Avaa päävalikko

Hikipedia β

Jarkko Tontti

Stop hand.png Jarkko Tontti on julistettu idiootiksi, sillä hän ei ole osallistunut julkiseen elämään,
kuten vapaan kansalaisen velvollisuuksiin kuuluu.
Jarkko Tontti, Suomen johtava mielipiteenvastainen mielipidekirjoittaja ja intellektuelli

OTT, diplomialikersantti Jarkko Volmari Kuulapää-Tontti (s. 9. joulukuuta 1971 Tampere) on erinomainen osoitus siitä, miten täysin lahjattomasta, karismattomasta ja epäkiinnostavasta urbaaninvihreästä humanistista voi saada tunnustetun mielipidevaikuttajan kotimaisen kulttuurieliitin huipulle, kun vain jaksaa tarpeeksi brändätä (siis juottaa toimittajakavereille alkoholia). Herra oikeustohtori Tontin myhistelevät lukioesseet ovat lunastaneet järkkymättömän tonttinsa Helsingin Sanomien palstoilta, sillä suurena ja trendikkään kansainvälisenä, monimutkaisen kuuloisissa toimikunnissa vaikuttaneena ihmisoikeusaktiivina hän kiilaa kaikkien muiden toistaitoisten kynänpyörittelijöiden ohi. Tontti on muiden Hesarin kolumnistikaartilaisten tavoin ottanut kotimaisen julkisen keskustelun syövyttämisen kunniatehtäväkseen, eikä hänen tonttinsa ole taatusti ihan heti myytävänä.

Tontun viiltävän analyyttisen säilän kohteeksi ovat joutuneet niin J.R.R. Tolkienin tuotanto (Tontti havaitsi 1900-luvun merkittävimmän, luetuimman ja tutkituimman fantasiaeepoksen ällön vanhoilliseksi ja vei sen paperinkeräykseen, koska sitä on lukenut kuulemma joku Halla-ahokin)[1], Tarja Halosen parin vuoden takainen presidenttikausi (Tontti teki oivaltavan huomion, että Halonen ei välttämättä ollutkaan politiikan Muumimamma! Lisäksi hän kieltäytyy äänestämästä presidentinvaaleissa niin kauan kuin Jarkko Tontti ei ole vakavasti otettava ehdokas kansakunnan ykkösmieheksi), Nato-myönteisyys ja Nato-vastaisuus, suomettuminen ja suomettumattomuus sekä karmivat, pieneltä taskussa kulkevalta näytöltä luettavat kirjat. Jarkko Tontin tärkein yhteiskunnallinen intressi on kuitenkin tuoda nimi Jarkko Tontti kaikkien huulille, halusivat nämä sitä tai eivät.

Jarkko Tontti on tekijänoikeuksien viimeinen voimallinen puolestapuhuja Suomessa. Hän on viimeinen, koska kaikki muut tekijänoikeuksien puolestapuhujat ovat Tontin tekijänoikeusnillitystä kuunneltuaan ryhtyneet piraateiksi. Tontti ei osaa keskustella tekijänoikeuksista rakentavasti, sillä oikeustieteen tohtorimme tuntuu rinnastavan tekijänoikeudet ihmisoikeuksiin ja on siksi täysin umpiluupäisen ehdoton tässä yhden miehen noitavainossaan. Tontin keskustelustrategia on tiivistettävissä kolmeen kohtaan: jankkaa, jankkaa ja jankkaa.

Toisin kuin monet luulevat, Jarkko Tontti ei ole kirjailija eikä varsinkaan runoilija. Se, että hänen suttaamiaan räpöstyksiä on päässyt osaksi suomalaista kirjallisuusinstituutiota, ei tarkoita, että kukaan tuossa instituutiossa tajuaisi mistään mitään.

Sisällysluettelo

Joitakin möläytyksiäMuokkaa

 
”Jarkko & jeansibeliusmainen otsanrypistys. Vanheneminen on vakava asia.”
– Jarkko Tontti 9.12.2014
  • ”Väitellessään” Nina Mikkosen päästämän koliikkikähinän kanssa Ylen aamuteeveessä (17.1.2009) Tontti sanoi: ”Mä vaan kehotan ja toivon että ihmiset on itsekriittisiä. Mistä tulee mielipiteet? Ne tulee vanhemmilta, ne tulee yleisestä ilmapiiristä – ja ainoa keino murtaa se on uskottava tieteellinen tutkimus.” Ajattelu tulee jättää Jarkko Tontille.
  • "Piraatti kerää irtopisteitä hyötymällä taiteilijoiden teoksista. Joopati joo." Tontti osoittaa poliittista kaukonäköisyyttä, keskustelutaitoa ja monipuolista ajattelua kommentoidessaan Jyrki Kasvin Facebook-tilapäivitystä, jossa Kasvi antoi ymmärtää olleensa kirjastossa lukemassa lapsille satuja ääneen. Koko keskustelu kyseisessä tilapäivityksessä on muutenkin aivan hillitöntä settiä.
  • "Kiinnostavaa on se, että Syksy Räsänen on yhä, kaksikymmentä vuotta myöhemmin samannäköinen. Gootit ovat pyörineet katukuvassa kymmeniä vuosia, eivätkä he enää hätkäytä. Pikemminkin päinvastoin. Vaikutelma lähenee koomista. Kuin joku vetäisisi päälleen 1980-luvun kirjavat saliverkkarit tai ovenpieliin kolahtelevat olkatoppaukset." (HS.fi 6.2.2013) Sanoo keski-ikäinen mies mustassa Dressmannin villakangastakissa ja kaulahuivissa. Kolumni on otsikoitu herttaisesti ”On monta tapaa olla nolo keski-ikäinen”.
  • ”Minä en äänestä presidentinvaaleissa ollenkaan. Ne ovat politiikan tositeeveetä, viihdehattaraa, jossa keskitytään henkilöihin eikä asioihin.” (HS.fi 17.2.2014) Rohkein tapa vaikuttaa asioihin on olla vaikuttamatta niihin.
  • ”Eilen Sibeliuksen syntymäpäivä, tänään Jarkon. Ei voi olla sattumaa. Otsarypyt, otsarypyt!” (FB 9.12.2014) Itse asiassa kyseessä ei ole sama päivä, joten sattuma on mahdollinen selitys.

TyylinäyteMuokkaa

»Toisaalla ovat kaikkien maiden konservatiivit, kuten Kiinan nykyiset vallanpitäjät. He puhut [sic] kansallisesta edusta, perinteistä ja yhteisöllisyydestä. He pelkäävät ihmisten erilaisuutta ja osaavat vain vihata. He ovat väärässä.

Toisaalla ovat liberaalit, Liu Xiaobon ja Heinrich Heinen kaltaiset ihmiset. He puhuvat ihmisestä ainutkertaisena yksilönä. He puolustavat ihmisen oikeuksia, vapauksia ja mahdollisuuksia. He ovat oikeassa. He voittavat.»
(Tontti "2000-luvun globaalista jakolinjasta" Vihreässä langassa 13.12.2010[2])

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • [1] Kuntosaliaiheisen romaanin julkaisuhaastattelu, hävettävän ärsyttävänä (alkaen romaanin teemasta) hauska.

ViitteetMuokkaa