Myytinmurtajat

Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

Myytinmurtajat eli Mythbusters[1] on erikoisryhmä, johon kuuluvat Jamie Hyaenaman, Adam Savage, Tory Belleci, Kari Byron sekä Grant Ihramaha. Sen tehtävänä on etsiä ja tuhota kyseenalaistaa erilaisia myyttejä. Myytinmurtajat ovat jo osoittaneet huuhaaksi ainakin kreikkalaisen mytologian, skandinaavisen mytologian, ja egyptiläisen mytologian.

Nämä järkevännäköiset herrat laittavat myytit koetukselle.
Tästä "myytinmurtajissa" on kysymys. Tässä testataan myyttiä siitä että sateenvarjojen avaaminen sisällä tuottaa huonoa onnea. "Myth is Busted and Plausible Confirmed".

Myytinmurtajien testeihin liittyy aina lähes poikkeuksetta räjäyttely. Kun he eivät enää keksi mitään keinoa kumota myyttiä, he ottavat aimo annoksen TNT:tä ja panevat haisemaan. Esimerkki: Ei se Thor voinut tappaa niitä jättiläisiä sillä vasarallaan, koska se vasara räjähti hänen käteensä! Ja vaikka myytti kumottaisiinkin, he räjäyttävät silti jotain. Tästä huolimatta (tai ehkä juuri siksi) myytinmurtajilla on oma tosi-tv-sarja.

TiimiMuokkaa

Jamie HynemanMuokkaa

Jamie on porukan skeptikko, varsinainen ateisti ja mursu. Hän ei myönnä eikä allekirjoita mitään, mitä ei ole täysin virallisesti, parhaimpien asiantuntijoiden toimesta osoitettu todeksi. Hänen periaatteensa on, että jokainen myytti on oletusarvoisesti huuhaata. Jamie on yritetty murhata autopommilla ainakin viidesti sen jälkeen, kun hän totesi Islamin olevan täysin perätön uskonto. Vuonna 2021 Jamie Hyneman valittiin Lut-aliopiston työelämätohtoriksi(vain luoja tietää miksi).

 
"Toimii kuin junan vessa!"

Adam SavageMuokkaa

Adam on ryhmän vakavamielisin ja optimistisin jäsen. Hän ei koskaan kestä muiden leikkimielistä vitsailua myyttien testaamisen aikana, koska on yleensä aivan varma että myytti on totta. Adamin kenties kuuluisin lausahdus sarjassa on "Am I missing an eyebrow?" (suom. Puuttuuko minulta kulmakarva?), joka on lainaus erään amerikkalaisen nettikaupan t-paidasta. Adam totesi myytin Jamie Hynemanin viiksistä mahdolliseksi.

Kari ByronMuokkaa

Myyttisestä nimestään huolimatta Karin on todistettu (confirmed) olevan nainen, jonka tehtävänä ohjelmassa on pitää kuria ja järjestystä Myytinmurtajat-porukassa. Kari sai testattavakseen myytin "Voiko herneestä patjan alla tulla raskaaksi?" ja myytti todettiin mahdolliseksi. Nyt vain odotellaan tuleeko lapsesta Adamin, Jamien, Grantin, Toryn tai Busterin näköinen, vai aito herneaivo. On myös toistettu että 118% ohjelman heteromieskatsojista katsovat ohjelmaa ainoastaan Karin takapuolta katsellakseen. (Tutkimus 189#)

Grant ImaharaMuokkaa

Bruce Leen poikana tunnetuksi tullut Grant on taistelulajien mestari. Grant on myös taitava erilaisten taistelevien robottien valmistaja ja hän onkin rakentanut Arnold Schwarzeneggerin Terminator 2-elokuvaa varten.

BusterMuokkaa

 
Kuva Busterista testaamassa myyttiä Ikaroksen siivistä.

Buster on törmäystestinukke ja Myytinmurtaja-porukan sympaattisin ja eniten testeissä kärsinyt jäsen, jonka toimialaan kuuluvat erilaiset vaaralliset ja muista jäsenistä liian epämiellyttävät tehtävät, kuten erilaisiin lahkoihin soluttautuminen. Monet lahkot eivät näet päästä jäseniä heti kiinni syvinpiin salaisuuksiinsa, vaan vaativat erilaisia rituaaleja (ympärileikkaus, juutalaisuus) tai maksuja (skientologia, kymmenentuhatta dollaria vaatinut jakso oli sarjan historian kallein...) ennen kun syvimmätkin tiedot annetaan. Aluksi voi tuntua oudolta, etteivät uskonnon päämiehet tajua Busterin todellista luontoa, mutta asiahan on niin, että jos hahmo on ihmisen mallinen ja pää kumisee tyhjyyttään ei hahmoa voi erottaa uskonnollisesta hihhulista.

