Avaa päävalikko

Hikipedia β

Jenkka

Vuonna 2010 tapahtuneen Oulun Hietasaaren palon uskotaan liittyneen jenkkaan.

Jenkka eli saksanpolkka tai tyyskä on tasajakoinen paritanssi. Sitä pidetään tanssilajeista vaarallisimpana ja useat eri tahot vaativatkin jenkan kieltämistä kokonaan.

”Siinä meni nuoret sekä vanhat samanlailla...”

~Vesivehmaan jenkka on yhtä kuin Hiroshiman atomipommi?!

”Se on putkesta kiinni koko homma!”

~Vexi Salmi laulussa Vetojenkka

Sisällysluettelo

Jenkka SuomessaMuokkaa

Jos näet keskellä suomalaista metsää hiekka-aavikon, jolla ei kasva edes rikkaruohoa, voit olla 99 %:sen varma, että alueella on tanssittu jenkkaa. Jenkka on saanut alkunsa saksalaisesta sottiisista, joka tuli Suomeen 1800-luvun lopulla. Tämä tanssi kehittyi riehakkaaksi ja hengenvaaralliseksi jenkaksi 1900-luvun alkupuolella. Jenkassa ideana on hakea tanssipari ja aiheuttaa valtava maanjäristys musiikin soidessa taustalla. Tanssijoita pitää olla vähintään 100 jokaista jenkka-sessiota kohden, koska muuten se olisi vain naurettavaa sottiisia. Tanssin jälkeen menehtyneet kannetaan metsän reunaan ja eloonjääneet poistuvat paikalta. Tunnetuin suomalainen jenkan esittäjä on ukkosen lailla jyrisevä Teijo Joutsela, joka levytti rajuakin rajumman Vesivehmaan jenkan, joka saa kerrostalotkin vapisemaan. Hän – ihme kyllä – selvisi hengissä jokaisesta keikasta, jolla hän esitti jenkkaa.

Jenkka ulkomaillaMuokkaa

 
Tässä todiste jenkan vaarallisuudesta: Hiroshiman atomipommi.

Albert Einstein keksi 1940-luvulla Leó Szilárdin kehittämän idean pohjalta, että suomalaista jenkkaa voidaan käyttää aseena saksalaisia vastaan toisessa maailmansodassa. Hän kehitti vuosikausia pommia, jonka sisällä atomit tanssivat jenkkaa ja pudotessaan maahan se saa myös ihmisetkin tekemään samalla tavalla. Vaikka Einstein oli nero, onnistui hän vasta useiden vuosien kokeilun jälkeen saamaan kyseisellä periaatteella toimivan pommin valmiiksi, kun Saksa oli jo voitettu. Pommia päätettiinkin kokeilla japanilaisiin. Kohteeksi valittiin Hiroshima ja pommi toimi liiankin hyvin. Jopa niin hyvin, että pian päätettiin pudottaa toinen pommi myös Nagasakiin. Jokainen tietää, kuinka lopulta kävi. Sota saatiin lopetettua jenkan avulla ja mikä ironisinta, jenkka on saksalaisten liittolaisten kehittämä salatiede, jota käytettiin heidän liittolaisia vastaan.

Jenkka sensuuriin?Muokkaa

Vuonna 1979 syntyi kohu, jonka mukaan Suomessa oltiin kehittämässä atomipommia. Syylliseksi epäiltiin Ojamuovi Oy:tä, jonka toiminnasta oli saanut selvää mies nimeltä Vexi Salmi. Hän kirjoitti kappaleen nimeltä Vetojenkka ja Irwin Goodman lauloi sen kasetille. Laulussa paljastettiin, että uusi teknologia olisi nimeltään vetoputki ja tämä oli selvä viittaus ohjusteknologiaan, jonka tavoitteena oli integroida atomipommi ohjuksen sisälle. Tätä pidettiin salasuunnitelmana valloittaa Karjala takaisin. Ojamuovi Oy:n tilat tutkittiin ja sieltä todellakin löytyi vetoputkia, mutta Einsteinin salaista teknologiaa ei ole löydetty vielä tänäkään päivänä. Tapaus kuitenkin johti Irwin Goodmanin levytyksen myynnin rajoittamiseen ja moniin muihin toimenpiteisiin, joilla haluttiin välttää kolmas maailmansota.

Jenkkaa pidetään vakavana maailmanpoliittisena uhkana ymmärrettävistä syistä, kun muistetaan mitä Japanissa tapahtui vuonna 1945. Lisätodisteina jenkan vaarallisuudesta pidetään muun muassa vuonna 2010 tapahtunutta Oulun Hietasaaren tanssilavalla sattunutta tulipaloa, jonka epäillään olleen jenkan väärinkäytön syytä ja jopa Japanin suuren ja tuhoisan vuonna 2011 iskeneen tsunamin uskotaan liittyneen jenkkaan. Yhä useampi poliitikko haluaisi kieltää jenkan kokonaan.

Katso myösMuokkaa