Avaa päävalikko

Hikipedia β

Marco Polo (1254 - 1324) oli venetsialainen kauppias,tutkimusmatkailija ja sirkuspelle, joka kirjoitti ensimmäisenä eurooppalaisena omiin kokemuksiin perustuvan matkakirjan Virosta. Polon kirjoittamassa kirjassa hän itse lähti isänsä Jesse Jamesin kanssa matkalle Intiaan vuonna 1297, mutta he eksyivätkin Viroon alkoholismista kärsivän kapteenisetänsä Kustaa Vaasan takia.

Sisällysluettelo

Marco Polo VirossaMuokkaa

 
Marco Polo pusimassa Khanin jalkoja.

Marco Polo kirjoitti kirjan Virosta ja Viron kulttuurista. Hän pääsi silloisen Viron keisarin, Khanin suosioon ja hoviin ja matkusteli hänen ja hänen hovinsa kanssa ympäri Baltian maita. He jopa hyökkäsivät ja valloittivat Venäjän silloiset mongoloidikansat ja heidän maansa. Keisari olikin ensimmäinen ihminen, joka yhdisti mongolit, tataarit, merkiitit, keraiitit ja naimaanit. Marco Polo oli poissa Venetsiasta 17 vuotta. Tästä reissusta hän kirjoitti kirjan "Ai Kristoffer Kolumbus muka löytänyt jotain merkittävää?" Historiankirjoissa on maininta kuitenkin Kolumbuksen ja Marco Polon ystävyydestä, he jopa yhdessä löysivät kadonneet avaimet Kuubasta.

Marco Polon paluuMuokkaa

Vielä ei ole selvinnyt, miksi Polo matkusti takaisin takapajuiseen Venetsiaan. Syyksi on epäilty mm. Khanin puksuttamista. Historian kirjoista on päätelty, että Marco Polo pakeni Venetsiaan 160 000 miehen virolaisarmeija perässään. Polon onneksi Germanian jälkeen alkoi muinaisen Rooman raja, jossa päivysti yötä päivää 100 000 miehen rajavartiosto ja hieman kauempana 180 sotilaslegioonaa.

Poloinen Marco jäi kuitenkin orjavangiksi, ja hänet toimitettiin Colosseumiin taistelemaan muita orjia ja villieläimiä vastaan. Tämä otti Marco Poloa syvästi päähän, joten hän kirjoitti historiallisen eepoksen; "Vitutuksen multihuipennus – Marco Polon huonot tripit".

Gladiaattoritaistelijana Polo tapasi myös yhden historian merkittävimmistä miehistä, Ernest Shackletonin, joka keräsi varoja Etelämantereen löytämistä varten. Marco Polo ei kuitenkaan uskonut kyseisen mantereen olemassaoloonkaan. Myös orjapäällikkö Aristoteles oli Marcon kanssa samaa mieltä. "Hupsu reissu", hänen kerrotaan sanoneen.

Tuntemattoman alueen rikkaudetMuokkaa

Voitettuaan vapauden kaksintaistelussa kommunistista Paavia Honorius II:sta vastaan Marco Polo lahjoitti Venetsian kauppiaalle (William Shakespeare) tuliaisiaan Virosta; käpylehmiä ja havupuun. Hän toi eteläisempään Eurooppaan myös nuudelit.

Tuomiensa rikkauksien takia hän sai hyvämaineisia ystäviä, kuten Hannibal Barkan (tunnettu myös nimellä Hannibal Lecter), joka oli karthagolainen poliitikko ja yksi antiikin ajan nerokkaimmista sotapäälliköistä. Hannibal taittoikin ratsuineen Espanjan vuorien yli suoraan Viroon valloitusaikeissa.

Marcon vanhuusvuodetMuokkaa

 
Marco tai lammas. Ei varmaa tietoa.

Vanhana Marcosta tuli äksy juoppo. Vaikkei alkoholin valmistuskaavaa vielä tiedetty, koska Suomea ei ollut vielä löydetty, huomasi hän silti keinon saada nuppinsa sekaisin. Siihen aikaan oli tapana syöttää vanhat rypäleet lampaille, jonka jälkeen juotiin lampaan virtsaa. Tästä saivat alkunsa ensimmäiset viinit.

Juoppous johtui hänen ystävänsä Hannibalin paluuyrityksestä. Hannibal ei nimittäin huomioinut sitä tosiseikkaa, että hän oli sotapäällikkö, jolloin Zeus teki vastahyökkäyksen Hannibalia vastaan. Hannibal ajettiin evakkoon Norjan vuoristoon, jossa hän söi taikasieniä ja kuoli. Tämän jälkeen Orm Punainen teki hänen kallostaan juomakupin, jolla hän tarjosi juomaa ihmissusille.