Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kendo on taistelulaji, jossa isot miehet lyövät toisiaan puumiekoilla. Mutta koska puumiekalla lyöminen sattuu ja siitä tulee pippaa päähän, jossakin historian oudossa vaiheessa puumiekat vaihdettiin bambusälekeppeihin, jotka eivät näytä miekoilta eivätkä käyttäydy miekan tavoin, mutta kendon harrastajat leikkivät, että ne ovat oikeita miekkoja. Kendo on siis eräänlainen organisoidun väkivallan ja liveroolipelin välimuoto.

Kendo on siitä erityislaatuinen taistelulaji, että siinä voittamiseen ei riitä, että lyö toista ja saa osuman. Pitää myös lyödä tiettyihin paikkoihin, joita ovat Men, , Kote, Tsuki. Ja samalla pitää vielä huutaa semmoinen ulkomaanuskontoon kuuluva huuto. Aivan kuten ninjat. Jos ei huuda, niin ei voita. Ipponia ei tipu. Huudolla ilmaistaan kai se, että on saavutettu ZEN, jonka avulla saavutetaan rauha, ja sen rauhan avulla sitten murskataan vastustajat.

Kendon voittamiseen vaadittavat osumispaikat on valittu siten, että ennen muinoin kun samurai-elokuvia ei vielä ollut keksitty, niin Japanin keisari ei jumalallisuudestaan huolimatta älynnyt palkata sellaista isännätöntä samuraita eli ronineja; ne kun aina voittavat armeijallisen vihulaisia.

Kun eivät olleet tarpeeksi ovelia, niin keksivät kuitenkin laittaa ne tavalliset sotilaat, ne joita elokuvissakin kuolee massoittain, semmoisiin eräänlaisiin haarniskoihin. Ja kendon iskupaikat ovat juuri ne paikat, missä sitä haarniskaa ei ollut. Nykyään kendon harrastajat sen sijaan on suojattu nimenomaan niiltä paikoilta. Alkuperäisen hengen mukaisesti pitäisi siis vaihtaa niitä osumapaikkavaatimuksia niihin paikkoihin, joissa haarniskaa ei ole. Eli ihan muualle kuin nykyään.

Kendoa siis harrastetaan kendovarustus päällä. Siihen kuuluu takki, joka solmitaan naruilla kiinni, housuhame (hakama), haarniska (dō), panssariliuskahame (tare - joka on vain puolikas eikä suojaa peppua lainkaan, mutta sillä ei ole väliä kun kanchō on kuitenkin kiellettyä), kypärä (men), joka on kömpelömpi ja heikommin suojaava kuin yksikään oikea sotilaskypärä ikinä, sekä käsineet (kote), jotka on suunniteltu niin, että niiden kanssa on lähes mahdotonta käyttää bambukeppiä yhdellä kädellä. Kendovarustus keksittiin joskus kauan aukaa sitten historian hämärissä, eikä sitä ole sen jälkeen ymmärretty modernisoida koskaan, vaikka se sekä näyttää naurettavalta että on epäkäytännöllinen, verrattuna vaikka jääkiekonpelaajien varusteisiin. Kendon omituisuuksiin kuuluu, että sitä harrastetaan paljain jaloin. Tästä syystä samurait hävisivät aina, koska yhtään suurta samuraitaistelua ei käyty sisätiloissa.

Pikkulinnut ovat myös laulaneet kendon olleen alunperin George Lucasin käsialaa, minkä helposti voi nähdä hänen elokuviensa hahmojen ja lajin harrastajien samankaltaisuutena. Idean kendon suojavarusteisiin Lucas on kuuleman mukaan saanut Darth Vaderilta ja alunperin tarkoituksena oli hankkia harrastajille myös punaiset/vihreät/siniset miekat, mutta tässä vaiheessa elokuvat floppasivat ja Lucas tyytyikin epämääräisiin puutikkuihin.

Katso myösMuokkaa