Luokattoman joukkoviestinnän etäpesäkkeet

Onneksi edes Jutta saa viestinsä perille

Luokattomalla joukkoviestinnällä tarkoitetaan epäpätevää, tökeröä ja ala-arvoista ohjelmalähetystä sekä radiosta, televisiosta, internetistä, lehdistä että muista näihin rinnastettavista joukkoviestintävälineistä. Muodostuakseen luokattomaksi joukkoviestintä tarvitsee vastaanottajan. Tehokas tapa ehkäistä luokattoman joukkoviestinnän vastaanottamista on sulkea vastaanotin. Luokatonta joukkoviestintää ei yleisesti aseteta huonommuusjärjestykseen, joskin epävirallisia listauksia on olemassa ja sellaisia tehdään tämän tästäkin.

Luokattoman joukkoviestinnän lyhyt historia SuomessaMuokkaa

Suomalaisen joukkoviestinnän rappio käynnistyi 1980-luvulla kun valtiovalta salli paikallisradioasemien perustamisen. Kaupalliset radioasemat soittivat vuorokauden ympäri velaksi ostamiaan kolmea LP-levyä, joita toistettiin likipitäen tauottomasti. Finninaamainen toimittaja heitti väliin muutaman tökerön puujalkavitsin tai kertoi jostakin paikallisesta kapakkatappelusta. Timo T.A. Mikkonen esiintyi samanaikaisesti jokaisella radiokanavalla ja soitti viiden markan korvausta vastaan edelleen niitä kolmea velaksi ostettua LP-levyä. Yksi toisensa jälkeen paikallisradioasemat alkoivat tukehtua omaan mitättömyyteensä, joka kuitenkin samalla alkoi saada voimaa valtakunnallisella tasolla. Oy Mainos-TV-Reklam Ab keksi perustaa saman ilmiön valtakunnalliseen jakeluun. Perässä seurasi koko joukko muita jotka soittivat joko pelkkää iskelmää, pelkkiä säveliä, pelkkää rokkia, pelkkää hiphoppia tms. paskaa.

Nykytilanteeseen johtaneet syytMuokkaa

Media-ammattilaisen onnistumisen määräävät kuuntelija-, katselija- ja lukijaluvut. Yleisön houkuttelemisessa asiallisuus toimii yhtä hyvin joukkoviestinnässä kuin keskikaljakuppilan baaritiskillä. Sen vuoksi ei ole olemassa niin kuivaa aihetta (vaikkapa "Hiekkapaperin myyntinäkymät Saharassa keskikesällä") etteikö tyylilaji "keskikaljakuppilan baaritiski" uppoaisi kansaan parhaiten. Inttämällä, keskeyttämällä ja hävyttömällä epäolennaisuuksiin puuttumisella pyritään saamaan haastateltava änkyttämään, sekoamaan sanoissaan, itkemään, valehtelemaan, käymään käsiksi, murtumaan henkisesti, eroamaan virastaan ja aviopuolisostaan. Kuuntelija/katselija/lukijalukuja ja em. näkyviä tuhoja aikaansaadakseen luokaton joukkoviestintä ei ole pelkästään tyytynyt lähettämään media-alalle pelkkiä etäpesäkkeitä, vaan se on runnellut sen saattohoitoa vaativaan kuntoon.

Luokattoman joukkoviestinnän pahimmat lähteetMuokkaa

  • Radio Nova
  • Iskelmäradio
  • MTV3 (sisältää sekä erilliset maksukanavat että Sub-tv:n)
  • Nelonen (sisältää ties mitä kaikkea paskaa, joita ei tässä edes voida tilanpuutteen vuoksi mainita. Mainittakoon kuitenkin kanavasurkeudet Jim ja Liv)
  • Yleisradio yhä enemmän ja enemmän