Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kulta

Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Kulta
Alkuaineen tiedot
Kemiallinen merkki: Au
Järjestysluku: 79
Sulamispiste: 1 064 °C
Kiehumispiste: 2 700 °C
Tiheys: 19,32 g/cm³

Kulta, lat. Aurum[1], myös kultsi, on alkuaine numero 79. Kultaa osattiin valmistaa raudasta alkemian keinoin ennen modernin kemian syntyä, koska ennen kaikki oli paremmin ja vanha on aina parempaa kuin uusi. Tämä arvokas tietotaito on hävinnyt kaikenlaisten tiedeuskovaisten käytettyä epäilyttäviä tieteellisiä menetelmiään alkemistien hiljentämiseksi, joten kullan valmistus on loppunut.

Tavalliset ominaisuudetMuokkaa

Kullan tavallisin muoto on jalometalli, mikä tarkoittaa, että se on perin tylsä alkuaine. Se ei näet reagoi oikein minkään muun alkuaineen läsnäoloon. Se on suhteellisen nättiä, keltaista ja vieläpä melko pehmeää, ja johtaa sähköäkin hyvin. Kulta on myös siirtymämetalli, mikä tarkoittaa, että siitä valmistetaan koruja elämän siirtymäriitteihin, kuten ripille pääsyyn ja naimisiin menoon.

Muut esiintymismuodotMuokkaa

Kultsi on kullan harvinainen muoto, jota esiintyy vain ihmishahmossa. Kultsi on huomattavasti reaktiivisempaa kuin kullan jalometallimuoto. Kultsin tiheys ja sähkönjohtavuus ovat samaa luokkaa kuin veden, ja sillä on empiirisesti mitattavat sulamispiste ja kiehumispiste, jotka vaihtelevat yksilöllisesti. Yleensä sulamispiste löytyy viinin ja suklaan avulla, ja kiehumispiste ripottelemalla likaisia sukkia ympäriinsä ahkeran siivouspäivän jälkeen. Kultsi haluaisi olla järjestysluvultaan numero 1, ja sen tähden se reagoi vahvasti omasta päästään löytyvään ajatukseen, että sen lisäksi on muitakin kultsiesiintymiä. Reaktiotuotteena havaitaan kultsin sukkien mustuminen.

Lasten saamisen yhteydessä kultsi-tyyppinen kulta muuntuu äidiksi, isäksi, äijäksi tai akaksi. Tämä kemiallis-sosiaalinen mysteeri on insinöörien innokkaan tutkimuksen kohteena. Tutkimuksia hankaloittaa se, että ilmiötä ei ole innostuksesta huolimatta pystytty juurikaan toistamaan laboratorioissa.[2]

Jotkut maallikot väittävät kultsin muuntuneen spontaanisti monityydyttymättömiksi rasvahapoiksi, siiderivalaiksi tai sohvaperunoiksi. Reaktion huhutaan joissain yksittäistapauksissa kulkeneen myös toiseen suuntaan.

ViitteetMuokkaa

  1. Tarkoittaa kuulemma "hohtavaa sarastusta".
  2. Merkittävimmät ongelmat liittynevät siihen, että insinöörit eivät onnistu löytämään tämän tyyppistä kultaa.

Malline:Alkuaineet

  Sinä olet lesbo ja tämä artikkeli on tynkä, koska tässä laatikossa lukee niin.
Laajentamalla artikkelia saat laatikon ehkä katoamaan
.