Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikinews:Katainen kehuu Kreikan lainapakettia "fantastiseksi"

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

2. toukokuuta 2010

BRYSSEL – Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) suitsuttaa euroalueen valtioiden ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Kreikalle myöntämää 110 miljardin euron laina-apupakettia ”fantastiseksi ratkaisuksi”. ”Olen mielettömän onnellinen”, Katainen hihkui euroryhmän kokouksessa sunnuntaina.

Euromaat ja IMF lainaavat taloutensa musakaksi muusanneille kreikkalaisille rahaa, jotta maa voisi ottaa lisää velkaa paikatakseen taloustilannettaan ja estääkseen Poseidonia hukuttamasta koko maata meren pohjaan. Euroryhmän maat lainaavat 80 miljardia euroa ja IMF loput. Kreikan talousromahdus on heikentänyt euron arvoa ja aiheuttanut valtaisaa epävarmuutta globaalissa taloudessa. Kreikkalaisen tragedian paljastuessa on käynyt ilmi, että Kreikan hallitukset ovat kaunistelleet talouslukujaan ja jättäneet valtiovarainministeriönsä Delfoin oraakkelin hallintaan vuosikausiksi.

Laina-avun ehtona on julkisen talouden ankara säästökuuri Kreikassa. Maa aikoo esimerkiksi korottaa 29 vuoden eläkeikää 35 vuoteen ja hillitä hieman sotavarusteluaan Nato-kumppaniaan Turkkia vastaan. Kreikan julkisen velan on arvioitu nousevan yli 140 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta seuraavien kolmen vuoden aikana. Kreikan hallitus lupaa tällä kertaa ”ihan oikeasti” noudattaa ehtoja ja ”satavarmana aikuisten oikeesti” maksaa lainansa takaisin säädetyllä viiden prosentin korolla. ”Pelkään kreikkalaisia, vaikka antavat lupauksia”, lausui euroryhmän puheenjohtaja, Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker.

Valtiovarainministeri Kataisen mielestä on ”ainutlaatuisen inspiroivaa”, että Suomen osuus lainapaketista on 1,48 miljardia euroa. ”Heti ekana vuonna me annetaan yli 500 miljoonaa – mä melkein itken tässä ilosta ja ylpeydestä”, Katainen täsmentää. ”Aivan erityisen fantastista tilanteessa on se, että tämä on jälleen yksi niistä monista tavoista, joilla talouskriisi ei koske Suomea”, Katainen muistuttaa ääni euforiasta väristen.

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa