Avaa päävalikko

Hikipedia β

Mikheil Saakashvili

(Ohjattu sivulta Mikheil Saakašvili)
Mikheil Saakashvili
მიხეილ სააკაშვილი
President222.jpg
Kuvernööri Saakashvili julistaa sodan Venäjälle. Oikealla poliittinen neuvonantaja Owlshvili.
Georgian presidentti
vallassa 25.1. 200317.11. 2013
edeltäjä Nino Burjanadze
seuraaja Giorgi Margvelashvili
syntyi 21. joulukuuta 1967
Tbilisi, Neuvostoliitto
kuoli Tulevaisuus
Tbilisin suljettu osasto
puolue Republikaanit

Mikheil Saakashvili (s. 1967) oli Georgian presidentti vuodesta 2004 vuoteen 2013. Vaikeasti kirjoitettavan nimensä lisäksi Saakašvili tuli tunnetuksi länsimielisistä kannoistaan ja maansa ajamisesta sotaan, jonka seuraksena Venäjä miehitti 20% sen pinta-alasta.

Sisällysluettelo

NuoruusMuokkaa

Mikheil Saakašvili opiskeli nuorena miehenä lakimieheksi, ja matkusteli runsaasti maailmalla. Erityisesti hän mielistyi Yhdysvaltoihin, mikä koituikin kohtalokkaaksi niin hänen uralleen kuin mielenterveydelleenkin. Opiskelujen jälkeen Saakašvili siirtyi politiikkaan ja kaatamaan maan hallitusta ruusu vallankumous. 2003 tämä onnistui ja vallankumouksen jälkeisissä vaaleissa hän nousi maan ensimmäisenksi demokraattisesti Lähde? valituksi presidentiksi. Valitettavasti.

PolitiikkaMuokkaa

Saakašvilin ja Georgian kansan onnettomuudeksi vuoden ulkomailla olivat liikaa nuorelle Neuvostoliitossa kasvaneelle miehelle. Hänen vapauden ja korusanojen rasittamalle mielelleen vaalivoitto oli liikaa, ja miesparka kuvitteli tulleensa valituksi Georgian osavaltion kuvernööriksi. Ensitöikseen Saakašvili erotti koko poliisivoimat vähentääkseen korruptiota. Koko maailman hämmästykseksi toimenpide onnistui, eikä maa vajonnut sekasortoon. Demokratian aiheuttama hämmennys ilmeisesti piti myös kansan kurissa ja nuhteessa. Seuraavaksi kuvernööri aloitti pesäeron tekemisen itänaapurinsa. Saakašvilia hämmensi huomatessaan osavaltionsa sijaitsevan niin kaukana emämasta, mutta oppineena miehenä siirtomaa ei ollut hänelle vieras käsite. Alkoi tiukka ja määrätietoinen yhdentyminen länsimaiden ja erityisesti Yhdysvaltojen kanssa, jonka päämies George W. Bush nostettiin Georgiassa kansallissankarin asemaan[1]. Maailman vapaimman maan päämiehen ominaisuudessa presidentti Bush kävi myös vierailemassa Georgiassa ja kertomassa maan olevan demokratian kehto. Hän kuitenkin pahoitteli, ettei maa ollut valinnut nimekseen hänen kotiosavaltiotaan Texasia. Herra Bush nuoremman mukaan nimettiin vierailun johdosta tie, joka johtaa suoraan hirvittävälle Tbilisin lentokentälle[2]

Venäjä tottakai sydämistyi mielenterveydeltään järkkyneen valtionpäämiehen hymistelystä arkkivihollisensa NATO:n kanssa ja tiedotti vaihteeksi pitävänsä huolta venäläisistä, asuivat nämä Venäjän rajojen sisäpuolella tai eivät.

NATO hylkäsi Georgian liittymishakemuksen, mikä ilmeisesti jäi Saakašvililtä kaikelta Georgian perinteisen rakennuskannan länsihenkiseltä uudistamiselta huomaamatta. Tämän seurauksena hän meni ja aloitti sodan Venäjän kiusoittelusta suuttuneena.

Georgia hävisi, sen infrastruktuuri kärsi mittavista vahingoista ja Venäjä miehitti viidenneksen maan pinta-alasta. Eläköön!

Elämä sodan jälkeenMuokkaa

Vuonna 2013 sotasankari Saakašvili yllättäen hävisi vaalit ja siirtyi Tbilisin kaupungin suljetulle suunnittelemaan kaupungin tulevia pilvenpiirtäjiä ja kansallisruoan vaihtamista khatšapurista hampurilaisiin. Hänet on sittemmin nimitetty Odessan kuvernööriksi, mikä tuli jonkinmoisena yllätyksenä ei-ukrainalaiselle Saakašvilille. Korruptio on kuitenkin Ukrainassa niin paha ongelma, että jopa Saakašvili käy siellä mallina jokseenkin ryvettymättömästä valtiomiehestä. (Ja saihan hän sen kansalaisuudenkin tosi nopsaan, että rehdiltä vaikuttaa meno.)

ViitteetMuokkaa

  1. lienee oireellista, millaisen esikuvan nuori maa valitsee demokraattisesta ja vapaasta valtiosta.
  2. Tämä ei ole mikään vitsi. Kuka antaa maansa pääväylille nimen George W. Bush Avenue?.
  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.