Avaa päävalikko

Hikipedia β

Lappajärvi

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Lappajärvi.


Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

”Tänne ette muuten tuu, vaikka ette haluaiskaan!”

~metsässä asuva erakko

”Lappajärvi on niin kurjaa seutua että variksetkin lentää selällään etteivät näe sitä kurjuutta!”

~perkö
Lappajärvi
Lappajärvi.vaakuna.svg Lappajärvi kartta.png
vaakuna sijainti
[ ]
Lääni Länsi-Suomen lääni
Maakunta Etelä-Pohjanmaan maakunta
Seutukunta Järviseudun seutukunta
Kihlakunta Lapua
Perustamisvuosi 1865
Kuntaliitokset tulossa lähiaikoina
Pinta-ala
- maa
- sisävesi
523,73 km²
420,84 km²
102,89 km²
Väkiluku
- väestötiheys
- väestönkasvu
3 135 (viime torstaina)
8,4 as/km² 
hidastunut % 
Työttömyysaste  % 
Kunnallisvero 21 % 
Kunnanjohtaja maalari
Kunnanvaltuusto
Kepu
Hihhulit
SMP
Uuvatit
Demarit
Cock
21 paikkaa
13
2
1
1
1
1
Näitä lappusia näkee ympäri kuntaa julkisissa rakennuksissa.

Lappajärvi (ruots. Jävla stad) on Pohojammaalla samannimisen järven läntisillä, pohjoisilla ja koillisilla rannoilla sijaitseva pieni ja köyhä kunta. Järvi syntyi n. 77 milj. vuotta sitten Kuu-ukon viskattua avaruuteen tekohampaansa, jotka törmäsivät Maapalloon. Tällä tavalla syntynyt kuoppa täyttyi hampaissa olleesta syljestä ja hammastahnasta muodostaen järven törmäyspaikkaan, joka oli jossain Moskovan lähettyvillä.

Sisällysluettelo

HistoriaMuokkaa

Lappajärveläisten esi-isät Homo erectus -lajin ihmiset saapuivat Lappajärvelle jo pronssikauden aikana, nämä alkeelliset lappajärveläisten esi-isät jättivät jälkeensä muun muassa kalliomaalauksia Ammeskalliolle ja Kärnään, mutta maalaukset ovat sittemmin kadonneet jääkauden aikana.

Pysyvää asutusta Lappajärvellä on toistaiseksi ollut 1500-luvulta asti, sen jälkeen kun lappalaiset oli ensin häädetty alueelta pohjoiseen niin alkoi Lappajärvelle tulla etenkin idästä savolaisia.

Alunperin Lappajärvi kuului Pietarsaarelaisten alaisuuteen, mutta 1800-luvulla Lappajärvi sai hetken olla lähialueensa imperiumi siihen asti kunnes Alajärvi, Evijärvi, Vimpeli ja muut kapinakunnat perimätiedon mukaan eristäytyivät omiksi pitäjikseen.

Lopullisesti haave suur-Lappajärvestä alkoi murenemaan 1930-luvulla kun yksi sivukylä liitettiin Lapuaan, 1970-luvulla Lappajärveläiset onnistuivat hetkellisesti vielä yhdistämään voimansa taistelussa Ähtävänjoen vesivoimalaitoksia vastaan. 1990-luvulla Lappajärveläiset päättivät ahneuksissaan myydä kunnan omistaman sähköyhtiön halvalla Lapualaisille, jotka kuitenkin hetken päästä myivät yhtiön eteenpäin moninkertaisella hinnalla. 2000-luvulla kunnassa huomattiin väestönlisääntymisen takkuavan ja sivukylien koulut pistettiin säppiin ja myytiin pois.

Lappajärven Nykälänniemessä on toiminut kahdeksankymmentäluvulta asti paikalliseksi Las Vegasiksikin kutsuttu menestynyt alunperin kepun pyörittämä kylpylähotelli, mutta Lappajärveläiset halusivat yksimielisesti lahjoittaa alueen Irakilaisille elintasopakolaisille siirtokunnaksi. Virkavallan puuttuessa muutamaan kertaan menoon uudessa kalifaatissa [1] päättivät lappajärveläiset lopulta häätää uudet tulokaat pois ja näin ollen Nykälänniemi vallattiin takaisin lappajärveläisten haltuun vuonna 2017.

TalousMuokkaa

Lappajärven kunnan hyvän taloudellisen tilanteen ovat taanneet muun muassa onnistuneet sähköyhtiökaupat. Kunnan elinkeinoja ovat perinteinen maatalous, muita mainittavia mutta jokseenkin merkittäviä ovat kettutarhaus ja minkkitarhaus eli yhteenlaskettuna turkistarhaus joka on ainakin kunnan itäblokin varallisuuden perusta, kunnan läntisen osan taloutta pystyssä pitää mattojen lattialla pitäminen.

