Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kuppalehti

(Ohjattu sivulta Kauppalehti)
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Kuppalehti.


Kuppalehti toistuu viidesti viikossa.

Kuppalehti (lausutaan useimmiten Kauppalehti) on Suomen talouselämän pääasiallisin aisankannattaja. Kuppalehti on tulvillaan osakekursseja ja mainosilmoituksia alppimajoista sekä luksusluokan edustusautoista. Kolmossivun tyttö on jo aikoja muutettu Mari Kiviniemeä kuvaavaksi pilapiirrokseksi, jonka kaltaisia muuten tässä lehdessä huomioonottaen sen yleinen sisältö on hämmästyttävän vähän. Lehti on perustamisestaan (1897) noudattanut piiruntarkasti puisevaa sisältöään ja paskantärkeää posmennustaan. Lehdelle mielletään erityinen statusarvo joissakin yrityksissä; sen toimittaminen henkilökunnan kahvihuoneeseen katsotaan yrityksen johdon taholta tällöin rangaistavaksi teoksi.

Sisällysluettelo

Ketkä lukevat Kuppalehteä?Muokkaa

Kuppalehden lukijakunta muodostuu liikemiehistä ja sellaisina itseään pitävistä kaulustokraateista. Lehden juttujen analysointi ja referointi ovat suosittuja aiheita erilaisissa liikemiesklubeissa ja muissa herrakerhoissa. Lehden akkamaisia arvoja osittain korostaa oheisjulkaisu Optio, jossa haistellaan ja maistellaan sikareita, viinejä ja konjakkeja. Kuppalehdessä luusereita katsotaan karsaasti, joskin lehden tilaajat ovat tämän ryhmän tärkeimpiä aikaansaattajia.

Kuppalehti televisiossaMuokkaa

Kuppalehti valtasi aikoinaan nurkan myös televisiosta. MTV3 antoi talousuutisoinnin Kuppalehden tehtäväksi, joskin ohjelma kiinnosti alkuun pelkästään lapsia silloin, kun huokaillen kuiskiva Elsi Mustaniemi luki uutiset. Kauppasäätiedotuksen vesitti puolestaan mielellään Lea Saukkonen, jonka olemus ei tosin ollut koskaan hyvän sään edellä eikä varsinkaan sen aikana. Uutiset olivat ja ovat edelleenkin usein yritysten tuloskehityksen kannalta lupaavia, mikäli työläiset tyytyisivät tekemään työtään ilman palkkaa.

Kuppalehti työnantajanaMuokkaa

Kuppalehti edustaa vapaata sääntelyjournalismia, mikä tarkoittaa etteivät lehden artikkelit saa olla ristiriidassa Kuppalehden pääomistajien ja päätoimittajan mielleyhtymien kanssa. Moni luova ja avarakatseinen toimittaja onkin saanut huomata tämän joko kirjallisen varoituksen tai lopputilin muodossa. Kuppalehti julkaisee aika-ajoin taloudellisesta menestymisestään erilaisia tiedonantoja, jotka yleensä kuitenkin huipentuvat pian alkavien yt-neuvottelujen myötä henkilökunnan joukkoirtisanomisiin. Tästä syystä Kuppalehti on joutunut oikeudellisiin sanktioihin, mutta lehdessä on toki vakaa näkemys ja tieto siitä, että kaikki lopulta hovissa muuttuu!

Kuppalehti farisealaisuuden ylläpitäjänäMuokkaa

Kuppalehden merkitys farisealaisena viisastelijana ja valtaapitävien talouselämän edustajien liehtaroivana ja piehtaroivana nuoleskelijana on eittämätön. Lehden sisällön kehittäminen on siksi ollut aina toisarvoista ja tarpeetonta. Merkittävä osa Kuppalehden sivuista onkin mainoksia, joiden kohderyhmänä nimenomaan ovat Kuppalehden rajoitetulla käsityskyvyllä varustetut tilaaja-lukijat. Kuppalehti on aikojen alusta julkaissut erityistä Proteesilistaa, jossa lukijat ovat voineet ilmoitusten perusteella vertailla mm. hammasproteesiensa sopivuutta ja vaihdella niitä keskenään.

Katso myösMuokkaa