Avaa päävalikko

Hikipedia β

Levyraati

Levyraati on Suomen televisiohistorian elävä fossiili, joka on tosin viime vuosina ollut taipuva muumioitumiseen pysyväksi isotoopiksi. Ohjelman alkuperäiseksi puoliintumisajaksi laskettu 25 vuotta ei siten onneksi ole pitänyt paikkaansa, vaan siirtyminen pysyvään, lyijymäisen elottomaan olotilaan on lopultakin tapahtunut nopeammin kuin Lievestuoreen lipeälammen kuivattaminen. Levyraatia viimeisimpänä elvyttivät Raakel Lignell ja Ruben Stiller. Formaattina Levyraati on aina ollut huono tv-ohjelma, mutta sietämättömäksi sen seuraamisen on tehnyt alati huononeva musiikki. Ohjelmassa on tarkoituksellisesti pilkattu televisionkatsojien käsityskykyä; sen tärkeimpänä tehtävä on ollut toimia siedätyshoitona sellaisille sarjoille kuin Kauniit ja rohkeat sekä Salatut elämät.

Levyraadin historia alkaa Suomen television syntyhetkistä. Herra nimeltä Jaakko Jahnukainen veti ohjelmaa ensimmäiset kaksikymmentä vuotta, kunnes onnekseen kuoli. Satunnaisia puheenjohtajia lukuun ottamatta Jahnukaisen jälkeen Levyraatia on isännöinyt Jukka Virtanen. Virtasen roolina oli keventää mielikuvituksettoman ohjelman mielikuvituksetonta sisältöä. Virtasen örisevää puhetyyliä muistellaan vieläkin usein jonkinasteisella kaiholla.

Levyraadin ylittäessä televisionkatsojien sietokyvyn se on laitettu aika-ajoin jäähylle. Toistaiseksi Levyraati on palannut sinnikkäästi kuvaruutuihin kuin ikävä vuodenaika, mutta vuodesta 2005 ohjelma on pysynyt ruudusta poissa, joten on syytä olla varovaisen toiveikas, ettei se enää nousisi haudastaan kummittelemaan.

Katso myösMuokkaa