Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kansainvälinen avaruusasema

Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Kansainvälinen avaruusasema

Kansainvälinen avaruusasema eli ISS (klingonia, suomennettuna "ihmisten säälittävä sardiinipurkki"), on koko maailman paitsi kaikkien muiden kuin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton omistama rakennelma maapallon kieroradalla. Se on myös maailman ainoa uusiutuvilla luonnonvaroilla toimiva peltipurkki. Kansainvälinen avaruusasema maksaa vuodessa niin paljon, että NASA ei ole suostunut julkaisemaan omaa budjettiaan. Venäjää taas ei kiinnosta.

ISS on ollut käytössä vuodesta 2000, ja sen käyttö lopetetaan vuonna 2020, ellei tähtilaivasto saa lisärahoitusta Vulkaneilta.

Sisällysluettelo

HistoriaMuokkaa

Varhainen historiaMuokkaa

 
Tšingis-kaani

Ensimmäinen ajatus avaruusasemasta syntyi jo 1200-luvulla, kun Tšingis-kaani humala- ja valloituspäissään haaveili avaruusasumuksesta. Hanke kaatui kuitenkin jääkaapin puutteeseen. Ruoka ei säilyisi kovin pitkiä aikoja, kestäähän avaruusmatka kuitenkin melko pitkään. Seuraavaan kerran toiveita avaruusretkistä heräteltiin keskiajalla, kun ahneet ristiretkiläiset keksivät että ulkoavaruudessa saattaa olla elämää, jota käännyttää kristinuskoon.

AvaruusaikaMuokkaa

Kun 1960-luvulla ihminen oli teollisen vallankumouksen myötä saavuttanut tarvittavat tekniset taidot, oli se valmis lähettämään ihmisiä avaruuteen. Ensimmäiset avaruusmatkat kohdistuivat kuuhun. Pian amerikkalaiset kuitenkin huomasivat että se on helvetin epäkäyttännöllinen paikka ja päättivät ryhtyä tuhlaamaan kansalaistensa verorahoja muuhun turhuuteen: tutkimukseen. Avaruusaseman ensimmäiset moduulit lähetettiin jo vuonna 1998, mutta miehitettynä kyseinen kompleksi on ollut vuodesta 2000.

RakenneMuokkaa

ISS sai alkunsa kun venäläinen Vodka ja yhdysvaltalainen Flying Independent Freedom Eagle I yhdistyivät. Hyväntahdon eleenä venäläiset tarjosivat yhdysvaltalaisille ravitsevan näkkäri-illallisen. Yhdysvaltalaiset olivat tästä niin vaikuttuneita, että tätä juhlitaan edelleen kiitospäivänä. Siitä lähtien avaruusasemaan on liitetty lukuisia eri moduuleita.

Moduulit liittämisjärjestyksessä:

  • водка, Vodka (Venäjä)
  • Flying Independent Freedom Eagle I (Usa)
  • Летающий Гулаг, Lentävä kulakki (Venäjä)
  • Flying Independent Freedom Eagle IX (Usa)
  • Star and Stripes embassador (Usa)
  • толстовки, kunnianosoitus Leo Tolstoille (Venäjä)
  • Titanic (Usa)
  • Ugga-bugga ding-dong xDDdd (tuntematon)

Avaruusasema saa virtansa aurinkovoimasta ja perunapattereista. Aseman ylläpito vaatii jatkuvia täydennyslentoja, joilla tuodaan tykötarpeita ym. Silti, joitakin asiota kuten happea ja vettä täytyy kierrättää. Maan pinnalla sijaitseva lennonjohto taas työllistä vähintään yhtä paljon tyhjäntoimittajia kuin mm. hikipedian ylläpito.

ISS:n komentajatMuokkaa

KritiikkiMuokkaa

ISS:ää pidetään maailmankaikkeuden huonoimpana ideana, koska tarkoitusperästään huolimatta se ei ole löytänyt tieteellisesti juuri mitään. Ainoat merkittävät havainnot ovat että avaruudessa kusi valuu ylöspäin ja että maapallo ei ehkä sittenkään ole littana.

TulevaisuusMuokkaa

Yhdysvallat on ilmoittanut ampuvansa aseman alas vuoteen 2020, Meksikon muurista johtuneiden kustannusten takia. Nörtit ja muut fanit voivat ostaa avaruusaseman palasia lähimmästä Teboil-huoltamostaan viimeistään keväällä 2021.