Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hikinews:Vaalitulos analysoitavana Hikipedian vaalivatvojaisissa

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

20. maaliskuuta 2007

Te voiton saitte. Teill’ on valta nyt, te siis maalle tehkää, miten miellyttää! Mut sotku, ennen mua syntynyt, myös jälkeheni jää.

Kyllä! Voimme taas elää rauhassa normaalia elämää kunnallisvaaleihin asti, sillä kansakunnan suuri koettelemus, eduskuntavaalit, on ohi. Eduskunta voi aloittaa uudelta pohjalta ja päätyä jälleen kerran samaan vanhaan meininkiin. Hikipedian vaalivatvojaisten asiantuntijana on yhä dosentti Urmas Ali-Peelola, jonka ennen vaaleja julkaistut ennusteet eivät yllättäen pitäneet kaikilta osin paikkaansa. Haastattelun jälkeen Ali-Peelola pannaan naftaliiniin aina seuraaviin vaaleihin asti.

Dosentti Ali-Peelolan mukaan mainonta sai näissä vaaleissa yllättävän suuren merkityksen. SAK:n äänestysaktiivisuuskampanjaa syytettiin osoittelevaksi, mauttomaksi ja sen väitettiin palvelevan pelkästään SDP:tä, ei niinkään äänestysaktiivisuutta. Ali-Peelola ei ymmärrä syytöksien perustaa. ”Mikä ihmeen kohu tämä oikein oli olevinaan? Luuleeko joku tässä maassa sitten, että SAK:lla olisi jotain muuta tarkoitusta kuin muuttua osaksi demarien kampanjakoneistoa joka ikisissä vaaleissa? Eikö sen pitäisi olla itsestäänselvyys?” Ali-Peelola päivittelee. Oiva Lohtanderin (sit. näyttelijä) esittämää ökyporhohahmoa pidettiin ala-arvoisena kampanjointina. Ali-Peelola ei ymmärrä porvaripuolen ”ruikutusta vanhanaikaisesta vastakkainasettelusta”. ”Siis kyllähän Lohtanderin rohmuava sika vastaa SAK:n käsitystä jokaisesta, jolla ei ole SDP:n puoluekirjaa taskussa. Kyllä tässä nyt tehdään tikusta asiaa”, Ali-Peelola ihmettelee. ”Kyllä minulle ainakin asiantuntijana on selvää, että eri työmarkkinajärjestöjen käsitys toisistaan ei ole muuttunut miksikään sitten vuoden 1918”, hän vakuuttaa. ”Kyllähän työnantajaliiton mielestä palkansaajat ovat laiskoja ihmisapinoita, jotka varastavat työnantajan rahaa, mutta työnantajaliitolla on tarpeeksi älyä jättää se mainitsematta.”

Kokoomus hyökkäsi myös SDP:n omien mainosten kimppuun, kun SAK-kohua oli kylliksi agitoitu (Alkuperäistä mainosta ei koskaan esitetty mainospaikalla, mutta on todennäköistä, että olet nähnyt sen. Se esitettiin jokaisen kanavan TV-uutisissa noin 29000 kertaa). Vara-Niinistö Jyrki Katainen (kok) toi esille, että ”sinisessä Suomessa” koulutusta ei saa vain paksulla rahatukulla. Lisäksi tulee läpäistä tasokoe. Hylätyt lähetetään suoraan puu- ja palikkalinjalle. Tämän jälkeen demarit päätyivät tulkitsemaan kokoomuksen mainosta, jossa puheenjohtaja Sauli Niinistö ja Katainen horisevat sekavia tyhjässä ja pimeässä tehtaassa. SDP:n mukaan mainos hyökkäsi asiattomasti eduskunnan puhemiestä ja tasavallan presidenttiä vastaan (tämä on vielä pahempi valtiopetos, jos molemmat sattuvat olemaan demareita), koska Niinistö sanoi, että oli nähnyt Tarja Halosen limoouusiiinessa. Todellisuudessa Paavo Lipponen ja Halonen eivät ökyile, vaan tekevät kaikki virkamatkansa polkupyörällä ja potkukelkalla.

Urmas Ali-Peelola kuittaa vaalimainonnan olleen ”kokonaisuutena perseestä”.

Miksi Kokoomus sitten nousi ja SDP putosi? Miksi Keskusta säilytti kaikesta huolimatta suurimman puolueen aseman? Miksi RKP on ainoa hallituspuolue, joka sai lisäpaikan? ”Hitostako minä tiedän?” Ali-Peelola äyskähtää. ”Kirjoita siihen, että tuuli vei oikealle. Pane jotain Fredrik Reinfeldtistä ja vaikka David Cameronista. Ja laita Merkelkin vielä siihen, se kuulostaa ammattimaisemmalta”, hän neuvoo.

Toimittaja: Jospa tarkastelisimme ennen vaaleja antamianne arvioita, dosentti Ali-Peelola. Totesitte esimerkiksi hyvin selvästi, että Kokoomus ei voittaisi vaaleja.

U. A-P: Enhän todennut.

Toimittaja: Kyllä tässä vain niin lukee.

U. A-P: En minä niin väittänyt.

Toimittaja: Suora lainaus: "...sillä Kokoomus ei voita vaaleja".

U. A-P: Ai se... minä olin silloin aika humalassa.

Toimittaja: Entäpä sitten...

