Avaa päävalikko

Hikipedia β

”Hello, I'm Johnny Cash”

~ihan oikea Johnny Cash -sitaatti

”I don't recall you being at the gig in San Quentin, Merle”

~Johny Cash Merle Haggardille

”No, Johnny - I was in the audience!”

~Merle Haggard siihen
Johnny Cash treenaamassa kitaransa kanssa.

Johnny Cash, alun perin Sue Cash, (26. helmikuuta 1932 Kingsland, Arkansas12. syyskuuta 2003 Nashville, Tennessee) oli yhdysvaltalainen countrylaulaja ja säveltäjä, jota pidetään genrensä kaikkien aikojen surkeimpana nuorallakävelijänä. Suomessa hänet tunnetaan nimellä "Amerikan Tapio Rautavaara".

Cash on myös ollut yksi suurimmista Hikipedian perustamiseen johtaneista innoittajista.

Johnny Cash aloitti uransa palatessaan kotiin USA:n ilmavoimista. Huudeltuaan junassa vaunupalvelijalle hiukan liian äänekkäästi ja ammuttuaan miehen Renossa vain nähdäkseen tämän kuolevan, hän joutui Folsomin vankilaan sinisiin. Hän yritti sen jälkeen nuorallakävelyä, mutta onnistui vain putoamaan tuliseen kehään, josta suuri joki vei hänet New Orleansiin. Ja sen jälkeen kaikki saivat itkeä, itkeä ja itkeä. Mutta se on asia, jonka unohdimme muistaa unohtaa. Cash muodosti kaveriensa Elvis Presleyn, Carl Perkinsin ja Jerry Lee Lewisin kanssa rockabilly-bändin nimeltä Million Dollar Quartet. Bändin hajottua Cash vaihtoi tötterötukkamusiikin countryyn.

Cash oli varsinainen pirivieteri, ja hänestä olisi tullut hyvä suomalainen - hän painoi piripäissään töitä hullun lailla. Hänen parhain saavutuksensa on ollut 354 konserttia 365 päivän aikana. Lienee tarpeetonta sanoa, että Cash ei käyttänyt amfetamiinia vaan amfetamiini käytti häntä. Tuon seitsemän amfetamiinin täyttämän vuotensa aikana hänen maineikkaimmiksi saavutuksikseen voidaan lukea iso joukko rutattuja autoja, kaksi romutettua jeeppiä, yksi romutettu maastoauto, kaksi ympäri ajettua traktoria, yksi ympäri ajettu maansiirtokone, kaksi upotettua venettä sekä täpärä pelastuminen Kaliforniassa kuorma-autosta, joka oli ollut matkalla alas 200:n metrin korkuiselta jyrkänteeltä.[1] Plus sitten iso joukko tuhottuja hotellihuoneita - hän mm. heitteli piripäissään käsikranaatteja vessaan ja veti niitä alas, ja toisinaan ammuskeli huoneessan piripäissään näkemiään naguaaleja.

Toki näiden urotekojen lisäksi hän kirjoitti muutamia menestyneitä laulujakin, kuten Folsom Prison Blues, I Walk the Line ja Ring of Fire. Plus noin 96 LP-levyä ja kolmesataa enemmän tai vähemmän tunnettua muuta laulua, jotka kuuluvat nykypäivänä jokaisen itseään kunnioittavan country-muusikon repertuaariin. A-vitamiini nimittäin antaa siivet - myös runoratsulle -, ja konsertoinnin ohella Cash viihtyi studiossa kuin kotonaan. Niin hyvin, ettei hänen vaimonsa Vivian Cash sitten viihtynytkään enää kotonaan.

Cashin amfetamiininkäyttö loppui siihen, kun hänet kerran pidätettiin Starkvillessä, Mississippissä, kolmen aikaan yöllä poimimasta kukkia kaupungin puistosta. Hänet vietiin putkaan selviämään. Cash ei ollut tapahtuneesta huvittunut, ja vaati manageriaan paikalle. Cashin esittäydyttyä paikallinen sheriffi puolestaan kertoi nimekseen Elvis Presley ja apulaisensa nimeksi Carl Perkins. Mistä tietenkään Elvis ja Carl eivät olleet huvittuneita. Tämän jälkeen jopa Cash tajusi huumeidenkäyttönsä lähteneen lapasesta. Hän meni autiomaahan 40 päiväksi meditoimaan ja palasi takaisin mustiin pukeutuneena. Tämän jälkeen hän lähti esiintymään amerikkalaisissa vankiloissa ja sai monen paatuneen rikollisen, kuten Merle Haggardin ja David Allan Coen, ryhtymään muusikon uralle. Hän meni naimisiin uuden vaimonsa June Carterin kanssa. Country-muusikot tuppaavat olemaan varsin sisäsiittoista väkeä, eivätkä Carterit ja Cashit ole poikkeus.

Johnny Cash tunnettiin nimellä Man in Black, sillä hänen vaimonsa June Carterin mukaan Johnnylla oli kolme suosikkiväriä: vaaleanmusta, keskimusta ja tummanmusta. [2]

1980-luvulla hän päätti koota vanhan yhtyeensä kasaan, mutta pahaksi onneksi Elvis oli ehtinyt vaihtaa hiippakuntaa. Niinpä hän tyytyi panemaan kokoon pumpun nimeltä The Highwaymen Willie Nelsonin, Waylon Jenningsin ja Kris Kristoffersonin kanssa. Hauskanpito loppui Waylon Jenningsin kuolemaan 2002, jonka jälkeen Cash ehti vielä vanhana piripäänä levyttää viisi LP:tä American Recordingsille ennenkuin viikatemies tuli hakemaan hänet[3] autuaammille laulumaille 2003.

ViitteetMuokkaa

  1. Cash, Johnny: Laulu elämälle, sivu 97. Kirjapaja, 1978. ISBN 951-621-205-0.
  2. Tosin hän ei esiintynyt elokuvassa Men in Black.
  3. Hän sai viimeisen levynsä valmiiksi päivää ennen kuolemaansa

Katso myösMuokkaa

  Sinä olet lesbo ja tämä artikkeli on tynkä, koska tässä laatikossa lukee niin.
Laajentamalla artikkelia saat laatikon ehkä katoamaan
.