Avaa päävalikko

Hikipedia β

Lego-terästehdas

Lego-terästehdas on jokaisen kemiasta kiinnostuneen pojan ja tytön unelma! Lego-terästehtaan avulla opit pyrometallurgian perusteet ja miten terästä ja muita ferrometalleja tehdään! Tutustu jännittävään teräksen valmistusprosessiin ja opi yhdessä isän ja äidin kanssa olohuoneen pöydällä leikkien ja yhdessä rakentaen miten rautamalmi muuttuu hyötyesineiksi!

Upea Lego-terästehdas valmiina!

Lego-terästehdas kattaa masuunin, valuhallin, LD-konvertterin, valokaariuunin ja valssaamon. Jokainen näistä on jännittävä seikkailu ferrometallurgian maailmaan!

Pakkauksessa on mukana säkki rautamalmia, tulenkestävästä tiilestä tehtyjä Lego-palikoita, kompressori masuunia ja LD-konvertteria varten, happipatruuna, korkeajännitevirtalähde valokaariuunia varten, hiilielektrodit ja valusenkka. Lego-terästehdas on täysin yhteensopiva muiden Lego-sarjojen kanssa ja soveltuu yhteen Lego-pienoisrautatien kanssa! Kaikki tuotteet myydään erikseen!

Sisällysluettelo

MasuuniMuokkaa

Teräksen synty alkaa koksista, malmista ja kalkkikivestä. Pakkauksessa on mukana pussillinen rautamalmia, mutta voit käyttää vaikka itse kesämökin lähijärvestä nostamaasi järvimalmia. Kalkkikivenä voit käyttää puutarhakalkkia, ja koksina grillihiiltä. Masuuni kootaan tulenkestävästä tiilestä tehdyistä Lego-palikoista ohjeen mukaisesti.

 
Valmis masuuni

Kun olet koonnut masuunin ja valuhallin valmiiksi, älä unohda rakentaa myös cowper-uuneja, pölynkerääjää, syklonipuhdistinta ja elevaattoria. Varoitus! Masuuni toimii hyvin korkeissa lämpötiloissa, noin 2000 celsius-asteessa. Muista kytkeä masuunin vesivaippa kylmävesikraanaan kun käytät masuunia.

Masuuni täytetään kerroksittain rautamalmilla, grillihiilellä ja kalkilla. Kun olet valmis, sytytä panos masuunin alapäästä ja tuki valuaukko tulenkestävällä savella. ÄLÄ käytä muovailuvahaa, sinitarraa tai Das-massaa! Ne ovat tulenarkoja ja syttyvät helposti! Tarkista, että masuunikaasun kerääjäputket ovat kiinitetty pölynkerääjään, syklonipuhdistimeen ja edelleen cowper-uuneihin. Muutoin vaarana on häkäkaasun pääsy huoneilmaan ja palovaroittimen alkaminen piippaamaan!

Kun masuuni alkaa tuntua lämpimältä, kytke kompressori päälle ja paina "Puhallus"-nappulaa. Kompressori puhaltaa nyt esilämmitettyä ilmaa masuuniin, jolloin grillihiili alkaa hehkua ja yhtyä happeen hiilimonoksidiksi. Hiilimonoksidi edelleen pelkistää rautamalmin metalliseksi raudaksi, joka sulaa ja valuu masuunin pohjalle. Puutarhakalkki sitoo itseensä sivukiven ja muuttuu masuunikuonaksi. Parin tunnin jälkeen voit ensin avata kuonan laskureiän ja laskea siitä kuonan erilliseen valuastiaan (voit käyttää sellaisena vaikka terrakottaista kukkaruukkua - tarkista ensin, että ruukku on kuiva ja ettei ruukun pohjassa ole reikää). Tämän jälkeen voit valaa valmiin raudan joko Lego-torpedovaunuun (ks. kuva) tai erilliseen valusenkkaan. Tämän jälkeen tuki valureiät tulenkestävällä savella, kaada elevaattoriin lisää malmia, grillihiiltä ja puutarhakalkkia ja kytke jälleen puhallus päälle.

 
Torpedovaunu

Voit käyttää masuunia yhteen menoon noin kymmenen vuotta, kunhan pidät huolta, että se lasketaan parin tunnin välein ja että elevaattorille on aina riittävästi malmia, grillihiiltä ja puutarhakalkkia saatavilla ja että jäähdytys on päällä.