U. A-P: En minä ala ollenkaan, jos tästä tulee tällaista inttämistä. Kumpi meistä on asiantuntija?


Pääministeripuolue Keskusta ja Matti Vanhanen olivat ennakkosuosikkeja, mutta menestyivät silti huonommin kuin mitä odotettiin. Suurimman puolueen asema säilyi täpärästi. ”Suomalaiset asuvat maailman tylsimmässä maassa, joten on vain loogista, että he haluavat maailman tylsimmän pääministerin jatkavan”, Ali-Peelola summaa, mutta myöntää ihmettelevänsä, että tylsyydestä huolimatta vaaleista tuli näinkin jännittävät.

Pienempien puolueiden menestystä Ali-Peelola erittelee tyylilleen uskollisena lyhyesti, epäselvästi ja asenteellisesti. ”Vasureiden kohdalla ennuste oli oikeassa. Martti Korhosen naamavärkistäkin näki jo, että ei tule kesää.” Entäpä sitten Vihreät? ”Vihreiden ja parin laiskan hippiopiskelijan utopistinen kansalaispalkka-ajattelu näyttää onnistuneen yllättävän hyvin, tosin kenelläkään ei vieläkään ole hajua siitä, mistä se raha oikein otettaisiin, ja vielä vähemmän siitä, mitä järkeä siinä olisi. Puheenjohtaja Tarja Cronberg ei mennyt läpi Pohjois-Karjalassa, mikä olikin odotettavissa, sillä kyseessä on niin perisuomalainen lihansyöjä-makkara-Formula-1-lippis-junttimaakunta kuin olla voi. Ei tarpeeksi laihoja naispuolisia vegaaniopiskelijoita. Oletankin, että Vihreiden suhteellinen menestys johtuu lähinnä Paavo Lipposen dissailusta.” Perussuomalaiset kuuluvat vaalien suurimpiin voittajiin. Puolueen eduskuntaryhmä kasvoi kolmesta edustajasta viiteen. Ali-Peelola kiittelee Perussuomalaista puoluetta suomalaisen politiikan uudistamisesta. ”Puolue on osoittanut, että politiikan ei ole pakko olla älyllisen eliitin yksinoikeus. Paino sanalla älyllisen.” Kristillisdemokraatit säilyttivät ryhmäkokonsa ennallaan. ”Korkeammilla voimilla ei ole äänioikeutta”, Ali-Peelola summaa. RKP sai yhden lisäpaikan. ”Jossain tuli kai pari suomenruotsalaista täysi-ikäisiksi sitten viime vaalien.” Ali-Peelola ei kuitenkaan osaa selittää tyydyttävästi miten RKP voi saada lisäpaikan vaikka sen kannatus laski 0,1%:lla. "Kaikkihan tietävät, että RKP pelaa tätä peliä ihan omilla säännöillään.", kertoo dosenttimme, mutta ei kuulosta kovin varmalta.

Miltä näyttää hallituspohja ja mikä on eri puolueiden tulevaisuus? ”Eero Heinäluomalta meni vaalit kyllä reisille. Ilman punakapinaa SDP on oppositiossa seuraavat neljä vuotta. Ei se yksinkertaisesti vielä riitä, että oma puheenjohtaja on yhtä pitkä kuin Vanhanen.” Keskustan ja Kokoomuksen porvarihallitus vaikuttaa todennäköisimmältä. ”Ja RKP on mukana joka tapauksessa”, Ali-Peelola muistuttaa.

Se luku on ihmisen luku, ja se luku on Väyrysen ehdokasnumero Lapin Keskustan listalla.

Eräs vaalien suurista uutisista on, että Keskustan Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan Lapin vaalipiiristä. Änkyrämäärä pysyy siis eduskunnassa samana, vaikka puhemies Paavo Lipponen (sd) jättääkin parlamentin. Ali-Peelola on huolestunut ja aikoo konsultoida pikaisesti Raamatustaan Johanneksen ilmestystä. ”Ennusmerkit viittaavat siihen, että loppu on lähellä”, hän sopertaa. Ja toden totta! Ali-Peelola lukee värisevällä äänellä (Ilm. 20:7-9):


Kun kaksituhatta ja seitsemän vuotta tulee täyteen, päästetään Väyrynen Brysselistä, ja se lähtee liikkeelle, kiertää maan neljä kolkkaa ja johtaa kansat harhaan. Se eksyttää niin Gogin, Magogin kuin Rovaniemenkin ja kokoaa kansat sotaan, ja joukkoja on kuin meren rannalla hiekkaa. Ne nousevat maan tasangolle ja saartavat pyhien leirin ja rakastetun kaupungin. Mutta taivaasta tulee tuli, ja se tuhoaa ne kaikki.

”Olisikohan sittenkin pitänyt äänestää kristillisiä?” dosentti nieleskelee. Entä mitä Urmas Ali-Peelola itse äänesti? ”Sehän on vaalisalaisuus, mutta annoin ääneni Akateemiselle kaappijuoppopuolueelle. Ei menestynyt. Ei tätä selvin päin kestä” lopettaa Ali-Peelola haastattelun.

LähteetMuokkaa

Tämä uutisartikkeli sisältää Hikinewsin tarjoamaa ensikäden tietoa. Etsi keskustelusivulta mahdollisia lisätietoja.