Avaa päävalikko

Hikipedia β

Tämä artikkeli käsittelee ruotsalaista iskelmäpumppua. Kent on myös lounaisenglantilainen kreivikunta, mutta siitä tuskin ilmaantuu Hikipediaan artikkelia kovin äkäisellä aikataululla. Myös Teräsmiehen oikea nimi on Clark Kent joten jos se sua enemmän kiinnostaa, niin lue artikkeli Teräsmiehestä

”Kultainen kikkeli rannalla hyppeli.”

~Markus Mustonen heittämässä läppää studiolla

”Och vi kommer inte längre, vi är tillbaks på noll, men ingen kommer sörja. Vi har spelat ut vår roll, vi glömmer hela skiten, det betyder ingenting. Vi skulle kommit längre, men räckte inte till. Vi blev som dom andra.”

~Joakim Berg

”Mutta jääkiekosta ei puhuta...”

~Harri Mänty

”Och när paniken bryter ut...”

~Jocken synkistelyä

”Igen, igen, igeeen!”

~Jocken virallinen hokema

”Äijät nää ei lähde täältä mihinkään!”

~Eläkeläiset
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.

Kent oli ruotsalais-suomalainen riikinruotsiksi laulava iskelmärock-yhtye, joka teki ison kulttimaineen 1990-luvun lopulla Pohjoismaissa ja sysäsi Abban valtaistuimelta jopa. Yhtye perustettiin Eskilstunassa eskarilaisten musiikkikerhossa vuonna 1990. Kentin musiikki on itseään toistavaa ja masentavaa paskanjauhantaa kuolemasta, talvesta ja kaupungeista sekä tunnetaan seuraavista jännistä hiteistä kuten Dom andra, Om du var här, Musik Non Stop, 747, Max 500 jne.

Kentin faneihin lukeutuvat mm. emo-nuoriso, ruotsinopettajat, keski-ikäiset rouvat, Ari Koivunen sekä tietenkin itse Michael Jackson, jota yhtyeen laulaja Joakim Berg muisteli kappaleessa '999'. ('999' viittaa myös yhtyeen saatananpalvontaan, koska nurinpäin '999' on '666')

Kent hajosi vuonna 2016 jäsenten tapeltua kitaristi Sami Sirviön kaljakätköstä. Kentin piti tehdä jopa seuraava levy vuoteen 2018, mutta niin ei käynyt. Heidän viimeinen keikka tai konsertti (miten sen nyt sanoo?) oli 17. joulukuuta 2016 Tele2 Arenalla Tukholmassa. Yhtyeen nimi tulee samanimisestä tupakkamerkistä, joita pojat itse tykkäsivät polttaa vapaa-aikoina.

Sisällysluettelo

SyntytarinaMuokkaa

 
Yksi Kentin promokuvista. Huomaa Harrin olevan pilvessä, kuten aina.

16. maaliskuuta 1970 perheeseen syntyi suloinen Herbert Joakim 'Jocke' Berg Eskilstunassa, mutta hänet adoptoitiin sitten parempaan perheeseen, joten Jocken biologisista vanhemmista ei ole mitään tietoa. Lapsena Jocke oli aika hankala rääpäle, mutta hyvin luova persoona, jota hänen koulutoverinsa ihailivat.

Teini-iässä rääväsuinen Jocke tapasi erään Martin Sköld-nimisen jätkän, joka halusi homoilla Jocken kanssa, mutta kaksikosta tuli sittenkin parhaat ystävät ja he kuuntelivat heviä, että koko talo tärisi ja räjähti. Pian sattui paikalle eräs ruotsinsuomalainen Sami Sirviö, joka syntyi itse Suomessa, mutta muutti pikkuvauvana perheensä kanssa Ruotsiin rahapulan takia. Kolmikko rupesi sekoilemaan kaduilla ja kytille riitti töitä. Kyllä he jotain järkevääkin keksivät... musiikin kuuntelua ja tekoa.

