Kulta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulta
Alkuaineen tiedot
Kemiallinen merkki: Au
Järjestysluku: 79
Sulamispiste: 1 064 °C
Kiehumispiste: 2 700 °C
Tiheys: 19,32 g/cm³

Kulta, lat. Aurum[1], myös kultsi, on alkuaine numero 79. Kultaa osattiin valmistaa raudasta alkemian keinoin ennen modernin kemian syntyä, koska ennen kaikki oli paremmin ja vanha on aina parempaa kuin uusi. Antiikista tunnetaan maineikas kullanvalmistaja Pygmalion. Tämä arvokas tietotaito on hävinnyt kaikenlaisten tiedeuskovaisten käytettyä epäilyttäviä tieteellisiä menetelmiään alkemistien hiljentämiseksi, joten kullan keinotekoinen valmistus on loppunut.

Ominaisuudet[muokkaa]

Kulta on jalometalli, mikä tarkoittaa, että se on perin tylsä alkuaine. Se ei näet reagoi oikein minkään muun alkuaineen läsnäoloon. Se on suhteellisen nättiä, keltaista ja vieläpä melko pehmeää, ja johtaa sähköäkin hyvin. Kulta on myös siirtymämetalli, eli monet koristavat sillä itsensä elämänsä tärkeimmissä siirtymäriiteissä, kuten ripille pääsyssä ja häissä.

Kullan tiheys ja sähkönjohtavuus ovat samaa luokkaa kuin veden, ja sillä on empiirisesti mitattavat sulamispiste ja kiehumispiste, jotka vaihtelevat yksilöllisesti. Yleensä sulamispiste löytyy viinin ja suklaan avulla, ja kiehumispiste ripottelemalla likaisia sukkia ympäriinsä ahkeran siivouspäivän jälkeen. Kulta haluaisi olla järjestysluvultaan numero 1, ja sen tähden se reagoi vahvasti omasta päästään löytyvään ajatukseen, että sen lisäksi on muitakin kultaesiintymiä. Reaktiotuotteena havaitaan kullan sukkien mustuminen.

Lasten saamisen yhteydessä kotitalouden kulta muuntuu äidiksi, isäksi, äijäksi tai akaksi. Tämä kemiallis-sosiaalinen mysteeri on insinöörien innokkaan tutkimuksen kohteena. Tutkimuksia hankaloittaa se, että ilmiötä ei ole innostuksesta huolimatta pystytty juurikaan toistamaan laboratorioissa.[2]

Jotkut maallikot väittävät kullan muuntuneen spontaanisti monityydyttymättömiksi rasvahapoiksi, siiderivalaiksi tai sohvaperunoiksi. Reaktion huhutaan joissain yksittäistapauksissa kulkeneen myös toiseen suuntaan.

Valkokulta ei ole saanut pintaansa kullan kellertävää väriä. Tämä johtuu yleensä siitä, että kulta ei ole ollut auringossa. Kultaa kannattaakin käyttää kellarin ulkopuolella säännöllisesti. Vanhemmat ja muut myötämieliset aikuiset saattavat nimittää lasta kullan nupuksi, mikä viittaa heidän pyrkimyksiinsä valmistaa siitä täysikasvuisena korukultaa pyrometallurgisesti tai kasvattaa se kumppanikullaksi jollekin aikuiselle (grooming).

Teorioita juutalaisten salaisista kultavarastoista pidetään perättöminä. Väärinkäsityksen taustalla on todennäköisesti se, että siinä missä katolinen pappi ei saa hankkia omaa kultaa, rabbin nimen omaan pitää tehdä niin.

Viitteet[muokkaa]

  1. Tarkoittaa kuulemma "hohtavaa sarastusta".
  2. Merkittävimmät ongelmat liittynevät siihen, että insinöörit eivät onnistu löytämään kultaa.


Maalaa maailmasi naapurin seinä

Ruskea Punainen Oranssi Kulta Keltainen Vihreä


Turkoosi Sininen Purppura Pinkki Musta Harmaa Hopea Valkoinen

Tuntematon väri

Napoleon-david.jpg Tämä artikkeli on kuin Napoleon eli pienikokoinen mutta älykäs ja katkera sekä
tahtoo valloittaa koko maailman, mikä näkyykin huumorin hämmästyttävässä tasossa.
Syöttämällä sivulle vitamiineja voit tehdä siitä suurvallan.