Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikinews:Mosambikilaiset mellakoivat estääkseen Kataisen vierailun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

3. syyskuuta 2010

MAPUTO – Mosambikissa puhjenneet mellakat ovat pakottaneet valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) muuttamaan Afrikan-matkansa ohjelmaa. Mosambikissa puhkesi laajamittaisia mellakoita, kun tieto Kataisen pikaisesta saapumisesta levisi maassa. Mosambikilaiset pelkäävät, että Katainen muuttaisi heidän energiaverotuksensa järjettömäksi ja epäoikeudenmukaiseksi sekä korottaisi arvonlisäveroa. Katainen onnistui jo alkuviikosta saamaan Swazimaalta sitoumukset mm. turve-energian verohelpotuksista ja kaikkien kannattavien energiantuotantomuotojen verotuksen roimasta kiristämisestä. ”Meillä on kaikki syyt pelätä, että Kataisen saapuminen merkitsisi täälläkin siirtymistä energia- ja ilmastopoliittisesti kestämättömään ja järkeviä ihmisiä rankaisevaan verotuskäytäntöön”, perusteli Mosambikin pääkaupungissa Maputossa kadulle mieltään osoittamaan lähtenyt Afonso Malasão. Toinen mielenosoittaja, Joaquin Urumbo, puolestaan pelkää Kataisen nostavan arvonlisäverotusta: ”Meidän kansalaisistamme vain runsaat 40 % prosenttia osaa lukea – miettikää, miten vaikka kirjojen arvonlisäveron korottaminen tähän vaikuttaa!” Arvonlisäverokorotuksia on Mosambikissa jo ennakoinut leivän hinnan kohoaminen.

Kataisen Afrikan-matkalla on väläytelty myös Etiopialle mahdollisuutta ottaa käyttöön makeisvero, jolla väitetään olevan Afrikan sarven alueella suotuisia terveysvaikutuksia.

Mellakoiden vuoksi Jyrki Katainen on joutunut keskeyttämään Afrikan-matkansa. Toimitus tavoitti Kataisen Pretorian lentokentältä Etelä-Afrikasta, missä tämä oli laatimassa suunnitelmaa paluumatkaa varten. Katainen sanoi olevansa ”häpeissään” mosambikilaisten protestien tasosta. ”Hävettää mosambikilaisten puolesta. Jokainen fiksu mosambikilainen ymmärtää, että meidän on kaikin voimin saatava [elinkeinoministeri] Mauri Pekkarinen [kesk.] tyytyväiseksi, ja siihen voidaan vaikuttaa vain tietyillä veroilla häiritsemättä superrikkaita, jotka ovat jo monesti antaneet isänmaan edestä korkeimman uhrin.”

Katainen suunnittelee lentävänsä Etelä-Afrikasta Venäjälle. ”Se on ainoa maa, missä mua vielä ymmärretään.”

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa