Avaa päävalikko

Hikipedia β

Lunafobia

”Aika HULLUA että jotkut ihmiset pelkäävät kuuta... Voi ei! Siinä se kuu taas tulee EIEIEIEIIAAAAAAARGH!”

~Lunafoobikko
SunDiscovered.PNG

Lunafobia eli kuun pelko on melko yleinen fobia. Kuu tekee usein pahoja asioita ihmisille, ja osalle muodostuu tästä syystä kohtuuton kammo kuuta kohtaan. Lunafoobikot voivat liikkua ulkona vain pilvisinä tai kuuttomina öinä. Usein pelottavin on pahan silmän ominaisuudessa möllöttävä täysikuu, mutta toiset pelkäävät terävää ja virnistävää sirppikuuta. Tähän fobiamuotoon yhdistyy myös sairaanoloinen pelko muitakin sirppiin liittyviä asioita kohtaan.

Miksi kuuta pelätään sairaalloisesti?

Kuun pelko ei ole aina aiheetonta. Kuun pelolle on myös rationaalisia syitä, sillä kuu vaikuttaa niin ihmiseen kuin koko eliökuntaankin sekä henkiulottuvuuteen moninaisilla, yleensä salaperäisillä ja uhkaavillakin tavoilla.

 • Ihmissudet heräävät täysikuun aikaan
 • Punainen täysikuu ennakoi verilöylyä
 • Täysikuu "näkee" kaiken kuunvaloon joutuvan, ja se voi lumota uhrejaan voimakkuudella, joka riippuu näiden alttiudesta. Pahimmillaan lumous voi johtaa aina kuuhulluuteen asti, jolloin uhri on kokonaan kuun hallinnassa.
 • Täydenkuun aikaan aika-avaruus rakoilee pelottavasti, ja aikatunnelit voivat kohista ja "pulputtaa". Toisinaan ihmisiä katoaa joutuessaan vääriin aikatunneleihin. Aikatunnelin romahdus kesken matkan voi kadottaa ihmisen olevaisuuden piiristä.
 • Lepakot näkevät kuun valossa, ja purevat uhrejaan verisesti. Purema ei tapa, mutta joskus harvoin se voi saada ihmisen pitämään itseään lepakkona.
 • Sudet ja monet muut yölliset pedot saalistavat mieluiten kuun valossa.
 • Pedofiilit, humalaiset, rosvot ja muut yölliset pedot saalistavat mieluiten kuun valossa.

Kuunvalossa ei kuitenkaan kenenkään tarvitse viettää pidempiä aikoja, joten lunafobia johtuu usein järjenvastaisesta toiminnasta ja on siis itseaiheutettua. Ihmisen, kuten muidenkin päiväeläinten, kuuluu nukkua yöt pesässään. Ihmisellä on geneettinen tarve lisäksi sulkea ikkunaverhot tai luolan suuaukko, jotta kuunvalo ei pääsisi vaikuttamaan hänen uniseen sieluunsa.

Kaikkea yöllistä toimintaa voidaan pitää riskitekijänä, mutta varsinkin ulkona liikkumista. Lunafobia muodostuu yleensä nuorille, jotka lähtevät "kaupungille" tai "bileisiin". Aluksi kuun vaikutus voi tuntua huumaavan ihanaltakin, mutta pahimmassa tapauksessa kuun lumoihin joutuneet nuoret ovat päätyneet kallioille ulvomaan ja uhraamaan toisiaan seremoniallisin menoin. Tunnetuin tapahtumapaikka tällaisille hirvittäville asioille on Helsingin Kaivopuisto. Alkoholi altistaa entistä voimakkaammin kuunvalolle. Herkemmät tarvitsevat vain yhden illan jäädäkseen "koukkuun", toisille kuuhulluuden kehitykseen voi kestää jopa kuukausia.

Monet, joita kuu on satuttanut vakavasti, pelkäävät kuuta sairaalloisesti. Tämä rajoittaa jo aivan normaaliakin elämää. Tällaiset ihmiset saattavat käpertyä pesäänsä jo aivan alkuillasta, vaikka kuunvalo alkaa vaikuttaa voimakkaammin vasta noin iltayhdeksän jälkeen. He voivat myös suojata ikkunansa pimennysverhoin, vaikka tavanomaiset verhotkin yleensä riittävät suodattamaan kuunvalon haitalliset vaikutukset. Lunafobia on siitä paradoksaalinen sairaus, että se altistaa kuun kielteisille vaikutuksille, jopa kuuhulluudelle. Tiedetään tapaus, jossa lunafoobikko menetti järkensä ja hukuttautui yrittäessään uida kuuhun kuunsiltaa pitkin, sillä kuunsäde pääsi keskellä yötä hänen pimennysverhonsa reunasta suoraan hänen kasvoilleen. Nukkuessaan lunafoobikko heräsi outoon valoon, avasi silmänsä, jolloin näki pahan kuun silmän tuijottavan suoraan sieluunsa. Tällöin kuunsäde imaisi lunafoobikon sielun, ja sitä tavoitellessaan hän heitti henkensä. Kuuta tulee asianmukaisesti varoa ja siltä tulee suojautua riittävästi, mutta sitä ei tule pelätä hysteerisesti, sillä pelko altistaa kuun vaikutuksille.

Näin suojaudut asianmukaisesti kuulta

 • Pysy tiiviisti sisällä iltayhdeksästä aamukuuteen
 • Sulje aina ikkunaverhot yöllä. Varmista, ettei kuunvalo pääse kasvoillesi verhojen raoista.
 • Älä juo alkoholia iltakuuden jälkeen
 • Ripusta seinällesi kuvia aurinkoisista näkymistä. Mikäli joudut kuun vaikutukseen, sytytä valot, ja katsele kuvia.
 • Jos et saa unta, ole rauhallinen, äläkä ajattele kuuta. Ajattele päivää ja aurinkoa. Jos alat ajatella kuuta, voit pian tuntea selittämätöntä halua kurkistaa ulos tai jopa käydä ulkona. Älä tee sitä! Se on vaarallista. Kuu pyrkii sillä tavoin ottamaan sinut hallintaansa.
 • Jos sinun on välttämättä käytävä ulkona yöllä, pidä silmilläsi aurinkolaseja ja suojaa kasvosi hupulla. Vältä silti suoraa kuunpaistetta ja katsomista kuuhun. Toistele mielessäsi aurinkoon ja päivänpaisteeseen liittyviä mukavia mielleyhtymiä. Älä missään nimessä ala pelätä! Pelko johtaa välittömään paniikkiin ja paniikki siihen, että kuu saa sinut hallintaansa. Kuunvalossa liikkumista varten on myös valmistettu asusteita, jotka muistuttavat avaruuspukuja. Niitä saa urheiluliikkeistä. Nekään eivät takaa täyttä suojaa, joten ennen kuunvalossa liikkumista sinun kannattaa käydä psykologilla testauttamassa alttiutesi.