Mosambik on täysi mysteeri koko ihmiskunnalle. Sen väitetään yleisesti sijaitsevan viidakon, malarian, AIDSin, leijonien, tiikerien ja karhujen täyttämällä Afrikka-nimisellä maamassalla. Maan olemassaolosta ja sijainnista on kuitenkin ristiriitaisia käsityksiä.

Näyttääkö tutulta?

HistoriaMuokkaa

Mosambik on tiettävästi ollut joskus Portugalin siirtomaa. Tämä väite esiintyy usein erityisesti Portugalissa, mutta on toistaiseksi vahvistamatta. Vuoden 1975 jälkeen Portugalilla ei ole kuitenkaan ollut mitään kiinteää yhteyttä Mosambikiin. Portugalilaiset eivät edes keksineet Mosambikille mitään järkevää käyttöä koko sinä 500 vuoden ajanjaksona, kun se kuului heille. Tosinaan he pitivät laivojaan parkissa siellä silloin, kun niille ei ollut käyttöä. Kun tämä täydellinen hyödyttömyys huomattiin, Mosambikille annettiin itsenäisyys. Portugalissa Mosambik on noussut vilkkaan julkisen keskustelun aiheeksi. Yleinen käsittelytapa on pohtia, mitä hittoa Portugali kuppasi siellä 500 vuotta.

TalousMuokkaa

 
No, näkyykö Mosambikia? Ei näy!

Itsenäistymisensä jälkeen Mosambik siirtyi jonkinlaiseen sosialismiin. Asiasta ei ole tarkempia tietoja, mutta ainakin lipun punaisella pohjalla oleva keltainen tähti viittaa kai kommunismiin. Järjestelmä ei kuitenkaan toiminut (mikä on eräs kommunismin tyyppiominaisuuksista) ja maa siirtyi kaikessa hiljaisuudessa Afrikan yleiseen talousjärjestelmään, jossa jokainen tekee mitä tahansa pysyäkseen hengissä.

Mosambikin itsenäisyyden sosialistinen alkuaika ja mustien puhe jostain ihmisoikeuksista ja rodullisesta tasa-arvosta säikäytti maassa asuneen vauraan valkoisen väestön, joka muutti muualle. Tämä oli maalle vahinko, sillä jos valkoiset olisivat jääneet, maassa olisi voitu seurata Zimbabwen Robert Mugaben esimerkkiä ja terrorisoida kaikkia valkoisia tilanomistajia huvin vuoksi. Näin maa olisi voinut päästä uutisiin ja saada palstatilaa lehdissä ja tulla tätä kautta tunnetuksi. Mutta ei. Nyt Mosambikissa ei ole rahaa eikä ruokaa eikä mitään, eikä kukaan välitä. Ellei maasta löydy lähiaikoina öljyä, kultaa tai timantteja tai elleivät terroristit hyökkää maassa amerikkalaisia vastaan, ei kukaan tule vastaisuudessakaan tietämään koko paikasta mitään.

VäestöMuokkaa

Mosambikin väestö on kai mustaa. Eikös siellä Afrikassa ole aika paljon mustia? Olisi kyllä aika luontevaa, että suurin osa mosambikilaisistakin olisi mustia. Ai niin, siellä on paljon ihmisiä, joilla on AIDS. Heitä pitäisi kai auttaa jotenkin. Jollain tavalla.

PalkintoMuokkaa

 
”Vaikka olenkin ollut YK:n pääsihteeri ja afrikkalainen, ei minullakaan ole harmainta aavistusta siitä, missä ihmeessä kaikki maat oikein sijaitsevat. En tiedä, missä hitossa Mosambik oikein on, joten tarjoan palkkion sen löytämisestä. Sen voit saada SINÄ!”

Yhdistyneet Kansakunnat tarjoaa täten 1000000000000000 Mosambikin dollarin (euroissa yht. n. 0,035 e) palkinnon ensimmäiselle henkilölle, joka löytää Mosambikin ja voi esittää pitävät todisteet sen olemassaolosta. YK on saanut tarpeekseen siitä, että kukaan ei tiedä Mosambikista mitään. Mosambik-projektia johtaa entinen pääsihteeri Kofi Annan, jolle todistusaineisto on esitettävä. Aikaa on 31. joulukuuta 2018 klo 24.00 asti (New Yorkin aikaa). Mikäli Mosambikia ei tähän mennessä löydetä, etsinnät keskeytetään lopullisesti.

YhteenvetoMuokkaa

  1. Mosambik on todennäköisesti Afrikassa, mikäli se on olemassa.
  2. Siellä on mahdollisesti kivempaa kuin Zimbabwessa, vaikka se onkin yleisesti tuntemattomampi.
  3. On syytä olettaa, että siellä asuu mustia ihmisiä, joita todennäköisesti vaivaavat erilaiset sairaudet.
  4. Maassa on mahdollisesti vallinnut suunnitelmatalous ainakin joskus.
  5. Portugalin kielen taidosta voi olla hyötyä Mosambikissa.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.