Avaa päävalikko

Hikipedia β

Kuubaan ohjuskriisi oli 1960-luvulla sattunut höpsö välikohtaus, jonka seuraukset näkyvät edelleen, sillä Kuuba on vieläkin yhä tiukentuvassa kauppasaarrossa. Kriisi alkoi siitä, kun Kuubassa vallan kaapannut kommunistinen juntta pyrki jäljittelemään esikuvaansa suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa ja lanseerasi markkinoille aina vain suurempia havannalaisia sikareita.

Parhaat sikarit tulee pakata alumiinilieriöön, joita kommunistien johtaja Fidel Castro, joutui tilaamaan Kuuban rajallisten resurssien vuoksi Neuvostoliitosta. Yhdysvallat havaitsivat sikareiden alumiinikoteloita Neuvostoliitosta kuljettaneen laivan, ja alkoivat pelätä kommunistisen järjestelmän uivan suuren ja mahtavan USA:n kiinni sikariteollisuuden saralla. Tätä ei kapitalismi sulattanut ja Yhdysvallat lähetti omia aluksiaan vastaan. Kuubalaisista sikareista täysin riippuvainen presidentti John F. Kennedy uhkasi pommittaa koko Kuuban atomeiksi, jos laiva ei käänny takaisin. On selvää, että päätös oli kova sikareja rakastavalle presidentille, mutta niihin aikoihin maailmassa uhrauksia oli oltava valmis tekemään.

Laiva kääntyi takasin neukkuihin ja megalomaanisten sikareiden valmistus tyssäsi alkuunsa. Vielä nykyäänkin kuubalaiset sikarit ovat vaivaiset viisitoista senttiä pitkiä.