 
Kuvan koneen sisällä tehdastakuun aito Buster. Tiesitkö muuten, että: El Al tarkoittaapi englanniksi air-wards?

Tory BelleciMuokkaa

Tory on Busterin varamies. Busterin ollessa sairaslomalla, Toryn on tartuttava puikkoihin ja yleensä vahingoitettava itseään tahattomasti katsojia naurattavilla tavoilla. Joskus Tory ja Buster ovat olleet testaamassa samaa myyttiä ja yleensä Busterin karisma on varastanut koko shown. Toryn on epäilty olevan oikeasti simpanssi, mutta tätä myyttiä ei ole saatu vahvistettua todeksi.

Myytit, jotka on osoitettu huuhaaksi (busted)Muokkaa

 
BUSTED

Nämä eivät läpäisseet testejä.

Juontajien heteroseksuaalisuusMuokkaa

Erikoisjakso (esitetty Suomessa 14. lokakuuta 2009) käsitteli sitä, ovatko Jamie Hydeman ja Adam Savage heteroita. Jakso kesti noin kaksi minuuttia, koska heidän seksuaalinen suuntautumisensa todettiin räjähteisiin kohdistuvaksi eli räjähdeetrologiaseksuaalisuudeksi heti jakson alussa.

Kreikkalainen mytologiaMuokkaa

Tämä myytti löytyi Suomi24-nettipalstalta, erään nimimerkin "homeros55:n" häröilyjen seurauksena.

Perustelut:

  • Zeus. Miettikääs nyt, salamoita viskova vanha ukko? Ensinnäkin salamat kärventävät kenen tahansa käden hetkessä. Ainoa järkevä keino heittää niitä on siis asbestihanskat. Mutta asbestiapa ei ollut edes keksitty 3000 vuotta sitten! Tämä osa myytistä perustuu siis täysin fiktioon.

Myytit, jotka ovat mahdollisia (plausible)Muokkaa

Myytit, joita ei kovasta yrittämisestä ja itkun tihertämisestä huolimatta onnistuttu kumoamaan eikä tosin todistamaankaan.

KristinuskoMuokkaa

Tämä myytti löytyi eräästä "Raamattu - usko tai älä [3]"-nimisestä kirjasta, jossa on erilaisia urbaanilegendoja. Myös Juutalaisuus on peräisin samaisesta teoksesta.

Perustelut:

  • Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus. Ristiinnaulitseminen voi ollakin mahdollista. Ainakin testeissä Adam onnistuttiin ristiinnaulitsemaan, mutta ylösnousemusta ei kuitenkaan tapahtunut. Jospa tuulen suunta oli väärä? Tai ehkä tempun voi tehdä ainoastaan maanantaisin?
  • Jeesus ”Jumalan poika”? Jeesuksen väitetyistä sukulaisuussuhteista Herra Isoherran kanssa on kiistelty jo pitkään. Jumala ei tosin ole itse myöntänyt tätä, eikä hänen sukupuustaan voida saada mitään selviä viitteitä. Jeesus voi kuitenkin olla Jumalan äpärälapsi, sillä Jerusalemin luotettavin juorulehti 7 päivää, joiden aikana Jumala loi maan on raportoinut neitsyt Marian ja Jumalan seurustelleen jonkin aikaa ennen Jeesuksen syntymää.
  • Jeesuksen kyvyt. Veden pystyy ehkä muuttamaan viiniksi, koska siitä saa myös ballistista hyytelöä.

Myytit, jotka on osoitettu todeksi (confirmed)Muokkaa

 
CONFIRMED

Nämä pääsivät läpi.

Suomalainen mytologiaMuokkaa

Tämän myytin heille lähetti sähköpostina eräs ohjelman katsoja, Elias Lönnrot. Viesti täytti välittömästi Myytinmurtajien sähköpostikansion, koska liitetiedosto oli niin suuri.

Perustelut:

  • Don Rosa, eräs maailman luotettavimmista tutkivista journalisteista, on julkaissut tästä erittäin todenmukaisen kuvauksen Suomen luotettavimmassa aikakauslehdessä, Aku Ankassa.
  • Kaupoissa myydään Sampo-merkkisiä tulitikkuja. Mistä niiden nimi muka tulisi, ellei Sampoa olisi oikeasti ollut olemassa?

ViitteetMuokkaa

  1. Kyllähän nyt englantilainen nimi aina coolimmalta kuulostaa.
  2. Ne harvat potilaat tosin sitten saivatkin aikaan ”huomattavaa harmia” perheensä keskuudessa.
  3. Tai parempi vaan uskoa ettet joudu Helvettiin
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.