”Mitä helvettiä?!”

~Ismo Laitela

”Kysymys kuulostaa kysymykseltä”

~Kielitieteilijä Matti Nykänen määrittelee kysymyksen

Kysymys on useimmiten aiheeton ja tarpeeton esitys, joka kyseenalaistaa opettajan, vanhemman, lemmikkien, kavereiden tai kaupantätien puheet. Kysymyksiä esittävät eniten tyhmät, idiootit ja tavalliset ihmiset. Ikäluokkaa kysymysten esittäjille ei voi määritellä, koska lapset kysyvät vanhemmiltaan jatkuvasti "Mistä näitä senttejä oikein tulee?" ja vanhemmat taas lapsiltaan "Mikä ihme on msn?". Kysymys on siis helposti määriteltävä asia. Se on lyhyesti sanottuna lause tai virke, jonka perässä on useimmiten kysymysmerkki. Kysymykset vaativat usein vastauksia, paitsi jos kyseessä on yksinkysely tai retorinen kysymys.

Retorinen kysymys on kysymysmuoto, johon ei tarvitse vastata. Retorisia kysymyksiä esittävät usein ihmiset, jotka kuvittelevat olevansa kaikin puolin parempia kuin sinä ja tietävänsä kaiken. Oikeasti he eivät tiedä mitään, ja kyselevät jotta vastaisit. Mutta jos alat vastata, he ilmoittavat, että kysymys oli retorinen ja he tietävät vastauksen itsekin. Tälläistä kyselylajia edustavat opettajat, jotka tosin eivät myönnä käyttävänsä retorisia kysymyksiä.

Yksinkysely on hyvä harrastus siinä missä syväsukellus, vuorikiipeily ja sirkuskin. Se vain on aiemmin mainittuja helpompaa, halvempaa ja tyhmemmän näköistä. Silti se on kokeilun arvoista ja kehityksesi kannalta tärkeää.

Wiki letter w.png Tämä artikkeli on syvältä, koska se on tynkä.
Laajentamalla artikkelia voit nostaa Hikipedian lähemmäs pintaa.