Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kirsikka

”Oma maa mansikka, Kirgisia kirsikka, Persia persikka.”

~vanha kansa

Kirsikkapuu on ruusukasvi ja sen hedelmistä löytyy iso, kova siemen. Kirsikka-hedelmä on makea ja siksi siitä tehdään kirsikkaviinaa lapsille. Itse kirsikkapuu on naurettavan näköinen käppyräpuu, jota kukaan ei ota vakavissaan. Vain kiinalaiset tekevät kirsikkapuista mööpeleitä, joita myydään Eurooppaan. Puu haisee paskalle ja siksi huonekalut käsitellään yleensä botuliinilla.

Hedelmän käyttöMuokkaa

Japanissa hedelmä nielaistaan tavallisesti sellaisenaan, mikäli siitä ei tehdä viinaa ja siksi Japanilaisilla on puhtain suolisto koko maailmassa. Thaimaalaiset pureskelevat siemestä välittämättä koko hedelmän puineen ja siksi Thaimaassa on maailman eniten hammaslääkäreitä. Suomessa tavallisesti syödään hedelmä ja sylkäistään siemen näkyvälle paikalle ja siksi Suomessa vanhuksille tapahtuu eniten liukastumisia maailmassa. Ruotsalaiset vain katsovat kirsikkaa, koska he pelkäävät sitä. Tämän takia Ruotsissa on eniten ahtaan paikan kammoa koko maailmassa. Venäläiset käyttivät 1900 -luvulla musketeissaan kirsikan siemeniä luoteina. Hedelmä on siis varsin monikäyttöinen.

HistoriaMuokkaa

Kirsikan historiassa merkittävintä on sen käyttö viinan tekoon. Siksi saken ystävät ottivat niin sanotusti kirsikan nenäänsä, kun ihmiset juottivat lapsilleen mieluummin kirsikkaviinaa, kuin sakea. Tämän takia Japani hyökkäsi Kiinaan ja sodan päätyttyä tehtiin suurin seremonioin rauha, jossa sovittiin kirsikkaviina lasten juomaksi ja sake miesten juomaksi. Naisia ei mainittu.

  Tätä artikkelia on työstänyt lössi kirjoittajia, mutta silti se on tynkä.
Tule, näe ja voita artikkeli laajemmaksi.