Avaa päävalikko

Hikipedia β

9. luukku


Anssin ja Masin joulukokkikulma.png

(Uusinta vuodelta 2011.)
   ANSSI: "Huomenta, arvoisat television katselijat. Minä olen Anssi."
   MASI: "Ja minä olen Masi."
   A: "Muistatte meidät varmaan Anssin ja Masin Kokkinurkkaus -ohjelmasta, jota lähetettiin näköradiosta pari kesää sitten."
   M: "Aivan. Nyt olemme taas palanneet kuvioihin, jotka ovat poissaolomme aikana saaneet rauhassa hiljakseen vetreytyä ja muuntua aiempaakin komeammiksi. Mutta monet katselijat ovat voineet hämmästellä, mihin me oikein olimme ruudusta kadonneet."
   A: "Katsokaas: Useat kelpo kirjailijat, joiden tuotantoihin en tarkemmin ole tutustunut, ovat noudattaneet kirjoitustyössään sitä ohjenuoraa, että eivät vahingossakaan tapa käyttökelpoisia hahmojaan."
   M: "Meitäkään ei ole tapettu, vaan Yleisradion väki on säilyttänyt meitä kutosstudion ruokakomerossa pahan päivän varalle. Tarkoitus oli, että jos euro romahtaa, Perussuomalaiset saavat räjähdysmäisen vaalivoiton, Osama bin Laden löydetään, Metallica ja Lou Reed tekevät yhteislevyn, R.E.M. hajoaa, Japani räjähtää ja kolme neljäsosaa Ylen työntekijöistä sairastuu intialaiseen tönkköpöhökuppaan, meidät kiskaistaan naftaliinista esille ja takaisin kehiin."
   A: "Ja nyt tuo edellä mainittu surkeiden sattumusten riemukulkue on johtanut meidät takaisin kasvojenne eteen. Voimme taata, että takataskumme ovat jouluisia ruokaohjeita pullollaan."
   M: "Minun takataskujani pullotuttaa myös jokunen ylinopeussakko, mutta ei siitä sen enempää."
   A: "Tänään meidän olisi tarkoitus tehdä joulupötyä joulupöytään."
   M: "Tässä meidän edessämme on joulupöytä. Huomannette verenpunaisen liinan sekä liinanvalkeat kynttilät, joita tosin ei ole sytytetty. Ajan hermolla olevina ihmisinä emme lukeudu niihin, jotka esimerkiksi vievät kynttilöitä ravintoloihin sillä verukkeella, että joulu on tulossa, ja röyhyttelevät niitä sitten siinä läsnäolijoiden hengitysilmaa saastuttaen."
   A: "Passiivinen kynttiläillastaminen on kelju juttu. Mutta takaisin asiaan: Vaivattomuus on tämän joulun ykköstrendi, ja siksi me aiommekin tässä lähetyksessä laittaa joulupöydän koreaksi helpoimman kautta."
   M: "Ruoka-ainekset on kannettu studioon siitä, missä aita on matalin, ja tästä jouluateriasta olisi tarkoitus valmistua samalla Manulle illallinen."
   A: "Sen sijaan, että kypsyttelisimme päiväkausia laatikoita, kinkkuja, kotikaljoja ja muita sörtämiä, teemme ältsin vaivattoman joulupitsan."
   M: "Joulupitsaan tarvitaan tietysti näppärä valmispitsapohja, jonka päälle ainekset voi latoa. Sillä jos ainekset latoisi paljaalle pöydälle, ei siitä tulisi pitsa, vaan rotansyötti. Ja rotansyöttiä emme halua."
   A: "Aivan ensiksi pitsapohjan päälle ladotaan nokareet kaikkia kaupan valmisjoululaatikoita. Tässä Masi näyttää miten se käy."
   M: "Nokareet voi halutessaan sekoittaa toisiinsa, mutta me emme tehneet niin. On käytännössä yhdentekevää, sekoittaako ne toisiinsa, sillä makuelämys on joka tapauksessa aivan yhtä tyrmäävä. Leikkisämpi kokki, esimerkiksi nuorekas perheenisä, voi kehitellä tästä vaiheesta hyvin hauskan leikin, jossa seinälle kiinnitettyyn valmispitsapohjaan viskotaan lusikalla laatikkonokareita kuin tikkatauluun."
   A: "Tämän jälkeen pitsan päälle valellaan glögitahnaa, joka on valmistettu vispaamalla keskenään glögiä ja sinappitahnaa. Kyseinen tahna on oma keksintöni, jota minulla on ollut tapana käyttää hiusteni sliippaamiseen joulun aikaan. Se antaa hiuksille miellyttävän jouluisen tuoksun."
   M: "Sitten laatikko- ja tahnakokonaisuuden päälle ripotellaan silli- ja jouluomenaviipaleita. Viitseliäs kokki voi vielä kruunata koko komeuden savukinkkuviipaleella, joka nakataan pitsan päälle huolettomasti. Kas näin."
   A: "Näin toimii viitseliäs kokki, mutta viiksekkäältä kokilta saattaa mukaan herahtaa myös pari viiksikarvaa. Hehe."
   M: "Anssi tässä kertoi juuri oivallisen esimerkin vitsistä. Olemme aina olleet sitä mieltä, että ruoanvalmistus ja vitsailu kuuluvat tiiviisti yhteen. Mutta palatkaamme asioille."
   A: "Käy sinä ensin asioilla, niin minä kokkaan ja juonnan sillä välin. Noin. Kun kaikki edellä esitellyt vaiheet on suoritettu, annamme ainesten hetken totutella toisiinsa. Olisi röyhkeää lykätä ne uuniin kylmiltään. Jaha, nyt Masi palasikin asioilta. Minun vuoroni käydä helpotuspenkillä."
   M: "Ummetuksesta kärsiville se voi olla myös piinapenkki, mutta koska ohjelmallamme saattaa olla myös lapsikatsojia, emme kerro, minkä sorttisesta istuimesta on kyse. Vanhemmat tuskin sulattaisivat sitä.
   "Jahas. Näyttää siltä, että pitsa-ainekset ovat jo tarpeeksi saaneet totutella toisiinsa. Nyt voimme laittaa tuotoksen uuniin. Koska olemme malttamattomia, emme anna sen olla uunissa kuin viisi minuuttia. Tuon viisiminuuttisen ajan te voitte kuunnella etäisyydessä helskyviä kulkusia ja lukaista kertauksen vuoksi pitsanvalmistusreseptin."

