi.
 • Suurella sydämellä (Prabhakaran Ranjith Kumar, sd). Erinomainen vaalilause koska kaikki pitävät humanistisesta hyvyydestä politiikassa. Ainakin teoriatasolla. Vaalimainos on siitä hyvä, että sitä voi käyttää olipa ehdokas sitten hyvin koulutettu tai huonosti koulutettu, tyhmä tai järkevä, yhteiskunnan hallintaan tarvittavat tilannetajuiset taidot hankkinut tai haihattelija. Sillä onhan se pirun tärkeää että ehdokas on mukava. Tai jos ei, niin mahdollisesti kuolemassa kardiovaskulaarisiin vaivoihin kesken eduskuntakautensa, mikä ei sekään ole huono asia.
 • Jos meidät molemmat valitaan eduskuntaan 2015, me 3 lupaamme pyöräillä tandemilla Hangosta Nuorgamiin eduskunnan kesälomalla (Auli Happonen & Jaakob Happonen, kd) [1]. On riemastuttavaa kuvitella menneisyydessä siintäviä kulta aikoja. Aikoja jolloin politiikkaa on tavattu tehdä poliittisilla tempuilla eikä sirkustempuilla. Tässä ajelussakin on riemastuttavaa kuinka sitä käydään vihapuhetta vastaan. Tämä karkoittaa kaikki ne jotka todella katsovat puhuvansa vihapuhetta. Kun suurin osa vihapuhujista on kuitenkin ideologisesti motivoituneita jotka ajattelevat olevansa hyvyyden asialla. Ehdokkaiden puoluetausta huomioiden olisi tosin miellyttävämpää jos ajaisivat silloin kun eduskunnassa tehdään vaikkapa päätöksiä. Jos lupaisivat ajaa jyrkänteeltä, antaisin ääneni ja olisin tämän lisäksi kannustunut tekemään rajujakin identiteettivarkauksia. Toisaalta lupaus ei kerro että he tulisivat koskaan Nuorgamista takaisin. Joten ehkä tämä oikaesti onkin hyvä vaalilause, eikä ympäripyöreää hymistelyä jota tehdään politiikan nimissä mutta politiikan ulkopuolella.