Eräänä kauniina päivänä Jocke ja Martin halusivat perustaa bändin, jolla saisi valloittaa maailman ja ottivat Samin mukaan. Pian he kohtasivat erään toisen ruotsinsuomalaisen Markus Mustosen, joka ilmoitti bändiin rumpaliksi kännissä. Mustonen ei ole itse Suomessa syntynyt, vaan syntyi suomalaisille vanhemmille, mutta puhuu suomea hyvin heikosti ja hänellä on jopa ärrävika, vaikka lauloi yhtyeen yhden ainoan suomenkielisen biisin hyvin onnistuneesti, mutta hyvin koomisesti, että sen sanoituksissa ei ole mitään järkeä. Yhtye nimettiin Kentiksi vuonna 1993, mutta aiemmin yhtye oli nimeltään mm. Jones & Giftet, Havslängar... ja tämä lista voisi jatkua pitempään. Aluksi yhtyessä oli myös Tomas Bergqvist, sitten Martin Roos ja sitten tuli kolmas ruotsinsuomalainen eli rovaniemeläistaustainen punkkari Harri Mänty ja yhtye oli hienosti kasassa.


MenestysvuodetMuokkaa

Kolmannen levyn Isolahden ilmestyttyä vuonna 1997 sekä levyn 'Om dyy var hääri'-kipaleella syntyi isompi suosio. Samalta levyltä kova shittihitti 'SjuFyraSju' kertoo erään lentokoneen nousemisesta taivaisiin, mikä on sinänsä aika tylsä aihe, koska ketään ei kiinnosta biisit lentokoneista. Vuonna 1996 ilmestynyt Verkkoliikenne-levy myös antoi hiukan mainetta. Jockea vaivasi alkoholismi sekä muut ongelmat ja hän biletti runsaasti. Myös näille jätkille on riitaa tullut että mikä on maailman paras maa lätkässä. Manageri Martin Roos todellakin yritti pitää kuria, mutta kaikki meni niin sekaisin, että hotellihuoneet hajotettiin palasiksi. Yhtye silti palkittiin 'Ruotsin suurimmaksi rockbändiksi', vaikka yhtyeellä oli vahvoja iskelmävaikutteita, mutta toki he ovat alternative rockia ja indietä musiikissa käyttäneet.

Vuonna 1999 kun tuli Hagnesta-Kallio, niin Harri Mänty jäi keikkabussista kerran ulos, koska halusi pizzaa (oikeastaan huumetta). Tähän aikaan Kent oli Amerikassa. Nämä kerran piti keikan New Yorkissa ihan merkillisin tavoin. Yhtyeen jäsenet riehuivat ja huusivat lavalla. Mike Patton kommentoi esitystä, että What this it?. Benny Andersson taas sanoi pitävänsä showsta ja ylisti Kentiä. Tämän esityksen takia Suomessa on myös runsaasti ruotsalaisvitsejä.

 
Nonni! Huomaa, että viina ei sovi kaikille

2000-luvulla suosio jatkui kun Valkoinen tiikeri ilmestyi kauppoihin vuonna 2002 sekä ärsyttävän tarttuva jumputusbiisi 'Dom andra' soi helvetisti radioissa. Ja muut jumputusbiisit 'Kärleken (är död) väntar' ja 'FF' (lyhenne sanalle 'French Fucker') pääsivät myös radiohiteiksi. Kärleken (är död) väntarin musiikkivideo aiheutti feministeille pahennusta runsaan seksin vuoksi ja ne päättivät boikotoida Kentiä, mikä toki ärsytti Jockea.

HajoaminenMuokkaa

Kentin pojat pitivät isot bileet Samin luona kiertueen päätyttyä joulukuussa 2016, mutta Jocke löysi Samin kellarista ihan vitusti kaljaa, josta sitten tämä soppa syntyi. Sami ja Jocke riitelivät ensin kahdestaan, sitten Martin ja Markus menivät mukaan tappeluun. Tämän jälkeen yhtye ilmoitti hajoavansa.

Sami kommentoi hajoamistaan näin Me ollaan nykyään ihan eri ukot kuin ennen, mikä viittaa siihen, että tappelun seurauksena näiden ystävyys loppui sihen.

Nykyään Jocke tekee soolouraa, Sami ja Markus ovat yhteisessä projektissa kahden muun ruotsalaismuusikon kanssa sovittuaan riidat kahdestaan ja Martin muutti Argentiinaan, jossa tämä luoo muusikon uraa nykyään.

Tämän kaiken tuon jälkeen eräs fani nimeltä Hannu Linkolainen kirjoitti Kentistä kirjan Du & jag Kent - Rakkaus on kuin roskaa, jota saamme silmään.


