Avaa päävalikko

Hikipedia β

Luolavertaus

Platonin Luolavertaus on filosofian historian merkittävin satu. Sen toistamalla voit osoittaa olevasi viisas ihminen. Siksi kaikki toistavatkin tätä vertausta. Sen keskeisin merkitys on sen elitismissä ; Vertaus jakaa ihmiset tietäjiin ja luolassaolijoihin. Parempiin ja huonompiin. Tarinan kertoja vihjaa ymmärtävänsä eron ja kuuluvansa siksi siihen parempaan ryhmään.

Luolavertauksessa kuvitellaan joukko vankeja, jotka on kahlehdittu lapsuudestaan saakka syvälle luolaan. Vankien selän takana on tuli, ja tulen ja vankien välissä on korotettu kävelytie, jota pitkin kuljetetaan erilaisia eläimiä, ihmisiä, kasveja ja muita asioita. Luolan suulta valo heittää varjon luolan peräseinälle ja kiinnittää vankien huomion.

Eräänä päivänä yksi vangeista vapautetaan. Tämä nousee seisomaan ja kääntyy ulos valoon. Hän ryömii ulos luolasta katsomaan auringonvaloa, hänen silmänsä sokaistuvat ja häikäistyvät. Tällä hetkellä ulkopuolella olevat ihmiset seuraavat tilannetta tarkkaavaisena. Jos vapautuva vanki näkee oman varjonsa, talvi jatkuu vielä kuusi viikkoa.