AsukkaatMuokkaa

Lappajärven asukkaat ovat tyypillisiä pohjanmaalaisia ahdasmielisiä perusjuntteja. Viime aikoina alueella on havaittu myös muutama hippi, jonka johdosta lähialueiden parempiosaiset ovat lähettäneet lukuisia kaatolupa-anomuksia erinäisiin virastoihin. Koulutuksen toivossa muuttaneet venäläiset on ajettu asumaan sekametsään lähelle kaatopaikkaa ja alue on eristetty piikkilanka-aidalla. Passit poltettiin ensimmäisenä koulupäivänä. Viikonloppuisin kylillä pyörivät teinit ruuhkauttavat liikenteen traktoreillaan tai vaihtoehtoisesti skoottereillaan. Teini-ikäiset tytöt ovat siiderin suurkuluttajia ja Lappajärvi tunnetaan myös rattijuoppouksien edustuskuntana. Lappajärveläiset ovat yksimielisiä siitä että kunnan tulisi tulevaisuudessa joko liittyä Alajärveen tai Kauhavaan tai säilyä itsenäisenä kuntana.

Lappajärvellä kaikkia, ketkä eivät ole Keskustan jäseniä, pidetään syntisinä toisinajattelijoina. Vaikka 94,3 prosenttia lappajärveläisistä onkin Keskustan kannattajia, on väestö kuitenkin aina ollut jakautunut tässä suhteessa kahtia. Viime vuosikymmeninä ihmiset ovat jakautuneet kuntaliitossuunnitelmien takia AlajärviVimpeli-mielisiin ja Kauhava-mielisiin. Nyt kuitenkin maahantunkeutujien (jollaisiksi Pohjanmaalla lasketaan myös mm. hämäläiset ja herätysliikkeeseen kuulumattomat luterilaiset) saavuttua kuntaan on väestö jakautunut vielä rasisteiksi ja tekopyhiksi suvakeiksi, joten pitkää matikkaa lukeneet voivat laskea että kuntalaiset ovat jakautuneet neljään osaan.

MaantiedeMuokkaa

IlmastoMuokkaa

Lappajärvellä vallitsee järvellisen ja metsäisen ilmaston välimuoto. Kunnan keskustassa on etenkin syksyisin sillointällöin raikas minkkitarhan tuoksu, tämän rahantuoksun levittämiseksi kuntaan onkin ollut viime aikoina ollut suunnitteilla tuulivoimapuistohanke Saapasnevan ainutlaatuiselle turvesuoalueelle.

KoulutusMuokkaa

Lappajärvellä on monipuoliset koulutusmahdollisuudet. Yläastelaiset käyvät koulunsa venäläistä arkkitehtuuria edustavassa keskikoulun rakennuksessa jonka kylkeen rakennettiin paniikissa modernimmat lukion tilat, jotta lukion säilyttämistä kunnassa voitaisiin perustella. Lappajärveltä löytyy myös ammattikoulu, joka tunnetaan nykyään brändillä "JAMI"; harva koulun oppilaskaan tietää mistä lyhenteen kirjaimet tulevat. Ammattikoulussa on koulupäivien pituus on 8-14 eli monelle Järviseudun nuorelle koulu toimii sopivana päivähoitopaikkana. Toisaalta koulua on myös kritisoitu siitä, että se kerää ainoastaan lähikuntien kaikki "kusipäät" saman katon alle, esimerkiksi useat lappajärveläiset sekä monet naapurikuntien älykkäät nuoret, jotka oikeasti haluavat johonkin ammattiin valmistua suuntaavat järviseutulaisten Ameriikkaan eli Seinäjoelle.

LiikenneMuokkaa

Lappajärvelle on mahdollista päätyä myös kuuluisaa pohjoismaista matkailutie sinistä tietä pitkin, tosin kyseinen lyhyt tieosuus Lapuan ja Alajärven välissä on vain pelkkää metsää ja suota joten useat ohikulkijat ovatkin virheellisesti tulleet kyseisen tieosuuden takia siihen tulokseen ettei Lappajärvellä olisi mitään, kyseinen johtopäätös on kuitenkin osoittautunut virheelliseksi koska valmistuihan Lappajärvelle jo vuonna 1995 Järviseudun ensimmäinen liikenneympyrä minkä johdosta kateelliset alajärveläisetkin päättivät rakennuttaa "kaupunkiinsa" liikenneympyrät.

UrheiluMuokkaa

Lappajärveltä on paraimmillaan päässyt urheilijoita olympialaisiin asti, mutta pääsyä kisoihin on edes auttanut Kylmän sodan boikotit jolloin kuitenkin maailman parhaat ovat puuttuneet ja kyseiset olympiasijoitukset on rinnastettavissa yhtä arvokkaiksi kuin paikallisen pesäpalloseuran ostojoukkueen turvin saama ylimmän sarjatason sarjapaikka.

(Surullisen) kuuluisia lappajärveläisiäMuokkaa

LähteetMuokkaa