VAROITUS! Sula rauta on kuumaa. Älä kosketa sitä paljain sormin.


LD-konvertteriMuokkaa

Onnittelut! Ensimmäinen eräsi rautaa on nyt valmis, ja tämän jälkeen se konvertoidaan teräkseksi. Sitä varten Lego-terästehtaassa on LD-konvertteri. Se rakennetaan samalla tavoin tulenkestävistä Lego-palikoista, ja asennetaan erilliseen kehikkoon. LD-konvertteri sisältää itse konvertterin, happipeitsen ja happipatruunan.

Kaada sulaa rautaa konvertteriin, ja lisää joukkoon hiukan romua, vaikkapa ruostuneita ja vääntyneitä rautanauloja. Tämän jälkeen kytke happipatruuna happipeitseen, jäähdytysletkut vesihanaan, sulje kansi, laske happipeitsi ala-asentoon ja paina nappia. Kuuluu jännä pamaus, kun ääntä nopeampi happisuihku polttaa kaiken hiilen pois raudasta! Lisää tämän jälkeen joukkoon hiukan grillihiiltä niin, että saat terästä. Nyt voit valaa teräspanoksen suoraan valssaamon valualtaaseen.

VAROITUS! Sula teräs on hyvin kuumaa ja hehkuu valkoista valoa. Älä koskettele sitä paljain sormin, äläkä kaada sitä tulenarkojen materiaalien, kuten paperin, päälle.

ValokaariuuniMuokkaa

Valokaariuunilla sulatetaan romurautaa ja sillä voi valmistaa myös ruostumatonta ja haponkestävää terästä. Tätä varten tarvitset erillistä kromijauhetta.

Valokaariuuni kootaan LD-konvertterin ja masuunin tavoin tulenkestävistä Lego-palikoista. Valokaariuuniin liittyy kolme hiilielektrodia sekä virtalähde, jolla synnytetään suurjännite elektrodien välille. Näin aikaansaadaan suuri kuumuus, jolla voidaan sulattaa romurautaa. Kun olet valmis, täytä valokaariuuni romulla (vaikkapa ruosteisilla rautanauloilla tai ruuveilla tms), sulje kansi ja käännä virta päälle. Pian alkaa kuulua jännittävää räiskyntää, rätinää ja poksuntaa, kun suurjännitteen aikaansaama valokaari sulattaa romun. Kun olet valmis, kaada sula teräs valssaimen valualtaaseen

VAARA! Romun täytyy olla ehdottomasti kuivaa! Vähäinenkin määrä vettä, kosteutta, lunta tai vaikkapa voiteluöljyä voi aikaansaada vaarallisen räjähdyksen, jossa sula metalli räiskyy ympäriinsä! Käytä valokaariuunia vain isän tai äidin läsnäollessa!

ValssaamoMuokkaa

Lego-terästehtaan lopullinen vaihe on valssaamo. Valssaamo toimii kuten äidin mankeli tai kaulin. Lego-valssaamo toimii suoravaluperiaatteella, eli teräs kaadetaan sulana tulenkestävistä Lego-palikoista rakennettuun altaaseen. Tämän jälkeen sula teräs valetaan kanavaan, johon ruiskutetaan vesihanaan kytketystä letkusta koko ajan kylmää vettä, jolloin teräs jähmettyy kiinteäksi. Teräsvalu menee tämän jälkeen valssituoleihin, jossa teräspötköstä valssataan eri muotoisia tuotteita: teräslevyä, teräslankaa, teräsputkea, I-palkkia tai ratakiskoa. Valssituoleihin on saatavilla erilaisia valssiteloja, joilla voidaan valssata erilaisia tuotteita. Voit käyttää jopa itse valssaamaasi ratakiskoa pienoisrautateihin!

VAARA! Valssain toimii suurella nopeudella ja litistää helposti sormen tai varpaat. ÄLÄ työnnä sormiasi valssitelojen väliin. Älä myöskään kosketa lopputuotetta ennenkuin se on jäähtynyt huoneenlämpötilaan.

VAARA! Älä yritä valssata terästä äidin mankelilla tai kaulimella. Se ei onnistu, ja äitisi on todella vihainen, jos yrität tätä.