Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikinews:Tutkimus: Jännä ei enää meemi

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

12. toukokuuta 2010

InternetTuusulan kesäyliopiston worldwidewebologian laitoksen julkaiseman tutkimuksen mukaan jännä on menettänyt asemansa nettimeeminä. Vuonna 2007 räjähdysmäisesti meemiksi kohonnut ilmaisu sai alkunsa YLE:n televisioiman TV-sarja Pasila:n fiktiivisen hahmon, Pekka Routalemmen toistettua termiä filosfisten pohdintojensa lomassa. Tutkimuksen mukaan meemi saavutti huippunsa vuoden 2008 loppupuoliskolla, jolloin jännä esiintyi noin 70% suomenkielisistä nettikeskusteluista. Worldwidewebologian laitoksen meemi- ja trollaustutkija Archibald "Coolface" Rytkösen mukaan tuon aikaisten keskustelufoorumien lukeminen onkin "varsin jännää puuhaa".

Kaksoissokkosatunnaisotantanettikyselyllä kerättyyn aineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan jännän käyttö kääntyi vuoden 2009 lopulla nopeaan laskuun, ja ilmaisun voidaankin katsoa menettäneen meemistatuksensa tammikuussa 2010. Tuon jälkeenkin jännää on satunnaisesti keskusteluissa esiintynyt, mutta kyseessä voi jännä -sanan normaali käyttö, eikä meemille tyypillinen ilmaisun toistelu.

"On se jännä, miten näitä meemejä tulee ja menee. Ehkä se jännäkin siitä vielä palaa, kolmannen tuotantokauden myötä", kommentoi tuoretta tutkimustulosta kesämökiltään Säynätsalosta tavoitettu Pekka Routalempi. "Panisin. Siinä oli jännä meemi, siinä ihminen ilmaisee spontaanisti halunsa yhtyä mitä kummallisimpiin objekteihin. Se on hyvin jännä", hän jatkaa.

Hikinews
Tämä uutisartikkeli sisältää Hikinewsin tarjoamaa ensikäden tietoa. Etsi keskustelusivulta mahdollisia lisätietoja.