Avaa päävalikko

Hikipedia β

Tarkoititko kenties AikakoneenKeltaista”?

”Älä syö keltaista lunta”

~USA:n armeijan ohjekirja

Keltainen on väri. Sen aallonpituus on noin 570 millimetrin miljoonasosaa eli 570  nm. Jos sinulla ei ole keltaista värinappia, saat keltaista väriä näppärästi ottamalla oranssia väriä ja ottamalla siitä punaisen värin pois.

Keltainen on kevään, vaaran (yhdessä mustan kanssa) ja iloisuuden symboli. Aurinko on keltainen. Samoin kusi. Keltainen symboloi usein aurinkoa. Paitsi Japanissa, jossa aurinkoa symboloi punainen. Sehän ei mitenkään liity värisokeuteen. Keltainen ottaa ikävästi silmään ja on siksi karkotuksen väri. Tämän vuoksi ampiaiset ovat keltaisia, aurinko on keltainen ja kusi on keltaista. Siksi natsit myös pakottivat juutalaiset pitämään keltaista Daavidin tähteä. Liikennevaloissa keltainen valo kehottaa valmistautumaan kaasujalan tai jarrujalan runsaaseen painamiseen, koska valojen väri on vaihtumassa. Keltainen ei kerro kumpaan väriin valo vaihtuu, vihreään tai punaiseen.

Itä-Aasiassa keltainen on ylimystön väri, he olivat keksineet sen siitä että kusipäisyyden eräs seuraus on taipumus elitismiin. Ranskassa, elitismiä vihaavassa maassa keltaista pidetään kielteisenä värinä. Kusipäisyyden toisen oireen vuoksinimitys keltainen lehdistö ei viittaa syksyisiin ruskan keltaisen väreihin, vaan se liitetään sensaatiouutisia julkaiseviin lehtiin.

Keltainen vaara -termi syntyi jo 1800-luvulla kuvaamaan Kiinan ja Japanin mahdollista uhkaa. Se tarkoittaa kinuja eli kiinalaisia. Kiinailmiö tarkoittaa ydinvoimalan sulamista, ja se on keltaisen vaaran eräs ilmenemismuoto. Keltaisen vaaran toinen ilmenemismuoto on työvoiman siirtyminen halpatuotantomaihin.

Hihhuleista keltainen on myös energiatyyppi, mutta kun tiedetään että keltainen väri on tavallista useimmin skitsofreniaa sairastavien suosikkiväri, ei heidän puheista pidä välittää.

Ei tiedetä, liittyykö keltainen toukokuuhun, sillä se on häröilyn aikaa.

PS. Jos teksti näyttää keltaiselta, kärsit aistimuksista ja olet pikaisen hoidon tarpeessa.

Maalaa maailmasi naapurin seinä

Ruskea Punainen Oranssi Kulta Keltainen Vihreä


Turkoosi Sininen Purppura Pinkki Musta Harmaa Hopea Valkoinen

Tuntematon väri

Katso myösMuokkaa