Avaa päävalikko

Hikipedia β

Jan Vapaavuori

Rattijuoppo leima.png

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Jan Vapaavuoresta.


Jan Pellervo Vapaavuori (o.s. von Freiberg, s. 3. huhtikuuta 1965) oli vuosina 2007–2011 Suomen asunto- ja majaministeri (kok.), pilkkanimeltään pohjoismainen yhteistyöministeri. Vapaavuori ehti harjoittaa kyynärpäitään kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana runsaan vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen, kunnes elinkeinotteluministeri Jyri Häkämies sai rahakkaamman työtarjouksen yksityiseltä, ja hallitukseen piti saada joku vähintään yhtä römäkkä öykkäri. Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa Helsingissä ehdolla olleesta Vapaavuoresta tuli valtakunnan suurin ääniharava. Helsinkiläiset ilmeisesti äänestivät häntä pelätessään saavansa muutoin lättyynsä. Vuosina 2012–2015 Vapaavuori pelotteli palkansaajia elinkeinoministeriöstä käsin.

Vapaavuori on aina ollut äärimmäisen, jopa rasittavan, tietoinen poliittisesta helsinkiläisyydestään. Helsingin kunnallispolitiikassa hän on profiloitunut niin kovana oikeistolaisena, että hänen rinnallaan Margaret Thatcher sijoittuu laitavasemmistoon ja Augusto Pinochet kommunisteihin. Ronald Reagania ei kannata edes mainita. Vapaavuori on saanut ehdollista vankeutta pahoinpitelystä, sakkoja osallisuudesta varkauteen sekä ajokiellon ja sakot rattijuopumuksesta. Hän on pitänyt graffiteja merkittävänä turvallisuusongelmana pääkaupungissa. Oikeistolaisesta linjastaan tunnetun Vapaavuoren mielestä rikoksiin syyllistyviä tuleekin rangaista paljon nykyistä kovemmin, sillä nykykäytännön vallitessa mitättömät rangaistukset johtavat siihen, että öykkärit voivat toilailuistaan huolimatta alkaa luoda uraa esimerkiksi politiikassa.

Vapaavuori kuitenkin ministerintoimessa etääntyi kokoomuslaisesta linjasta yhä enemmän järkevän politiikan suuntaan. Tämä on tehnyt hänestä automarkettien augustuksen Toivo Sukarin nemesiksen. Suojelupoliisi pitää Vapaavuorta erityistarkkailussa voidakseen suojella tätä Sukarin mahtavalta vihalta.

Jan Vapaavuori kaatoi Suomen laivateollisuuden vuonna 2012. Tämän jälkeen hän pelasti sen. Kummassakin tapauksessa mitään itse tekemättä.

Vapaavuori on eduskunnan golfmestari, mutta häviää silti golfsaavutusten saralla puoluetoverilleen Suvi Lindénille.

Yhdysvalloissa Jan Vapaavuoren vastike on Vapaavarsi-Franklin. Vapaavuori vittuuntui, kun häntä ei vuonna 2014 valittu Kokoomuksen puheenjohtajaksi, ja päätti häipyä Luxemburgiin.

edeltäjä:
Jyri Häkämies
Suomen elinkeinotteluministeri
20122015
seuraaja:
Olli Rehn
Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.