Avaa päävalikko

Hikipedia β

Mika Waltari

"Äp, äp! Älä kuule urpo yhtään tuu kommentoimaan mun ulkonäköä, ennen ku sulla tai ees jollaki sun kirjalla on oma nimikkoasteroidi!"
Mika (keskellä) juttelee maailmanmenosta Joulupukin (oikealla) kanssa, samaan aikaan kun Elvis Presley kirjoittaa sanoja uudelle laululleen.

Mika Waltari oli vuosina 1908-1979 vaikuttanut kansalliskirjailijamme. Hän kuunteli kotinsa ullakolla kummitusten ja öhkömönkiäisten turinoita, kirjoitti ne ylös ja kyhäsi horinoista monta messevää kirjaa. Waltari jahtasi vapaa-aikoinaan kovasti naisia ja hankki kimpassa sikaareja Jean Sibeliuksen kanssa. Väitetään hänen myös eräällä kapakkareissullaan myyneen taskukellonsa saadakseen lisää rahaa; tällöinkin elämä meni jonninjoutavaksi törinäksi. Muutettuaan itse manan majoille Mika Waltari on tavannut tuprutella sikaria vanhojen kummituskaveriensa kanssa entisessä työhuoneessaan. Jatkosodan melskeissä Waltari oli maanpaossa Egyptissä. Tällöin hän kirjoitti maailmaa järisyttäneen aikuisten satukirjan Sinulle, egyptiläinen, josta tehtiin jopa Hollywood-elokuva For you, egyptian.

Mika Waltari kärsi kirjailijoiden tapaan alkoholismista ja hallusinaatioista ja kirjoitti kaiken kokemansa muistiin vuonna 1953. Horinat ilmestyivät novellikokoelmassa Herra Huun maisemat ja Waltari julkaisi sen peitenimellä Hannu Mäkelä. Waltari julkaisi uransa varhaisvuosina 1920-luvulla satiirisen aapiskirjan "Aiotko kirjailijaksi?". Kirjalla on sittemmin ollut tuhoisat vaikutukset kotimaisen kaunokirjallisuuden valheisiin, koska mm. Kalle Päätalo opiskeli kirjan ulkoa ja ryhtyi Waltarin opaskirjasta saamiensa oppien mukaan kirjoittamaan ihan itse elämäänsä muistiin ja yleisölle luettavaksi.

Viimeisenä elinvuotenaan Mika Waltari perusti nimeään kantavan yhden miehen bändin, jonka ainoa tuotos "Pala Kakkua" möi kolme kappaletta Hakaniemen torilla.

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Ulkomailla Mika Waltari tunnetaan paremmin nimellä Mikä Waltari?

TeoksiaMuokkaa

  • Simppa ekyptiläinen (1945)
  • Lähdin Istambuliin (1948)
  • Miihkali Karvakinttu
  • Mikki kuulee kummia
  • Suuri hillui sonni
  • Verta ja suolenpätkiä, komisario Palmu
  • Turms Kuolematon

Waltarin kirjoista on filmattu jokunen elokuvakin, esim. Noita palaa elämöiden.

Katso myösMuokkaa