Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikinews:Skepsis ry. näpäyttää Wikipediaa myöntämällä Sokrates-palkinnon Hikipedialle

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

2. marraskuuta 2007

Socrates.png

Suomen skeptikkoyhdistysten kattojärjestö Skepsis ry. on päättänyt palkita Hikipedian rationaalisen ajattelun edistämisessä ansioituneelle taholle vuosittain jaettavalla Sokrates-palkinnolla. Sokrates-palkinnon myöntäminen on paitsi tunnustus Hikipedialle, myös näpäytys Wikipedialle. Skepsis ry. on jo vuosia seurannut huolestuneena Wikipedian kehitystä.

"Wikipediassa tieteellinen näkökulma katsotaan yhtä huomionarvoiseksi kuin epätieteelliset näkökulmat. Lisäksi poliittinen korrektius, kulloistenkin vallanpitäjien poliittiset näkökannat, kielenkäytön hegemonia ja humanistiset epätieteet jopa jyräävät alleen toisinaan tieteellisen näkökulman tyystin, jolloin puhe neutraalista näkökulmasta on jopa irvokasta," tiivistää Skepsis ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkiaho.

"Hikipedia on kuitenkin ansioitunut siinä, missä Wikipedia on heikoimmillaan", Mäkiaho jatkaa: "On monia merkittäviä aiheita, joista yhteiskunnassamme ei saa puhua, tai joista saa puhua vain vallitsevan diskurssin näkökulmasta ja sen ilmaisuja ja sanavalintoja orjallisesti toistellen. Myös jotkin tieteen alueet ovat joutuneet tämankaltaisen sensuurin ja vääristelyn kohteiksi. Wikipedia menee näissä aiheissa usein valtadiskurssin mukana, ja antaa pahimmillaan tiedeyhteisönkin käsityksistä täysin väärän, politisoituneen kuvan. Hikipediassa voidaan kuitenkin käsitellä monia kiellettyjä tabuaiheita huumorin keinoin. Hikipediasta voi usein lukea rivien välistä merkittäviä näkökohtia, joista Wikipedia vaikenee. Hikipedia avaa näin tietä paitsi sanan- ja omantunnonvapaudelle, myös tieteelliselle näkökulmalle. Hikipedia puolustaa sivistykselle, kehitykselle ja tieteelle välttämätöntä ajattelunvapautta siinä, missä vapaaksi tietosanakirjaksi julistautuva Wikipedia on vain vapauden kalpea varjo."

Hikipedian toimitus ei ole vielä päättänyt, mihin palkintorahat aikoo käyttää. Hikipedian koon kasvaessa tarvittaneen kuitenkin uutta kapasiteettia, ja onkin veikkailtu, että rahat aiotaan sijoittaa uusiin palvelimiin.

LähteetMuokkaa

  • Skeptikko-lehti, numero 7/8, 31.10 2007