Kentin jäsenetMuokkaa


Joakim Berg - Laulaja, kitaristi, sanoittaja ja johtaja

Hyvä johtajahahmo, mutta hullu alkoholisti. Jopa oli Tukholman kauduilla kävellyt kännissä vuonna 1993. Jos vittuilet Jockelle, niin tulee kitaralla päähän! Jocke on myös oikea naistenmies ja vuoden DILF 2014.

Martin Sköld - Basisti, kosketinsoittaja ja vara-johtaja

Homolta vaikuttava nolo jätkä, joka tykkää rannalla oleskella silloin tällöin. Huhuttiin tämän olevan joskus Jocken kanssa suhteessa, mutta todisteet ovat hämärän peitossa, mutta heidän suhdetta on spekuloitu lämpimän ystävyyssuhteen perusteella.

Sami Sirviö - Kitaristi (soolokitaristi jopa), balalaikansoittaja ja kosketinsoittaja

Luonteeltaan hyvin mielenvikainen, joten varo ellet halua kiusata Samia. Siitä huolimatta Sami on tosi nero ja häntä ei pidä sekoittaa samannimiseen suomalaiseen pesäpalloilijaan.

Markus Mustonen - Rumpali, taustahuutaja ja kosketinsoittaja

Henkisesti 5-vuotias joka leikkii legoilla. Oli Kentin perustamisen aikana jopa 17-vuotias teini muihin jäseniin verrattuna, koska muut olivat silloin 19-20-vuotiaita. Pikkuinen kuopus. Omistaa jopa mustan emotukan.


Entiset jäsenet

Harri Mänty - Rytmikitaristi ja kattiloiden hakkaaja (1996-2006)

Ruotsinsuomalainen, kuten Sami ja Markus. Hän syntyi männystä tehdyssä majatalossa, mikä selittääkin Harrin sukunimen. Oli aluksi No Security-nimisessä vessavitsipunk-yhtyeessä laulajana, mutta siirtyi Kentin kitaristiksi vuonna 1996. Lähti yhtyeestä vuonna 2006 kyllästyttyä Samin pomotteluun ja rupesi tehdä suomenkielistä vessavitsipunkkia soolona ja teki jopa yhteistyötä Apulanta-yhtyeen kanssa. Hartsan kerrotaan käyttävän jopa LSD-huumetta.


Martin Roos - Rytmikitaristi (1992-1995)

Toimi bändistä lähdön jälkeen poikien managerina sekä kurinpitäjänä jopa. Bravoo!


Tomas Bergqvist - Kosketinsoittaja (1990-1992)

Oli Kentissä tämän alkuaikoina, kunnes sai kenkää ryöstettyä Alkon. Kukaan ei tiedä mitä tälle hepulle kuuluu nykyään, mutta hänen kerrotaan kuolleen, vaihtaneen duunia tai joutuneen linnaan (mikähän syy?).


DiskografiaMuokkaa


Kent (1995)

Kentin ensimmäinen levy jopa. Kerran Jocke rakastui seksikkääseen naiseen, joka käytti sinisiä farkkuja. Yhtye jopa koki seikkailun kuuhun astronauttien kanssa. Eikä ihme, kun Jocke lauloi kappaleen eräälle Frankille, mutta Frank ei tykännyt yhtään.

Verkkoliikenne (1996)

Maine kasvoi, kun kermaa käytettiin eräässä hittibiisissä. Jocke yritti itsemurhaa hyppäämällä sillalta, mutta sitten selvisi säikähdyksellä. Tämän takia Sami raivostui ja rupesi paiskaamaan tavaroita ja rikkomaan pöydän ja tuolin.

Isolahti (1997)

Iso kulttimaine tuli, kun Jocke alkoi itkeä tyttöystävänsä perään kahdella nyyhkybiisillä. Elvis tuli haamuna moikkaamaan Martinia, Samia ja Harria näiden iltakävelyllä. Jocke lensi etelään Lento 747:lla ja lauloi Bianca-nimisestä naisesta. Pojat jopa menivät vakoilemaan omia naapureita.