***


   A: "Ja kiitos, kulkusenhelskyttelijät siellä etäisyyksissä."
   M: "No on se jo!"
   A: "On, on! Nyt kiskaisemme pitsan ulos uunista, sillä vatsamme kurnii jo kovasti."
   M: "Voi kuinka jouluisalta se tuoksuukaan. Ja näyttää! Oi voi sentään, ihan tässä tulevat lapsuusjoulut isoäidin luona mieleen. Isoäitini nimittäin näytti juuri tuolta."
   PITSA: "Öörgh, blymblymblym..."
   M: "Kuulinkohan minä nyt aivan oikein, vai mutisiko tuo pitsa jotain?"
   A: "En tiedä, uskoisin itsekin kuulleeni jotain rumplatusta."
   PITSA: "Gröhööm, mitäääh?"
   M: "Herrajumala! Kyllä se totta tosiaan ääntelee itsekseen!"
   PITSA: "Äärghbläbläblä-blää!"
   A: "Luulisin, että ainoa oikea tapa menetellä tällaisessa tilanteessa on poistua paikalta mitä pikimmin."
   M: "Kannatettava idea. Minä poistun ovesta, niin poistu sinä ikkunasta."
   PITSA: "Grähhähhää! Njääblääblää! Desaignbränditrendiplää. Krähhää!!"
   ANSSI ja MASI: "NYT!"
   (poistuvat studiosta ryminällä)
   PITSA:

Jo sohjossa mulukku kankottuu
Ja Tahvolta pääsee jymäkkä "Huu!"
Kun jouluyö on saapunut Sörnäisiin.

Letkeää joulunodotusta vaan sinne kotikatsomoihinkin!
Mähhägblää...


Kirjoittanut Meteori vuonna 2011