Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kolvananuuro

Luulitko löytäväsi sen viralliselta kartalta?
Martti Haavio lähtisi etsimään Kolvananuuroa jostakin tummalta alueelta (ellei tiellä olisi piikkilankaa ja miinakenttiä).

Kolvananuuro on myyttinen paikka pohjoiskarjalaisessa tarustossa. Se on kertomusten mukaan mahtava rotkoinen sola tai luolasto, jonne koko Pohjois-Karjalan maan väestö mahtuisi piiloon ruotseilta. Erään kertomusperinteen mukaan solan takana on hiitten nurinkurinen maailma eli metsänpeitto. Kolvananuuron todellisuudesta ei ole varmuutta. Jotkut tutkijat uskovat Kolvananuuroon yhdistyneen muistitietoja useista eri piilo- tai puolustuspaikoista. Ilmeisesti Kolvananuuro on eräänlainen myyttisen piilopaikan arkkityyppi, äärimmäinen piilo äärimmäistä hätää varten. Se on myös ikään kuin maailman ääri, sillä sen toisella puolella on toinen todellisuus. Myytti Kolvananuurosta lienee syntynyt vainoajilta tämän tästä piilotelleiden pohjois-karjalaisten tarpeesta aidosti turvalliseen ja varmaan piilopaikkaan.

Eräät tutkijat, kuten G. A Gottlund väittävät, että Kolvananuuro olisi symbolinen ja tarkoittaisi Venäjän suomaa turvaa, jonka suojissa Pohjois-Karjalaiset ovat toisinaan voineet elää pelotta. Toisten tutkijoiden mukaan Kolvananuuro tarkoittaa Venäjän kulloistakin rajaa; rajaa, jonka toiselle puolelle on usein, Neuvostoaikoja lukuunottamatta, pyritty turvaan vainoajilta.

Kolvananuurosta on tullut myös sanonta. Jos joku on täysin hukassa henkisesti, hänestä voidaan sanoa, että hän on ihan kolvana. Jos jokin menee kuvainnollisesti "maan alle" (epäviralliseksi, laittomaksi tai poistaa sivunsa netistä), voidaan siitä sanoa, että se menee tai laskeutuu kolvananuuroon.

EpätiedettäMuokkaa

Jotkut epätieteelliset maallikkotutkijat kuitenkin edelleen etsivät Kolvananuuroa, ja varsinkin internetissä on ollut esillä kertomuksia käynneistä tässä myyttisessä paikassa. Väitetään esimerkiksi, että sinne olisi varastoitu suunnattomia rikkauksia ja merkittäviä karelianistisia taideaarteita turvaan ryöstö- ja hävitysretkillä käyviltä ruotseilta ja myöhemmin myös eurokorps-joukoilta. Toisten mukaan siellä taas olisi turvassa materiaalia, joka on kielletty EU:ssa vallitsevan todellisen demokratian vastaisena, esimerkiksi vanhoja tietokirjoja, oppikirjoja ja sensuroimatonta historiaa, sekä laittoman tieteen, kuten genetiikan, meemiteorian tai fyysisen antropologian uusimpia tutkimustuloksia.

 
Kolyvanin arvoitukset (ja uurros) aukeavat vain harvoille ja valituille

Toisaalta salaliittoteoreetikot väittävät, että joku muu taho tietää Kolvananuuron sijainnin, mutta ei halua kertoa sitä julkisuuteen. Monet pohjois-karjalaiset ovat sitä mieltä, että jos esimerkiksi paikalliset suojeluskunnat tietävät Kolvananuuron sijainnin, ei sitä pidäkään kertoa julki, vaan paikka tulee pitää salassa äärimmäisen uhan, kuten ydinsodan, Suomen NATO-jäsenyyden tai uusien kaksikielistämistoimien varalta. Joidenkin mukaan Kolvananuuroon pitäisi ottaa suojaan kansasta parhaat, kuten kauneimmat naiset, jotka maailman tuhouduttua perustaisivat uuden Pohjois-Karjalan.

EtymologiaMuokkaa

Kolvana-nimen arvellaan liittyvän slaavilaiseen Kaleva-jättiläisen nimen muunnokseen Kolyvan. Kolvananuuro olisi siis tämän teorian mukaan sananmukaisesti Kalevan uurros. Kolyvan on myös Tallinnan vanha slaavilainen nimi, ja se viittaa Kalevaan, joka on tärkein hahmo virolaisten taruissa. Uurrostakin virosta toki löytyy, mutta on etymologisesti epävarmaa, vaikkakaan ei poissuljettua, voiko sitä kutsua juuri Kolvananuuroksi.

LähteetMuokkaa

  • Tuntematon tekijä: Jäljennös Kolvananuuron kääröistä (1600- tai 1700- luvulta)
  • SKVR: Pohjois-karjalainen kansanperinne
  • Hiidet (suullinen tiedonanto unen ja valveen rajamailla juhannusyönä 2002 taikka 2003)
  • Epämääräiset huhut (keväästä 2008)
  • G. A. Gottlund: Sekalaisia teorioita (1749)
  • Martti Haavio: Kolvananuuron salaisuus (1956)
  • Kaleva: Tuohiraamattu