Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kanadalainen jalkapallo

Kanadan jalkapalloliiga

Kanadalainen jalkapallo on Kanadassa jääkiekon jälkeen toiseksi suosituin urheilulaji. Se on jäällä pelattava joukkuepeli, jossa kaksi 12 pelaajan joukkuetta pyrkii kuljettamaan pelivälineenä käytetävää pyöreää graniittikiveä vastustajan maalialueelle. Kiveä voidaan kuljettaa kantamalla (rushing), heittämällä (passing), liu'uttamalla tai potkaisemalla. Joukkueet laskevat jäälle vuoroittain hyökkäävän ja puolustavan ryhmän. Voittajaksi selviytyy joukkue, jolla neljän 15 minuutin peliajan jälkeen on eniten pisteitä. Kuten amerikkalaisen jalkapallon kohdalla, kanadalaisella jalkapallolla on hyvin vähän yhtäläisyyksiä oikeaan jalkapalloon.

Pelialue ja varusteetMuokkaa

Rod Harden, Nunavut Drunken Bastardsin pelinrakentaja (quarterback)

Kanadalaista jalkapalloa pelataan 50 metriä pitkällä ja 5 metriä leveällä jääpintaisella kentällä. Kentän molemmissa päissä on hilpeillä väreillä koristeltu, pesäksi kutsuttu maalialue. Virallisissa Kanadan Jalkapalloliigan otteluissa kenttään porataan myös miehenmentäviä avantoja.

Varusteina pelaajilla on alasuojus ja majavannahkainen hattu, ja jalkineina käytetään taitoluistimia. Puolustavalla joukkueella on lisäksi käytössään hiilikuitu- tai alumiinirakenteiset mailat, joilla vastustajan etenemistä pyritään hidastamaan.

Pisteiden tekoMuokkaa

Kanadalaisessa jalkapallossa on lukuisia tapoja hankkia pisteitä:

  • Epäsiveä kosketus (Touch Down), 6 pistettä, saavutetaan kun hyökkäävällä pelaajalla on kivi hallussaan maalialueella.
  • Peltomaali (Field Goal), 3 pistettä, saavutetaan kun pelaaja potkaisee 20-kiloisen pelivälineen kentän päädyssä olevaan nänniin.
  • Harvennus (Massacration), 2 pistettä, puolustavalle joukkueelle jokaisesta tajuttomaksi mukiloidusta hyökkäävästä pelaajasta.

Pistesaldoa voidaan kartuttaa myös perinteisemmillä menetelmillä kuten erotuomareita lahjomalla tai uhkailemalla. Tasapelin sattuessa joukkueen kapteenit selvittävät keskenään voittajan vaahterasiirapinjuonti- tai pekoninsyöntikisassa.

JoukkueetMuokkaa

Kanadan jalkapalloliigassa pelaa tällä hetkellä 4 joukkuetta:

  • Nunavut Drunken Bastards, Iqaluitin kaupungissa pelaava joukkue on uusin tulokas liigaan. Se toimii 30 dollarin budjetilla ja maksaa pelaajien palkkiot valaanihralla.
  • Calgary Barebackers, vuonna 1939 perustettu joukkue Albertan provinssista on liigan vanhin joukkue. Kaikki pelaajat kuuluvat alkuperäiseen kokoonpanoon, ja heidän keski-ikänsä on 89 vuotta.
  • Moose Jaw Hairy Bears edustaa Saskatchewanin provinssia ja sen omistaa jääkiekkolegenda Jari Kurri.
  • Montreal Ladyboys Quebecin provinssista koostuu pääosin Thaimaalaisista ja Brasilialaisista (pre-op) pelaajista.

HistoriaMuokkaa

Kanadalaisen jalkapallon suosio maailmalla (punaisella)

Kanadalainen jalkapallo sai alkunsa 1800-luvun loppupuolella kanadansuomalaisten maahanmuuttajien harrastamasta, löyhästi kyykkään ja saappanheittoon perustuvasta yhdistelmälajista. Sen esi-isinä pidetään yleensä Telajärveltä Calgaryyn muuttaneita veljeksiä, Aimo ja Eino Vetelää. Veljesten muistoksi Kanadan jalkapalloliigan mestaruusottelua kutsutaankin Vetela Cupiksi. Nykyisessä muodossaan peliä on pelattu vuodesta 1972 saakka, jolloin merkittävällä sääntömuutoksella kiellettiin syöttöporsaiden ja teräaseiden käyttö.

Kanadalainen jalkapallo on ollut Talviolympialaisisten näytöslajina Lake Placidissa vuonna 1932, Oslossa vuonna 1952 ja Sapporossa vuonna 1972. Se ei kuitenkaan ole koskaan saavuttanut mainittavaa suosiota Kanadan rajojen ulkopuolella.

Sisällysluettelo

Katso myösMuokkaa