Miljoona on vaikeatajuinen luku, jossa on nollia. Tämä ei sinällään sano juuri mitään, joten kerrotaanpa nyt tosissaan jotain.

HistoriaMuokkaa

Jo muinaiset babylonialaiset alkoivat kauppojen kasvaessa tuntea tarvetta luvulle, jonka avulla koronkiskurit voisivat pelotella velallisiaan. He kehittelivät erilaisia lukuja, joiden kantana on luku 60, mikä oli vaan mieletöntä. Ja hauskaa, ainakin opettajien mielestä. Kun muut kansat olivat, kostoksi tuosta 60-kantaisesta paskasta, ajaneet yli babylonian moneen kertaan, olikin jo aika ruveta kreikkalaisten kehittelemään uusia lukuja, tällä kertaa viisaammilla kantaluvuilla. Kun muutaman isomman tappeluksen ja ruokasodan jälkeen päästiin selvyyteen kantaluvusta (10), saatiin kehiteltyä luku nimeltä myriadi, joka vastaa nykymitoissa 10000:a[1]. Tämäkään ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi. Kun Rooman valtakunnassa tuli ajankohtaiseksi mitata koko tiejärjestelmän pituus, ei tämäkään luku tahtonut riittää. Onneksi roomalaiset numeropäät saivat nostetuksi myriadin toiseen potenssiin, ja näin oli miljoona syntynyt. Nykypäivänä on miljoonakin jäänyt liian pieneksi[2] ja onkin kehitelty niinsanottu NG-luku[3], miljardi. Tietysti kaikenmaailman rillinerot ja numeropäät ovat jo vuosia nimenneet toinen toistaan naurettavamman suuria lukuja, mutta tässä puhutaankin kansan näkökulmasta[4].

Tuntomerkit ja esiintyminenMuokkaa

Miljoonassa on, kuten tulikin jo sanottua, nollia; tarkemmin sanottuna vähän alle   kappaletta. Miljoonan voi kuvitella myös niin, että jos miljoona donitsia vietäisiin Saharaan, niin siinä olisi beduiineillä ihmettelemistä. Toinen tapa mallintaa miljoona on kuvitella se fakta, että jos miljoona keksipakettia laitetaan riviin, saadaan maailman suurin domino. Usein miljoona tulee mainituksi myös lottovoittojen ja pop-upien yhteydessä. Jos voittosumma on 3.500.000 tai 1.000.000 $, kannattaa pitää pää kylmänä, sillä kuten viisaat tietävät, on "Claim prize here!":n klikkaaminen melkoinen uhka. Varmaa on, että tietokoneeseesi tulee noin miljoona virusta sen jälkeen[5].

TriviaaMuokkaa

 • Vuonna 1000000 on tullut miljoona vuotta täyteen Jeesuksen syntymästä.
 • Maailmassa on yli miljoona ihmistä. Myös Suomessa on yli miljoona ihmistä.
 • Miljonääreillä on vähintäänkin miljoona euroa rahaa.
 • Helsingissä ei asu miljoonaa ihmistä.
 • Miljoona on suosituin lottovoittosumma. Se on myös suosituin kysymyksen aihe heti "Mitä ottaisit autiosaarelle?" -kysymyksen jälkeen[6].
 • Jos sinulla on miljoona pyykkipoikaa, olet aika helvetinmoinen keräilijä.
 • Miljoonalehtisestä apilasta saa hyvää onnea.
 • Laittamalla miljoona paitaa pesukoneeseen saat tulvan.
 • Google antaa yli miljoona osumaa[7].
 • πljoona on suurempi kuin miljoona.
 • Gokun voimataso on yli miljoona.
 • Tämä triviaosio alkaa karata hanskasta.
 • Miljoona minuutin miljoonasosaa on yksi minuutti.
 • Vielä viimeinen, dramaattinen paljastus: Miljoona alkaa ykkösellä!

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

 1. Koita laittaa hiiresi tähän päälle.
 2. Näin kävi ensimmäisen kerran, kun Commodore 64:n voimatas tehoja yritettiin mitata.
 3. "Next Generation" - nimen takana oli tod. näk. joku nörtti tai animegiikki.
 4. Kansan näkökulma on neutraali näkökulma.
 5. Koitapa ladata ErrorSafe! Häh, miten niin mainontaa?
 6. Mitä tekisit miljoonalla? No, mitä?
 7. Joillekin sanoille.
Numerot
Nolla - Yksi - Kaksi - Kolme - Neljä - Viisi - Kuusi - Seitsemän - Kahdeksan - Yhdeksän - Kymmenen - Neljäkymmentäkaksi - Kuusikymmentäyhdeksän - Sata - Kolmesataakolmetoista - Kuusisataakuusikymmentäkuusi - Tuhat - Miljoona - Ääretön

Tunnetko olevasi kirjallisuuskriitikko vankina taviksen ruumiissa? Olisitko itse pystynyt niin paljon parempaan? Vapaudu estoistasi, kerro mikä meni vikaan; tästä artikkelista on pyydetty aliarviointia.