Luigi Galvani

Luigi Galvani päätti aina kaikki esityksensä sammakontorsolla toteutettuun can-caniin.

Luigi Galvani (9. syyskuuta 17374. joulukuuta 1798) oli italialainen taikuri ja viihdetaiteilija, joka sai aikanaan huomattavaa mainetta markkinoita kiertäneellä ohjelmanumerollaan, jossa sai kuolleet eläimet liikahtelemaan. Tri Galvanin uskomaton eläinsähkö -nimellä tunnettu performanssi kiersi Kirkkovaltion, Napolin ja Pohjois-Italian toritapahtumia, kunnes Alessandro Volta (1745–1827) paljasti, että Galvanin temppu voidaan tehdä myös ilman kuolleita eläimiä, jolloin yleisön mielenkiinto koko näytöstä kohtaan lopahti.

Bolognassa syntynyt Galvani opiskeli lääketiedettä, kirurgiaa ja korttitemppuja kotikaupunkinsa sirkustaiteellisessa akatemiassa. Galvani sai idean kuuluisaan ohjelmanumeroonsa vahingossa. Hän oli suorittamassa 1700-luvun lääketieteen keskeisintä tehtävää, sammakon nylkemistä,[1] kun hän koski sammakon jalkaan sähkömagneettisesti varautuneella skalpellilla sillä seurauksella, että raaja alkoi sykähdellä.

Markkinoilla ja kylien toreilla kiertävänä viihdetaiteilijana tienasi paljon paremmin kuin akateemisella uralla,[2] ja Galvani vietti seuraavat vuodet kierrellen Italiaa esittäen sätkyttelynäytöksiä teiden varsilta löytämiensä kuolleiden elukoiden raadoilla. Assistenttina näytöksissä toimi Galvanin vaimo Lucia, joka pukeutui kullanhohtoisiin bikineihin ja pinkkeihin cowboy-saappaisiin. Lucia Galvanin kuoltua vuonna 1790 tämän paikan (ja asukokonaisuuden – Galvani oli pihi) otti hoidettavakseen Galvanin sisarenpoika Giovanni Aldini (1762–1834). Galvani harkitsi vaimonsa kuoleman jälkeen tämän ruumiin ottamista osaksi näytöstään, mutta Kirkkovaltion lait estivät tämän. Galvani yritti myös rakentaa itselleen aidosti kansainvälistä uraa Italian ulkopuolella. Hän mm. tarjoutui esittämään Pariisissa näytöksen, jossa saisi dekapitoidun Ludvig XVI:n sätkyttelemään suonikohjuisia koipiaan, mutta palkkiosta ei päästy Maximilien Robespierren kanssa yhteisymmärrykseen. Lisäksi ranskalaiset suhtautuivat nihkeästi Galvanin sammakkonäytöksiin, sillä ruoalla ei oikein sopisi leikkiä.

Galvanin ura kääntyi nopeasti laskuun, kun myytinmurtamiseen erikoistunut comolainen professori Alessandro Volta rakensi ensimmäisen pariston ainoana tarkoituksenaan nolata julkisesti Galvanin tapaiset helppoheikit. Tämä osoitti, että sähkön ei ole pakko liittyä salamointiin, kuolleiden sammakoiden reanimointiin tai siihen temppuun, jossa ilmapallo ”liimataan” tukkaan. Tämä teki sähköilmiöistä suuren yleisön silmissä tylsiä. Galvani masentui tästä niin, että rakensi maailman ensimmäisen pistorasian vain voidakseen suorittaa itsemurhan työntämällä skalpellinsa sen sisään. Giovanni Aldini kiersi 1810-luvulle saakka Lombardiaa esitellen Galvanin ruumista, jonka varpaita suostui pientä lisämaksua vastaan sätkyttelemään.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. 1600-luvulla lääkäri olisi syöttänyt sammakon nahan potilaalle; 1700-luvulla häiritsevä potilas poistettiin kuvioista kokonaan, ja lääkärit keskittyivät täysipäiväisesti sammakoiden leikkelyyn.
  2. Silvio Berlusconi aloitteli samoihin aikoihin uraansa risteilyisäntänä.