Stop crap.png Tämä artikkeli on merkitty parannettavaksi välittömästi, koska sen sisältö tai aihe on kakkaa.
Voit auttaa Hikipediaa muokkaamalla artikkelia paremmaksi.
Jos parantaminen ei kiinnosta ketään, artikkelille käy huonosti.
Raikkaan aamu"Kasteellinen" tieto"liikenne"insinörtti riemuitsee Nokian yhteensulautumisesta Micro$oftiin.

Perinteinen käsitys Kastellin alkuperästä sekä nykytilaMuokkaa

Kastelli (engl. Cast'Old 'vanhaa vahvaa kastia? [jota vaivaa pissavikaisuus]', ruåst. Kast'Eld 'tuleenkastetut') on eräs Oulu-Kitun (joskin kaupunginisien mielestä: city) äveriäimpiä kaapuntinosia. Siellä ei ole paljon kauppoja (paitsi jos R-kioski voidaan sellaiseksi tulkita), nykyään vain tiettävästi yksi K-market. Eräs känkkylä kylläkin sijaitsee Kastellin "ostarilla".

Nimestään huolimatta ei Kastellissa kovin paljoa niitä "-ellejä" (tark. nuorta pariutumishaluista naarasta) ole. Muutama harva teinix-pissix saattaapi näkyillä Stockmannilla joskus. Yleensä he ovat kotona kiillottamassa jalokiviä tai mopoautoilemassa raitilla yhdessä turvahenkilön eli henkivartijan kera. Kerran viikossa ehkä jopa Raksilan marketeillakin? Kuten myös muukin alueen paikallinen äveriäx-väki. Kylä onkin julistautunut omaksi, EU:ttomaksi tienooksi. Sellainen on tämä Pohjolan Armoricas.

Vanha Kainuuntie halkaisee tämän varsinaisen Oulun Helmen. Ranta-Kastelli rajoittuu Ökyrikkaitten aidattuun ja vartioituun tienooseen. Myös Emännäntien uimaranta (vielä sulkematon) jossain raitin varrella sijainnee. Lapsia on kielletty uimasta tavan takaa tuossa rannassa, sillä jonkun ökyporhon ökyliippari eli pikavene saattaa tehdä pian lapsoselle uuden hiusjakauksen. Näin voipi siis käydä huolimattomalle uimarille. Matonpesu on lopetettu, sillä se ei saastuta tarpeeksi.

Grynderit eivät juurikaan Kastellissa räyhää eivätkä mellasta, sillä monen rakennusliikkeen dirika eli isopomo sattuu juuri siellä asustamaan..?

Vaihtoehtoinen tulkinta Kastellin historiastaMuokkaa

Eräiden historioitsijoiden mukaan Kastellilla on takanaan maineikas historia. Tuon tulkinnan mukaan oli keskiajan lopulta lähtien Kastellin kohdalla jokirannassa linna, joka antoi nimen Kastellin talolle (linna on latinaksi castrum). Linnan tarkoitus oli suojella seutua ja pysäyttää itäiset maahantunkeutujat eli matut. Vaan eivätkö nuo ryökäleet kuitenkin tulleet hävitysretkilleen Kastellin ja Oulunsuun seudulle ja polttivat tai rikkoivat linnan kerta toisensa jälkeen. Hävitysretkien syynä lienee ollut se, että silloinen tiedotusalan ammatti-ihminen, Pähkinäsaaren Rauha ei ollut onnistunut vakuuttamaan itäisen valtakunnan sotapäälliköitä siitä, että Ruotsin itäraja kulkee Pohjois-Savosta Jäämereen eikä suinkaan Perämereen, kuten nuo karjalaisia jotajoukkoja johtaneet Iivanat väittivät.

Kastellin historiaan liittynee myös Kastellin Häkki, johon Oulunsuun suurvisiiri Herbert(?) von Bagh eli Vompakki suljettiin sen jälkeen kun Oulun tervaporvarit olivat lyönet Oulunsuun ruhtinaskuntaa puolustaneet Kastellin joukot noin vuonna 1738. Näistä tapahtumista ja Kastellin linnasta ei ole arkeologisia eikä kirjallisia todisteita, vaan ne perustuvat 1900-luvulla Kastellin naapurissa, Peltolassa vaikuttaneen ylilääkäri Conrad von Baghin eli Vompakin kertomaan suulliseen perimätietoon. Vompakin haastattelusta tehdyt muistiinpanot löytyivät 1970-luvulla erään Vompakin potilaan jäämistöstä. Suullinen perimätieto ei liene aivan tuulesta temmattu, sillä mikäli vuonna 1998 julkaistua sukututkimusta on uskominen, Kastellin Häkin vangiksi oletettu Herbert(?) von Bagh oli Conrad von Baghin isänisänisänisänisänisä. Tiedot muinaisen Vompakin etunimestä Herbert sekä Oulunsuun ruhtinaskunnan häviön ajankohdasta ovat kiistanalaisia.