Avaa päävalikko

Hikipedia β

Hiljainen propagandaiskostus

Hiljainen propagandaiskostus tarkoittaa sitä, että käytetään hyväksi ihmisten turtuneisuutta ja tyhmyyttä livauttelemalla sinne tänne puolueellista näkemystä "faktana" esiteltynä. Hiljaisen propagandaiskostuksen tavoitteena on kouluttaa kansalaisista "oikein ajatteleva" armeija, joka nitistää sitten lopulta "väärin ajattelevat".

Hiljaisen propagandaiskostuksen muotoja

  • Wikipediassa lukee jotain, jonka totuudenmukaisuutta ei älytä kyseenalaistaa, mutta joka silti on täysin puolueellista informaatiota ja altistaa artikkelin, jossa on, poliittiselle valtapelille.
  • Mainoksessa sanotaan jotain väärää tietoa, joka voidaan virheen pienuuteen vedoten katsoa "inhimilliseksi erehdykseksi". Mainoksiin ihmiset luottavat sokeasti, joten tämä on erinomainen hiljaisen propagandaiskostuksen muoto.
  • IRCin tietovisakannulla on kysymys, jonka oikea vastaus on puolueellinen kannanotto. Tämä saattaa sitten vaikuttaa huomaamattomasti tällaista irkkitietovisaa pelanneen ihmisen ajatteluun. Esimerkiksi jos ravintolassa puhutaan jonkun ammoin hirtetyn tekemistä rikoksista, voi irkkitietovisaa pelannut tokaista siihen, että: "Eikös se ollutkaan syyttömänä hirtetty, joka taisteli sikäläistä hirmuvaltaa vastaan?" mikäli siis irkkitietovisassa on kysymykseen "Oliko se ja se syytön, kun hänet hirtettiin vuonna plaa plaa plaa?" oli "ei ollut".

Hiljaiselta propagandaiskostukselta puolustautuminen

Ruotsiksi ohje hiljaiselta propagandaiskostukselta suojautumiseen kuuluu seuraavasti: Duck and cover. Tämä ei ole ihan yhtä vaikea pala kuin Voynichin käsikirjoitus, joten siitä on saatu jo käännettyä seuraava suomenkielinen versio: Ankka ja lainakappale. Olisikohan tämä jonkin sortin koan? Tästä on monta näkemystä.

Eräs yleispätevä, ns. maalaisjärjellä aikaansaatu ohje hiljaiselta propagandaiskostukselta puolustautumiseen on "elä usko ihan kaikkea mitä sanotaan". Realistit ympäri maailman ovat kuitenkin todenneet tämän hyvin naiiviksi ohjeeksi, sillä kiistämätön realiteetti heidän mukaansa on, että ihmiset eivät osaa ajatella itse eikä ole tarviskaan, eihän muutkaan ajattele itse. Realistit tietävät muutenkin ihan luonnostaan totuuden luonteesta ja siitä mikä on todellisuutta, mikä harhaa ja unta. Viisaita ovat. Kuunnellaan heitä, ja positivisteja.

Timot T. A. Mikkonen ja Soini ovat monista poiketen sitä mieltä, että hiljainen propagandaiskostus on ihan jeesh. "Kansan keskuudessa suosittua on se, tilastot näyttää, maahanmuuttajat ovat syyllisiä ylenpalttiseen propagandaiskostuksen vainoamiseen", toteaa Soini. "Jos jotakuta ei iskosteta, sehän on psykofyysisesti rappeutunut ja elää umpiossa", täräyttää Mikkonen. Heille ollaan perustamassa omaa tosi-TV-ohjelmaa, sillä kansalle on iskostettu käsitys, että hullujen ihmisten hölmöjen mielipiteiden katsominen, niistä fanaattisesti innostuminen tai närkästyminen, on parasta, mitä voi ihminen tehdä. Kansa pitää mielipiteestään, että tällaista on hyvä katsoa telkusta, ja viittaa tilastoihin: kokonainen Suomen kansa on tätä mieltä, eihän me voida olla väärässä!

Katso myös