Horistoteles

Horistoteleen omakuva kirjan "Kuinka valita muodikkain tooga ja saada enemmän orjia ja vaikutusvaltaa" kansikuvasta

Horistoteles oli eräs antiikin aikakauden vaikutusvaltaisimmista filosofeista. Filosofina Horistoteles hylkäsi Platonin, Aristoteleen ja Darth Vaderin filosofian, joka perustui asioiden analysointiin eli siihen että asioita käsitellään organisoituina ja niitä pilkotaan palasiksi ja yritetään sitten selvittää miten ne kokonaisuutena oikein pelaavat.

Tämän sijasta Horistoteleen oivallus oli, että jos hän kirjoittaa kirjoja, joissa lukijalle joko kerrotaan monisanaisesti se, minkä tämä jo tietää tai sitten vain esitetään epämääräisyyksiä, saadaan paljon rahaa. Kun hän oli tehnyt tämän suuren oivalluksensa, hän kirjoitti muutaman kirjan, joissa hän kertoi tarinoita, jotka eivät johtaneet mihinkään ja myi näitä rikkaille ateenalaisille ylimyksille.

Mukavinta tässä on tietysti se, että mitään debatoitavaa ei ole, koska sanoma on epäselvä ja eikäsitettävä, tai sitten siitä vain ollaan muutenkin samaa mieltä. Suurimmat synnit tälläisessä ovat siis helppolukuisuus ja tylsyys. Tosin tylsyyttä vastaan Horistoteles taisteli kuvailemalla tunteita ja laittamalla kirjoihinsa henkilökohtaiselta tuntuvia kertomuksia, jotka nekään eivät johtaneet mihinkään. Kun hän vielä usein laittoi sekaan pieniä huomioita seksistä, tylsyydestä ei enää ollut tietoakaan.

Horistoteles tunnetaankin tämän vuoksi ansioituneena astrologian kehittäjänä. Hän loi myös keittiöpsykologian, horoskooppikirjat ja aloitti ensimmäisenä elämäntapaoppaiden elämänohjeiden tuottamisen. Hänen jalanjäljissään onkin kulkenut sittemmin suuri joukko ihmisiä ja Horistoteleen vaikutus länsimaiseen kulttuuriin onkin taatusti suurempi kuin muiden ateenalaisten filosofien.

Horistoteleen elämäMuokkaa

Horistoteleen omaelämänkerta "Painonhallintaa, kuinka saavuttaa ihannepaino ja neron asema 30 vuodessa" kertoo että Artemis tuli taivaalta ja harrasti seksiä Sokrateen kanssa. Tästä syntyi lapsi, joka oli niin kaunis, että Artemis tuli sille kateelliseksi ja laittoi tämän lammaspaimenten kasvattamaksi.[1] Äiti yritti aina välistä tappaa pojan myrkkykäärmeillä, tuhotulvilla ja muilla onnettomuuksilla, mutta vauva tappoi käärmeet paljailla käsillään ja joi janoonsa tuhotulvat.[2]

Kun Horistoteles kolmen päivän ikäisenä sanoi ensimmäiset sanansa, jotka olivat "Tapahtumat viime aikoina osoittavat, että maailmanlaajuinen trendi järkeistää käsitystämme kyseisestä asiakokonaisuudesta, mihin tavallaan liittyy myös reaktiota tämänhetkisen tilanteen suhteen." hänen ottovanhempansa tiesivät, että tästä pojasta tulisi jotain erityislaatuista. Pian he lähettivätkin pojan Ateenaan saamaan sivistystä. Siellä Horistoteles asui kaduilla ja söi kiviä. Aamuisin hän meni sata kilometriä kouluun. Sudet olivat koko ajan kintereillä. Tosin Horistoteles söi niistä monta, tappoi muutaman ja parista hän opetti tottelevaisia lemmikkejä viisaudellaan. Loput hän vaivutti uneen juuri keksimällään filosofisilla oivalluksilla, kuten Täytyy siitä huolimatta että maailmalla on viime aikoina tapahtunut paljon, todeta, että Aristoteles asettaa tahomme tukalaan tilanteeseen ajateltaessa laajentuvia markkinoita ja uusia induktiivisia tuotantomenetelmiä.[3]

Kun Horistoteles varttui, hän riitautui akatemian kanssa.[4] Syynä oli Horistoteleen kehittämä filosofia, jota ei arvostettu. Lisäksi syynä saattoi olla sekin miten Horistoteles oli hankkinut itselleen paljon rahaa kaveeraamalla ylimysten kanssa ja leikki että kyseessä ei ollut rahan lahjoittaminen vaan palkkio siitä että Horistoteles kirjoittaisi kirjan Ateenan tulevaisuudesta.

Lopulta kina kasvoi niin suureksi, että Horistoteles suljettiin norsunluutorniin, jossa hän menehtyi nautittuaan katkeroa.[5]

ViitteetMuokkaa

  1. Lammaspaimenkohdasta kaikki olivat yksimielisiä
  2. Toiset lähteet väittävät että Horistoteles karkotettiin epämääräisiten olosuhteiden vuoksi, joihin liittyi jotenkin läheinen suhde lampaisiin.
  3. Uneenvaivutuskohdista lähteet ovat yksimielisiä. Tosin muiden lähteiden mukaan uneen vaipuivat ateenalaiset.
  4. Tästä kaikki lähteet ovat yksimielisiä.
  5. Tosin toisten lähteiden mukaan hän osti itselleen saaren, jonne jäi nauttimaan rikkauksistaan. Tosin monien mukaan tähän liittyivät epämääräiset olosuhteet jotka käsittelivät jotenkin liian läheisiä suhteita rikkaiden ateenalaisten ylimysten vaimoihin.