Hagnesta-Kallio (1999)

Musiikki ei stoppaa ikinä juhlimisessa kyllä ainakaan Kentin mielestä. Hagnestassa jopa kävi muuan tyttö, jolla oli farkkutakki ja kaulahuivi ja hänen huulensa maistuvat rahalta. Ja mikä helvetti on Taivaallinen narkkari?

Paskimmat B-puolet 95-00 (2000)

Jocke kertoi syntyneenä kummituskaupungissa ja häntä epäiltiin jopa haamuksi. Markus jopa nautti äitinsä ostamaa pilsneriä ja tyborgia liikaa, että ajoi mettään isän ostamalla autolla ja näki rannalla hyppivän kultaisen kikkelin, jonka perään pappi juoksi. Tämän jälkeen Markus huusi 'Äiti tule kotiin!'

Valkoinen tiikeri (2002)

Jocke totesi Samille 'Olet ihankuin nuo toiset' joka tarkoitti sitä, että Sami oli Jockelle iso maanvaiva silloin. Eräs ranskalainen nainen nimeltä Nancy Danino tuli laulamaan heidän levylle. Kentin epäiltiin liittyvän Ku Klux Klan-ryhmään, koska heidän yhdessä ikonisessa konsertissa kaikki pukeutui valkoisiin vaatteisiin, mutta yhtye kiisti väitteen. Yhtye jopa keksi Ruotsille uuden kansallislaulun.

Du & jag kuolema (2005)

Tällä levyllä on jopa mies ja luuranko kavereina sekä mies valkoisessa hatussa. Huomaa, että Kentin pojat pitävät valkoisesta väristä.

Sydän ja surua EP (2005)

Kaduilla lapset jopa laittoivat Kentin jäsenten naamarit päälle. Jocke julisti sitten sodan maailmaa vastaan, mutta se jäi sitten toteuttamatta.

Takaisin kadulle! (2007)

Yhtye vaihtoi iskelmärockista jopa syntikkapoppiin, että ei jumalauta! Jocke kuvitteli sitten jopa lentävän pilvilinnoihin hevosen selässä. Pojat jopa ratsastivat elefanteilla Berliiniin asti. Matkalla Harri tippui yhden elefantin selästä ja päätti jättää sitten yhtyeen. Jopa Kolumbus löysi nyt Amerikan lisäksi Ruotsinkin.

Kaljaboksi 1991-2008 (2008)

Kokoelma täynnä hienoja shittejä sekä muita hölmöilyrallatusta noilta vuosilta.

Punaista (2009)

Vaaleja Saatanalle? Minkä oudon päähänpiston pojat kyllä keksi. Jocke tunnusti olevansa jopa nörtti ja julisti kansalaisten olevan idiootteja ja sanoi myös itseään sekä muita Kentin jäseniä idiooteiksi.

Aurinkoon (2010)

Jocke ystävystyi Ismaelin kanssa ja he menivät Gamla Ulleviin katsomaan jalkapallo-ottelua. Yhtye vietti melko sekavan kesäloman, kun Martin huomasi bassonsa kadonneen, koska rantaleijonat varastivat sen.

Ei ole mitään järkeä pelätä pimeää (2012)

Michael Jackson, Michael Bolton, Coca-Cola ja Pepsi. Mitä vielä seuraavaksi? Kohta Jocke näkee sinutkin, joten pysy piilossa.

Tikrukuningatar (2014)

Mustaa lunta satoi maahan. Jocke oli pahasti humalassa sillä hän ei tiennyt, missä he olivat, mutta sitten tajusi olevansa metsässä.

Då som nu för Helvete (2016)

Kentin viimeinen levy, koska jäsenten ystävyys ja yhteistyö kusi niin pahasti, että päättivät perkele sit hajota. Ja jopa egoistit tulivat vittuilemaan bändille, että päivä meni pilalle. Ja kuka on tämä Gigi? No ken sen tietää. Sami ja Markus halusivat jopa kiertää Andromeda-galaksia.

Paskimmat hitit (2016)

Julkaistiin hajoamisen yhteydessä. Albumilla käydään läpi Kentin hullun hienolla uralla julkaistuja shittejä.

Rähinää! (2018)

Ei koskaan julkaistu, koska yhtye hajosi ennenkuin he edes aloittivat tämän levyn teon.

Paluu hölmöilyyn (2025)

Kentin comeback-albumi.